Batman: Co by se stalo bez Nolana IV.

Batman: Co by se stalo bez Nolana IV. | Fandíme filmu
Jaké batmanské filmy se chystaly, než na scénu vstoupil Nolan? Část 4.: Batman vs. Superman ... vs. Batman začíná

Toto je čtvrtá část našeho velkého seriálu o Batmanovi bez Nolana, která přímo navazuje na předcházející články. Pokud jste je zatím nečetli, rozhodně se k nim vraťte, než budete pokračovat ve čtení. (Část první, část druhá, část třetí). Dnešní článek obsahuje mírné spoilery ke snímku Temný rytíř povstal.

Včera jsme skončili u projektu Batman vs. Superman, který měl napsat Akiva Goldsman, v hlavní roli se pak měli představit Colin Farrell a Jude Law. V Goldsmanově scénáři byli po smrti Robin, Alfred i komisař Gordon, oba hlavní protagonisté přitom byli dobrými přáteli. Zatímco Clark Kent si procházel smolným obdobím, jež mělo vyvrcholit rozvodem s Lois Lane a následně skončit díky vztahu s Lanou Lang, Bruce Wayne si užíval zaslouženého netopýřího důchodu. Černou kápi už měl pátým rokem pověšenou na hřebík, navíc si měl vzít Elizabeth Miller (a Kent mu měl jít za svědka). Velký obrat nastolil až návrat Jokera, jenž se postaral o zabití Elizabeth, čímž donutil Waynea aby opět oblékl svůj zaprášený netopýří oblek. Batman tedy toužil po pomstě, navíc mu byla podstunuta spojitost mezi Clarkem a Jokerem, což mělo vyústit ve velký souboj obou kladných hrdinů. Tím se však snímek nadechoval teprve ke svému závěru, neboť Batman se Supermanem společně objevili, že za vším stojí Lex Luthor, tudíž si to tahle dvojka ve finále rozdala právě s Kal-Elovou ústřední nemesis.

Hlavním cílem filmu byl přesný opak snažení, než jakého jsme byli letos svědky u Avengers. Zatímco ti byli určitým vyvrcholením několika sólových projektů, Batman vs. Superman měl za úkol představit originy obou postav, které se potom měly vydat cestou vlastních sólových celovečeráků. Právě tato idea rozdělila vlivné hlavy uvnitř studia na dva tábory. Jedné skupině se myšlenka společného filmu líbila (dva takto známé charaktery spolu zaručovaly balík vydělaných peněz), druhá raději dávala přednost na vedlejší kolej odsunutému Superman: Flyby a spolu s ním také samostatnému restartu Batmana (dle hesla dva filmy, dvakrát víc vydělaných dolarů).

Spor nakonec ukončil až koncem roku 2002 Joss Whedon se svým projektem pracovně nazvaným Batman Begins. V tu chvíli se studio myšlenky na Batman vs. Superman vzdalo a začalo tlačit kupředu projekt později známý jako Superman se vrací (kterému dalo později studio při angažování Bryana Singera definitivní zeleonou). Batman Begins zastínil i přepracovanou verzi scénáře Batman Beyond, jehož tvůrčí trio mělo definitivně smůlu. Nejzajímavější je na celé věci fakt, že studiu se Whedonův scénář se záporákem podobným Hannibalu Lecterovi, se kterým se Bruce Wayne seznámil během svých studií, vůbec nelíbil. Whedonova verze tak nakonec byla zamítnuta, ačkoliv on sám dodnes tvrdí, že jím stvořený příběh je velmi emocionální a po vrch naplněný láskou k netopýřímu muži. Dle svých slov by tuto story jednoho dne alespoň rád přetavil do komiksu, za což bychom se takto zpětně vůbec nezlobili.

Začátek roku 2003 tedy u Warner Bros. znamenal najmutí Davida S. Goyera a Christophera Nolana, kteří se pomalu začali pouštět do úplně nového scénáře s pracovním názvem Batman: Intimidation. Důraz přitom měli klást především na realističnost a temnější vyznění celého snnímku. O hlavní roli se ucházeli Christian Bale, Jake Gylenhaal, Cillian Murphy, Joshua Jackson, Ashton Kutcher, Hugh Dancy, Eion Bailey nebo David Boreanaz. Jak to nakonec s tímto výběrem dopadlo, už víte sami, proto zde naše trnitá cesta s Batmanem na plátno končí. Při pohledu na nerealizované projekty je každopádně zajímavé, kolik si toho z nich nakonec Nolan s Goyerem pro Batman začíná vzali. Záporák Scarecrow se měl původně objevit už v pokračování Batmana a Robina, motiv strachu byl pro změnu zamýšlen u projektu Batman: DarKnight, no a Christiana Balea do hlavní role obsadil už Darren Aronofsky u svého Batman: Year One.

Dá se očekávat, že už v těchto chvílích si ve Warner Bros. pokládají podobnou otázku, jakou řešili koncem minulého tisíciletí, když přemýšleli o budoucnosti Batmana naposledy. Přímé pokračování Temný rytíř povstal by možné bylo, nicméně podle posledních zpráv se studio kloní k myšlence restartovaného Batmana, který by byl poprvé představen v Justice League a následně dostal novou samostatnou sérii. Jakou cestou se nakonec Warneři vydají, a zda bude podobně klikatá, jako v případě Batman začíná, ukážou až dny budoucí.

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu