Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny

Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny | Fandíme filmu
Filmové studio Barrandov
Zobrazit dalších 6 obrázků
Vzpomínáme na zesnulého velikána českého filmu, který nám dal Dívku na koštěti či Tři oříšky pro Popelku.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Minulý rok opustil v tichosti tento svět jeden z našich nejvýznamnějších a nejoblíbenějších filmařů, Václav Vorlíček. Dnes by mu bylo přesně 90. let. Pro domácí kinematografii byl zásadní osobností. Vždyť v Česku nenajdete snad jediného člověka, který by neviděl alespoň jednu z jeho nepřekonatelných pohádek, bez kterých si nedokážeme představit žádné Vánoce a jejichž jednoduché genialitě se nikdo ze současných tvůrců ani nepřiblížil. Podobně kultovní status mají i Vorlíčkovy bláznivé komedie z 60. a 70. let, většinou s fantastickými a sci-fi prvky. A kdo by Václava považoval za čistě československý fenomén, ten se šeredně plete. Vorlíček byl totiž velmi uznávanou a oceňovanou osobností i v zahraničí. Respektovaný tvůrce se samozřejmě mohl opřít také o velmi kvalitní tým spolupracovníků. Jeho filmografie by byla poloviční bez scénářů Miloše Macourka, hudby skladatele Karla Svobody nebo hereckého mistrovství Jiřího Sováka, Vladimíra Menšíka, Stelly Zázvorkové či Libuše Šafránkové. Přestože Václavova kariéra v porevolučním období poněkud uvadla, bude nám tenhle Pan režisér opravdu hodně chybět.

A jaké filmy Václava Vorlíčka se nám vlastně líbily nejvíce? Sestavili jsme pro vás výčet pěti nejlepších snímků legendárního režiséra podle naší redakce. V komentářích pod článkem se klidně můžete podělit o své vlastní favority.

Kdo chce zabít Jessii?

Ačkoli byla Jessie natočena již před více než padesáti lety, dodnes se jedná zřejmě o nejzdařilejší českou nebo slovenskou "komiksovku". Václav Vorlíček se svým dvorním scenáristou Milošem Macourkem v roce 1966 brilantně oživili kresby ilustrátora Káji Saudka a vdechli život téhle nezapomenutelné parodii. Hlavní role režisér svěřil jako vždy vynikajícímu Jiřímu Sovákovi a „české Brigitte Bardot“ Olze Schoberové. I díky tomuto filmu se nádherná plavovláska stala jedním ze sex-symbolů 60. let. Vorlíčkův počin se nesmírně zalíbil také americkým producentům, kteří zatoužili vytvořit barevný remake a plánovali k dílu přizvat i naše filmaře. Spolupráci nicméně překazila sovětská okupace Československa, k níž došlo dva roky po premiéře.

Další kapitola »

Galerie: 7

Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny | Fandíme filmu Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny | Fandíme filmu Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny | Fandíme filmu Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny | Fandíme filmu Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny | Fandíme filmu Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny | Fandíme filmu Václav Vorlíček by dnes oslavil 90. narozeniny | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest