Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech

Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 13 obrázků
Letošní předávání cen nechtělo šlapat na žádná kuří oka během ceremoniálu a samotné ceny jako by se chtěl především zalíbit.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Cena za herecký výkon v hlavní roli pro Ramiho Maleka už překvapí méně, o jeho pojetí role se od začátku mluví jen v dobrém. Jeho vítězství znamená spíše jinou věc. Snímku Zrodila se hvězda unikla ocenění ve všech kategoriích, kde měl jeden z velkých favoritů letošní oscarové sezony největší šance na úspěch. Jedním z otevírajících momentů večera sice bylo vítězství pro píseň Shallow od Lagy Gaga a týmu skladatelů, ale tím ceny pro režisérský debut Bradleyho Coopera skončily.

Vedle ceny za nejlepší drama a nejlepší herecký výkon unikla Bradleymu Cooperovi také cena za režii. Tam totiž zabodoval druhý největší favorit oscarové sezony, Alfonso Cuarón. Jeho vítězství také jakoby zdánlivě ukázalo, který film je tu skutečně pánem. Jeho Roma kvůli pravidlům Zlatých glóbů sice nemohla zápolit v kategoriích dramatu nebo komedie, ale odnesla si cenu za nejlepší cizojazyčný film a prostřednictvím téhle dvojice sošek naznačila, kdo by mohl dominovat i v dalších soutěžních kláních. Ostatně, v těch předešlých Roma také často vítězila.

Cenu za nejlepší herecký výkon v dramatu si také neodnesla Lady Gaga, ale léty prověřená Glenn Close, která byla oceněná za příznačnou roli léta upozaděné manželky ve snímku The Wife. Její děkovná řeč působila upřímně překvapeným dojmem a byla jedna z těch nejpříjemnějších, podobně jako řeč Olivie Colman, která si taktéž odnesla cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli – tentokrát v kategorii komedie, za snímek The Favourite. Na rozdíl od Close Colman patří k favoritkám na celkové vítězství a je docela dobře možné, že Glóbus je takovým předznamenáním toho, jak to nakonec dopadne také na Oscarech.

Glóbus za nejlepší animovaný film si po zásluze odnáší Spider-Man: Paralelní světy, který se zároveň v závěru roku stal horkým kandidátem na všechna ocenění podobného druhu. Zajímavostí je také to, že teprve podruhé od zavedení Glóbu pro animované filmy, si domů neodnesl sošku Disney (potažmo tedy Pixar). Poprvé se to povedlo v roce 2014 snímku Jak vycvičit draka, teď tedy zabodoval Spider-Man se svým silným příběhem a unikátní animací. Pole oceněných uzavírá soška za nejlepší hudbu pro Justina Hurwitze a Prvního člověka.

Za zmínku stojí také to, jak byly rozložené síly mezi studii. „Velká“ studia si odnesla 8 sošek na napřímo (Universal 4, Fox 2, Sony 1, Warner 1) a 2 prostřednictvím svých divizí (Fox Searchlight 1 a Sony Pictures Classic 1). Zatímco řada posledních ročníků mohla působit jako příklon k nezávislé kinematografii, letošek působí jako návrat k tradici. I když jen napůl. Dvě sošky si totiž odnáší také Netflix, tedy jeden z největších rozvratných elementů tradičního hollywoodského systému. Režiséra Cuaróna novináři přepadli s otázkou, zda Netflix ničí kino, na což režisér odpověděl, že v žádném případě. Nejen, že zafinancoval bez řečí jeho snímek, o který jinde nebyl zájem a jedním kliknutím jej zpřístupnil celému světu. Také v kinech Netflix film nasadil do daleko většího množství sálů, než je v USA pro cizojazyčné filmy běžné. S podobným přístupem je zřejmé, že k Netflixu bude proudit čím dál tím víc filmařů, tak uvídme, kolik let bude trvat, než o většinu filmových cen budou primárně usilovat snímky, které nejsou v první řadě určené kinům.

Kompletní výsledky filmových Zlatých glóbů najdete v samostatném článku. Jiný článek rozebírá, jakou šanci mají vítězové Zlatých glóbů historicky na Oscarech. Dole v galerii najdete fotky vítězů.

Foto: Golden Globes

« Předchozí kapitola

První člověk

12.10.2018 |
Drama, Životopisný
Info o filmu

Galerie: 14

Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu Zlatý glóbus 2019: Populistický ročník fandil Queenům a plácání po vlastních zádech | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu