Batman: Co bude dál?

Batman: Co bude dál? | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Nolan s Gothamem skončil. Co tedy Netopýřího muže čeká?

Premiéra The Dark Knight Rises je za námi, a tak počítejte s tím, že následující text obsahuje spoilery.

Ještě než se třetí Nolanův Batman dostal do kin, začalo se hlasitě spekulovat o tom, co bude s Netopýřím mužem dál. Zabije Nolan Batmana, aby v jeho verzi nikdo nemohl pokračovat? Nebo je to vlastně jedno a Warner je rozhodnutý restartovat děj se co děj? Třeba s ohledem na chystanou Justice League? To všechno byly jen dohady. Jisté bylo jen jedno: Batman bude pokračovat, protože studio se jistého zdroje příjmů nikdy nevzdá. Posuďte sami: I přes neštěstí v Coloradu, které mohlo některé diváky od návštěvy kina odradit, už stihnul TDKR utržit 337 milionů dolarů. Za jediný týden! A jak už bylo řečeno, Warner hledá náhradu za vysoce ziskového Harryho Pottera. Po tři následující roky by ho sice mohl nahrazovat Hobit, ale dlouhodobě by roli hlavního tahouna měly u Warnerů převzít právě komiksové filmy.

Odpověď na otázku, co bude dál, nám dal nakonec dost možná samotný Temný rytíř povstal. Warner se samozřejmě může na Nolanovu hozenou rukavici z vysoka vykašlat, ale zadní vrátka otevřená jsou – Jedno z hlavních poselství filmu zní „hrdinou může být kdokoliv“ a v závěru vidíme Johna „Robina“ Blakea, jak zahazuje policejní odznak do řeky a objevuje Batmanovu jeskyni. To lze samozřejmě brát čistě jako součást Bruceova příběhu, jako moment, kdy se mu úspěšně povedlo předat pochodeň a zbavit se odpovědnosti za Gotham. Mnohem zajímavější by ale bylo, kdyby se Warner vykašlal na restarty a v příbězích Johna Blakea pokračoval.

Restartů je všude plno a fanoušci jich vesměs mají plné zuby. Bruce Waynea už navíc hrálo hned sedm různých herců, z toho čtyři jen za posledních dvacet let! Nolanův Gotham je dobře prokreslený, připravený na další dobrodružství. Spolu s Blakem by se mohly vrátit další postavy, jako komisař Gordon, Lucius Fox, John Crane nebo dokonce Alfred. Stejně tak mohou tvůrci připomenout dosavadní trilogii známými hračkami (Tumbler, Batpod...), Zimmerovým soundtrackem, odkazy v dialozích, klíčovou scénou ve Wayneově rezidenci či u Batmanovy sochy atp.

Nebylo by potřeba znovu vyprávět origin story ani znovu recyklovat již několikrát použité záporáky. Pokud by filmaři hráli na jistotu, dostali by druhou šanci Hádankář nebo Tučňák, pokud by byli odvážnější, mohli by zkusit Killer Crocka, Clayface, Harley Quinn nebo Man-Bata. Čistě hypoteticky by někdy v budoucnu mohl dostat cameo i Christian Bale, pokud výbuch opravdu přežil (někteří se domnívají, že jde jen o Alfredovu představivost), a pokud by se ho povedlo přemluvit. Joseph Gordon-Levitt je už dnes poměrně známý herec a záda by mu navíc jistila známá značka. Pak už by bylo čistě na tvůrcích, jestli se rozhodnou z Johna Blakea udělat nového Batmana nebo sáhnou k lehce odvážnějšímu kroku a připraví spin-off s Nightwingem.

 

 

 

Nightwing

Kdo je to Nightwing? Jak už to tak ve světě komiksů bývá, tuhle přezdívku používala celá řada postav, ale nám jde pouze o toho nejslavnějšího Nightwinga, kterým se stal Dick Grayson, alias první Robin, když dospěl a už nadále nebyl Batmanovým sidekickem. V některých číslech Nightwing operuje paralelně s Batmanem, v jiných částech města, v jiných příbězích je zase Bruce Wayne zdánlivě mrtvý, a tak musí Grayson převzít přímo identitu Batmana. Nightwingovi vyšlo 153 samostatných komiksových sešitů a v celé řadě dalších hostoval.

Ze všech těchto příběhů by šlo velice dobře čerpat inspirace pro filmy, které by najednu stranu sice „smrděly Batmanem“, ale přitom by přinášely něco nového. Vezměte si už jen to, že John Blake není milionář, dvojí život by pro něj byl ekonomicky náročný, nemá k ruce žádného Alfreda, do netopýří jeskyně nemůže přímo z ložnice a nikdy neprodělal náročný výcvik v hlubinách Himalájí. A jak by vůbec Gotham přijal nového hrdinu? To všechno jsou zajímavé otázky, kterými se film může vesele zaobírat, zatímco nám bude servírovat standardní temnou akční podívanou, na kterou jsme zvyklí.

Spin-off s Nightwingem by také celkem vyřešil problémy s Justice League of America. Sváteční diváky by zbytečně nemátli dva různí Batmani, protože by zkrátka byl jen jeden – ten v Justice League. V samostatných filmech by vystupoval Nightwing a Warner by nemusel spekulovat nad tím, jak Nolanův realistický vesmír s fantasknějším světem Justice League propojit.

 

Catwoman

A aby byl náš výčet možností vyčerpávající, je třeba zmínit i potenciální spin-off s Catwoman. Bylo by sice těžké uvěřit, že po Gothamu řádila takhle výrazná osobnost, aniž by si jí někdo do událostí TDKR pořádně všimnul, nicméně Anne Hathaway byla v roli skvělá a řada fanoušků by jistě jakákoliv její další dobrodružství uvítala. Christopher Nolan v rozhovoru prozradil, že by si Anne spin-off určitě zasloužila a on sám by si na něj určitě zašel do kina. Osobně se ale vrátit do Gothamu odmítá, což je malinko problém, protože Hathaway v jiném rozhovoru uvedla, že by si roli zopakovala moc ráda, ale dokáže si to představit jedině za účasti současných tvůrců, takže primárně asi za účasti Nolana. Škoda.

Závěrem už zbývá jen optat se na Váš názor milí čtenáři. Jakou budoucnost byste Bamanovi přáli Vy? Měl by John Blake pokračovat jako Nightwing? Měl by pokračovat jako Batman? Má paralelně běžet Justice League s Batmanem nebo bez Batmana? Má být do budoucna Batman pouze v Justice League? Měla by se vrátit pouze Catwoman? Nebo by mělo studio celý Gotham opět restartovat? Jisté je totiž jen jedno: V netopýří jeskyni je ukrytý kopec zlata, a tak se nějakého Batmana či jeho odvozeniny zkrátka dočkáme. V galerii si můžete prohlédnout několik variant Nightwinga, včetně fandovské fotomontáže (zdroj: CBM).

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Galerie: 3

Batman: Co bude dál? | Fandíme filmu Batman: Co bude dál? | Fandíme filmu Batman: Co bude dál? | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest