Oscar ruší cenu pro blockbustery ještě před jejím zavedením

Oscar ruší cenu pro blockbustery ještě před jejím zavedením | Fandíme filmu
Další změny zůstávají v platnosti.

Když před časem Akademie filmového umění a věd ohlásila změny, které plánuje implementovat do předávání Oscarů, vyvolalo to bouřlivou diskusi. Negativní ohlasy vzbuzoval především nápad na zavedení kategorie pro „populární filmy“. Nikdy nebylo zcela zřejmé, co přesně si pod takovým pojmem představit, nicméně negativní odezva byla tak silná, že se Akademie rozhodla cenu zrušit (nebo podle svého vyjádření „odložit“) ještě před tím, než ji zavedla.

V oficiální tiskové zprávě se píše, že Akademie chce i nadále oslavovat co nejširší spektrum filmů, ale letos nebude zavádět žádnou novou kategorii. Své rozhodnutí Akademie odůvodňuje tím, že by zavedení kategorie ovlivnilo filmy, které už letos byly uvedeny a nemohly s oscarovou změnou počítat při přípravě případné kampaně. Předsednictvo akademie bude nadále o nové kategorii diskutovat a zapojí do diskuse širší základnu. (Spousta řadových členů proti zavedení kategorie vystoupila – připomínáme, že o zavedení „populárního Oscara“ rozhodla pouze do čela zvolená komise guvernérů, nikoliv Akademie jako celek). Akademie však v minulosti Oscary měnila a bude je měnit i nadále, i když zároveň hodlá respektovat devadesátiletou tradici, které se předávání zlatých sošek těší.

Zbylé změny zůstávají v platnosti. Slavnostní večer bude zkrácený a všechny ceny budou předány během živého vysílání. Šest až osm kategorií bude předáno v sále během reklamních předělů a diváci u televize uvidí pouze rychlý sestřih v závěru večera. Kategorie, které budou takto postiženy, se budou každý rok měnit a Akademie je vždy vybere ve spolupráci s televizní produkcí. Můžeme tedy spekulovat o tom, že „zametení pod koberec“ se každoročně dočkají ty ceny, u kterých bude produkce odhadovat malý zájem veřejnosti. S živým přenosem se tak pravděpodobně mohou rozloučit především kategorie jako jsou krátké filmy, dokumenty, zahraniční filmy či střih zvuku. U technických cen by mohlo o zařazení či nezařazení do vysílání rozhodovat to, zda má v kategorii šanci zabodovat jeden z favoritů na hlavní cenu.

A stále platí také to, že se Oscary přesunou na dřívější termín. V roce 2019 je naposledy uvidíme koncem února, zatímco o rok později bude dobojováno už 9. 2.

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest