Preview: Neuromancer

Preview: Neuromancer | Fandíme filmu
Filmová adaptace jednoho z nejslavnějších sci-fi románů se konečně dává do pohybu.

Neuromancer Williama Gibsona patří k nejvýraznějším dílům science fiction a je považován za jeden ze základních pilířů kyberpunkového subžánru. Gibson román vydal v roce 1984 a výrazně předběhl dobu, když se v díle zabýval takovými tématy, jako jsou umělá inteligence, kyberprostor, virtuální realita, genetické inženýrství nebo skrytá politická moc v rukou nadnárodních korporací. Neuromancer získal celou řadu ocenění, včetně prestižního Huga a Nebuly, přičemž takovýhle „double“ se nepodaří jen tak nějakému Rodokapsu.

Příběh je zasazený do špinavých zákoutí dystopické verze japonského města Čiba v blízké budoucnosti (představte si zhruba vizuál Blade Runnera) a vypráví o Caseovi, kdysi úspěšném hackerovi, který se pokusil krást od svých zaměstnavatelů a za trest mu byl takovým způsobem poškozen mozek, že už se nikdy v životě nedokáže připojit do kyberprostoru. Tedy až do chvíle, než ho rekrutuje tajemný Armitage. Ten mu pomůže "opravit" jeho tělo, na jeho ochranu přidělí geneticky a biotechnologicky upravenou vražedkyni Molly a vysílá duo na řadu hackerských a loupeživých misí.

To je samozřejmě jednom základní dějová synopse, v celé své košatosti je příběh Neuromancer podstatně komplexnější, plný dějových zvratů i filosofických otázek, tak, jak se na dobrou sci-fi sluší a patří. Proto je jedině dobře, že snímek nakonec bude režírovat velký fanoušek žánru, Vincenzo Natali, který je proslulý svojí nápaditostí. Do povědomí se dostal díky „matematické“ Kostce, pokračoval hackerskou Šifrou, mysteriózní Nicotou a naposledy nám představil snímkem Splice, kde zkoumal hranice vědy a hry na boha.

Film měl kdysi režírovat klipař Chris Cunningham, později Joseph Kahn (ten natočil nepříliš dobře přijaté Torque a Detention), ale nakonec skončil právě v rukou Nataliho, který bude jak režírovat, tak píše scénář. Snímek definitivně získal financování loni na festivalu v Cannes a měl se začít natáčet letos zkraje roku, ale zatím se tak nestalo. Nicméně první klapka se zřejmě blíží, protože se začaly objevovat první zvěsti o obsazení. Case by si měl zahrát Mark Wahlberg, Armitage Liam Neeson. Snímek by se měl natáčet v Kanadě, Istanbulu, Tokiu a Londýně, s premiérou se předběžně počítá na rok 2014.

PS: To co vidíte v galerii je teaser poster, který byl připraven k chystané Khanově verzi, která měla mimochodem značně podivný konec. Ze zákulisních klevet to vypadá, že byl Khan vyhozen za to, že si o projektu pouštěl pusu na špacír.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest