Metro 2033: Filmová adaptace je oficiálně mrtvá

Metro 2033: Filmová adaptace je oficiálně mrtvá | Fandíme filmu
THQ
Zobrazit další 3 obrázky
Hollywoodští producenti chtěli 

V dnešní době vzniká spousta počítačových her, některé se zapíšou skvělou akční stránkou, některé pak výborným příběhem a jeho vyprávěním. Jednou z her, která toto dokázala spojit, je Metro 2033, na jejíž pokračování které vyjde tento rok čekají tisíce hráčů. Především je ale Metro 2033 výborná kniha od ruského autora Dmitrie Glukhovskeho, která se dočkala již dvou pokračování a patří mezi nejlepší novodobé antiutopické romány. Po úspěchu knižní série (a poté i té herní) se tak látky chtěl chopit Hollywood, konkrétně studio MGM, a přivést ji na stříbrné plátno.

Kolem filmové adaptace se mluví od roku 2012 a k napsání scénáře byl najatý F. Scott Frazier (třetí xXx). Nic se však dlouhá léta nedělo a nyní v roce 2019 konečně víme, jaký bude mít vše konec. Autor knih Dmitri Glukhovsky totiž rozvázal smlouvu se studiem MGM a film tak nakonec vůbec nevznikne.

Důvodů je několik, tím hlavním však jsou tvůrčí neshody spisovatele se studiem. Přesněji pak chtělo studio celý děj „poameričtit“, místo Moskvy se mělo vše odehrávat ve Washingtonu D.C. a nepřátelé v knize zvaní Dark Ones by byli nahrazeni normálními příšerami. A to byl kámen úrazu. Glukhovsky totiž prozradil, že frakce jako komunisté, nacisté či právě Dark Ones v americkém prostředí vůbec nefungovaly.

Kniha je plná metafor, je v ní zásadní strach z neznáma, nacionalismus a rozhodně neslouží jako komentář k afroameričanům, jak ji chtěli američtí producenti zpracovat. Nahradit Dark Ones obyčejnými příšerami by dle autora také nefungovalo, jelikož zlo musí mít lidskou podobu a pokud ji nemá, pak je celý příběh o ničem. Vše se tak stalo pouhou postapokalyptickou tuctovkou jakých jsou desítky.

Já osobně jsem velkým fanouškem knih a toto rozhodnutí autora cením. Glukhovsky si evidentně stál za svým a originální vize autora je vždy na prvním místě před vizí výdělku. Sám spisovatel k situaci řekl, že nějaké další spolupráci ohledně filmové adaptace se nebrání, nicméně musí být dobře uchopená. Hollywood už dokázal nešťastně zpracovat spoustu značek a podle dostupných informací by Metro 2033 byla další z nich. Momentálně je tak celý projekt mrtvý, a je to nejspíše dobře.

Zdroj: VG247

Galerie: 4

Metro 2033: Filmová adaptace je oficiálně mrtvá | Fandíme filmu Metro 2033: Filmová adaptace je oficiálně mrtvá | Fandíme filmu Metro 2033: Filmová adaptace je oficiálně mrtvá | Fandíme filmu Metro 2033: Filmová adaptace je oficiálně mrtvá | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest