Black Widow: Režisérka, která film nedostala, si stěžuje na Marvel

Black Widow: Režisérka, která film nedostala, si stěžuje na Marvel | Fandíme filmu
Také se hledá představitelka jedné z rolí, byl vybraný kameraman filmu a kaskadérky hovoří o svojí práci.

Pozornost filmových webů upoutalo v posledních dnech říjnové vyjádření režisérky Lucrecie Martel. Argentinská tvůrkyně vystoupila na festivalu v Bombaji. Během svojí masterclass si postěžovala na Marvel. Studio hledalo režisérku pro Black Widow (nakonec zakázku získala Cate Shortland) a chtělo se s ním setkat. Během schůzky jí řekli, že hledají ženskou režisérku, která dovede patřičně zpracovat postavu Black Widow. Režisérka jim odvětila, že by ráda pojala jinak hudbu, protože jí u Marvel filmů přijde hrozná. A chtěla jinak pojmout vizuální efekty, protože v Marvel filmech je „příliš laserů“ (ať už tím Martel myslí cokoliv).

K tomu jí řekli, že se nemusí o akční scény bát, protože o ty se studio postará. Na to si režisérka pomyslela, že by se sice ráda setkala se Scarlett Johansson, ale také by ráda točila akční scény. Studia se podle ní začínají zajímat o ženské režisérky, ale pořád si myslí, že akční scény jsou doménou mužů. Režisérka nicméně celou věc zjevně bere s nadhledem, protože i když připustila, že ví, že už zakázku dostala jiná režisérka, ráda by dodala, že by Black Widow natočila s chutí – pro případ, že by se její láteření někdy dostalo na Youtube.

Bohužel nedostalo, protože by mne popravdě řečeno zajímalo, co přesně Lucrecia řekla. Pokud indické magazíny interpretují její slova dobře a ani přímo na festivalu nedošlo k nějaké chybě v překladu, tak je otázka, jak moc režisérka zná proces současného natáčení hollywoodských velkofilmů. Protože jakkoliv asi málokdo pochybuje o tom, že je Hollywood sexismu plný, tohle není ten případ.

Celá řada mužských režisérů, kteří nakonec s Marvelem spolupracovali, popsala naprosto stejnou zkušenost: Do té doby akční scény netočili a Marvel všechno zařídil. V současnosti je zcela běžné, že se o akční scény starají specializované sekundární štáby (jejichž součástí jsou i ženy – není to sice obvyklé, ale v branži se začínají prosazovat například první koordinátorky rvaček). Režisér v některých případech spolupracuje na přípravě celkové podoby akčních scén, ale detaily často vymýšlejí choreografové či tvůrci vizuálních efektků. Je to podobně specializované odvětví, jako hudební doprovod či kostýmy. Existují výjimeční režiséři, jako Christopher Nolan či James Cameron, kteří mohou mít pod kontrolou úplně všechno, avšak obvykle při natáčení akčních velkofilmů není vůbec neobvyklé, když se režisér věnuje charakterům a práci s herci, zatímco akční scény byly naplánované dlouho předtím, než byl režisér vůbec najatý.

Pokud jde o vlastní přípravy Black Widow, That Hashtag Show informuje, že Marvel začal vybíral herečku do role agentky, která je popisovaná jako „drsná“ a „ženská verze Jamese Bonda“. Má být zhruba podobně stará jako Natasha Romanoff. Kdo by roli mohl dostat, zatím netušíme, nicméně autor článku na Twitteru nepřímo naznačil, že by jednou z kandidátek mohla být Alicia Vikander, představitelka Lary Croft a držitelka Oscara za Dánskou dívku.

Také se dozvídáme, že kameramanem filmu bude Rob Hardy, zodpovědný za Mission: Impossible – Fallout nebo Ex Machinu.

Na závěr se můžete podívat na video, ve kterém kaskadérky z marvelovek i dalších filmů mluví o svojí práci.

Zdroje: Christopher Marc, THS, Charles Murphy, Daily PioneerFirst Post, Discussing Film

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest