Jak šel čas s Predátorem

Jak šel čas s Predátorem | Fandíme filmu
Vesmírný lovec nás v první polovině září znovu navštíví. Zavzpomínejte na jeho předchozí lov, včetně střetu s Vetřelcem.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Predátor 2 (1990)

Pokračování se přesunulo z pralesa do betonové džungle města Los Angeles (původně to měl být New York). Režisér John McTiernan ani Arnie, kterému se myšlenka zasazení příběhu nelíbila, se nevrátili. Režii proto studio Fox svěřilo do rukou Stephena Hopkinse, který zaujal Noční můrou v Elm Street V a do hlavní role byl obsazený držkatý Danny Glover (ve hře byl i Patrick Swayze) jako policista uprostřed války drogových gangů.

Filmu je hodně vytýkáno právě absence Arnolda a změna prostředí. S atmosférou strachu se slevilo, hudba však zůstala znovu výborná, a ačkoliv je jednička prostě nepřekonatelná, přiznám se, že na dvojku se podívám vždy také velmi rád. Asi to bude hlavně masakrem v metru a poté napínavou scénou na jatkách, jež měla být výrazně delší. Mimochodem snímek se mnohokrát přestříhával, protože v něm bylo mnoho zohavených těl a urvaných hlav Predátorem.

Svalovou hmotou se Glover Schwarzeneggerovi vyrovnat nemohl, tak ho aspoň scenáristé vybavili ostřejším slovníkem („Vy*er si voko!“) a pár vtipnými komentáři (hrdina se před střetem hrabe v kufru auta zbraňovým arzenálem a je si naprosto vědom, proti komu stojí. Najde pistoli a řekne, že je moc malá, tak radši sáhne po větší). Role legrační figurky tu ovšem patří Billu Paxtonovi: „Tákže, zhluboka se nadechněte a povolte stažený zadky“ v českém znění Zdeňka Podhůrského mi přivodí výbuch smíchu i dneska.

No a co finále? Víc než samotný souboj určitě vyvolala vášnivé diskuze trofej silně připomínající vetřelčí lebku, která byla od počátku zamýšlena jako pouhý vtípek. S myšlenkou na přidání lebky přišla dvojice členů z týmu speciálních efektů, kteří předtím dělali na Vetřelcích Jamese Camerona. Kromě toho jsme také viděli mnohem víc Predátorů a ti se, rovněž jako Vetřelci, dělí na několik podskupin.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Predátor: Evoluce

14.09.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Horor
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest