Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek

Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 5 obrázků
…aneb jaké jsou výhody genderové a rasové diverzity v Hollywoodu.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Diváci by rádi viděli na stříbrném plátně více ženských superhrdinek. To je závěr, ke kterému se dospělo ve studii, již společně vypracovaly televizní kanál BBC America a organizace Women's Media Center. V rámci průzkumu zjišťovaly, jak děti a mladí lidé vnímají roli ženských hrdinek ve filmech a televizi, a jaký to má dopad na jejich vlastní sebevědomí a vnímání světa. A závěry jsou jednoznačné.

Mladí lidé potvrdili, že postavy v jejich oblíbených filmech a seriálech na ně mají opravdu silný vliv a berou je jako své velké vzory. Největší roli v tomto smyslu samozřejmě stále zastávají jejich vlastní rodiče, ale superhrdinové a superhrdinky jsou na osobních žebříčcích v těsném závěsu. A nedostatek takových ženských vzorů se projevuje negativně na psychice dospívajících dívek.

Warner Television

Ty se cítí nejen méně motivované a sebevědomé, ale podepisuje se to i na očekávání, co se jejich profesní budoucnosti týče. Studie dokládá, že náctileté dívky cítí v reálném světě mnohem méně příležitostí než chlapci a situace ve filmovém prostředí tyto pocity jen umocňuje.

Je dokázáno, že mladí diváci se mnohem více ztotožňují s hrdiny stejného pohlaví. Není proto žádným překvapením, že pro chlapce jsou nejinspirativnější hrdinové mužského pohlaví jako Batman, Spider-Man a Superman. Výběr ze ženských hrdinek je v dnešní době stále velmí úzký, tudíž se u dívek na prvních místech objevuje hlavně Wonder Woman či seriálová Supergirl. Dívky uvádějí, že díky těmto hrdinkám se samy cítí silnější a odvážnější. Fakt, že vidí silné ženské vzory, je pro ně motivující a mají pocit, že mohou v reálném světě dokázat, cokoliv si zamanou.

Další kapitola »

Elektra

08.01.2005 | USA, Kanada
Akční, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 6

Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest