Zemřel Stan Lee, komiksová legenda

Zemřel Stan Lee, komiksová legenda | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Autor Avengers, Spider-Mana, X-Menů, Daredevila či Fantastické čtyřky už není mezi námi.

Ve věku 95 let zemřel Stan Lee, jedna z nejvýraznějších osobností komiksové historie. O Stanově úmrtí informovala veřejnost jeho dcera J.C. V časných ranních hodinách byl Stan převezen ze svého domova v Los Angeles do nemocnice, kde zemřel. Příčina smrti nebyla prozatím zveřejněna, byla spojena se zdravotními obtížemi. Ačkoliv byl Stan Lee prakticky do konce stále aktivní, v posledních letech jej začaly sužovat nejrůznější nemoci a během posledního roku začal rušit veřejná setkání s fanoušky, kterých se do té doby účastnil v hojné míře. Bohužel, v posledních letech života se na něm také pokoušely přiživit nejrůznější existence, které zneužívaly jeho důvěru pro svou hyenistickou zištnost.

Narodil se v roce 1922 v New Yorku a vyrůstal v Bronxu. V 17 letech začal pracovat v komiksovém nakladatelství Timely Comics, které patřilo strýčkovi. O zhruba dvacet let později Lee chtěl psát romány a vydavatel mu nechtěl dovolit, aby psal komiksy podle svých představ. Zvažoval proto, že dá výpověď. Manželka jej přesvědčila, aby prostě zkusil jednou nesplnit zadání a přinejhorším zkrátka dostane padáka. Stan tedy napsal Fantastickou čtyřku. Ta se perfektně prodávala, Lee vyhozený nebyl a dostal velkou tvůrčí volnost. Společně s kreslíři Jackem Kirbim a Stevem Ditkem vymyslel hrdiny jako jsou Spider-Man, Doctor Strange, X-Meni, Iron Man, Hulk, Ant-Man, Black Panther, Daredevil či Thor a následně také řadu z nich spojil do týmu Avengers a pracoval na provázanosti celého komiksového světa, který dal základy tomu, co dnes známe z Marvel Cinematic Universe.

Během bohaté kariéry vytvořil celou řadu dalších postav v rámci Marvelu i mimo něj (nakladatelství jeden čas vedl) i v důchodovém věku se s chutí setkával s fanoušky a veřejně diskutoval o komiksových tématech. Řada lidí jej zná také díky celé řadě filmových roliček, mezi kterými vynikají především jeho slavná camea v rámi Marvel filmů.

Čest Stanově památce a upřímnou soustrast pozůstalým. O jeho životě se jeden čas chystal životopisný film, tak třeba nám jednou Stanův život přiblíží ve všech jeho barvách. Vzpomínku nejde zakončit jinak, než sestřihem jeho cameí:

Zdroj: THR

Galerie: 4

Zemřel Stan Lee, komiksová legenda | Fandíme filmu Zemřel Stan Lee, komiksová legenda | Fandíme filmu Zemřel Stan Lee, komiksová legenda | Fandíme filmu Zemřel Stan Lee, komiksová legenda | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Tagy

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest