Pirátství: Jaké důvody k němu uživatelé nejčastěji mají

Pirátství: Jaké důvody k němu uživatelé nejčastěji mají | Fandíme filmu
Pirate Bay
Řada uživatelů by ráda sledovala filmy a seriály legálně, má to však svá "ALE".

Bezplatné stahování filmů, hudby, seriálů či hudby možná dnes není tak diskutovaným tématem, jako v minulosti, ale určitě nikam nevymizelo. Muso, firma, která se zabývá sběrem a analýzou dat ze světa pirátství, provedla průzkum veřejného mínění, při kterém se respondentů na to, zda stahují a jaké k tomu mají důvody.

60% dotázaných přiznalo, že někdy stahovali nebo streamovali z nelegálního zdroje. Polovina ze „stahovačů“ (53%) považovala svoje počínání za špatné. Z jakých důvodů se lidé k pirátství uchylují? 35% „pirátů“ uvedlo, že je to kvůli ceně. Dalších 35% uvedlo, že stahují v momentě, kdy není požadovaný obsah dostupný na žádné ze služeb (Netflix, televizní stanice…), které si platí. A dalších 35% (skupiny se zjevně překrývaly) uvádí, že stahuje z nelegitimních strojů v momentě, kdy požadovaný obsah není běžně k dispozici v jejich zemi.

83% stahovačů uvedlo, že nejprve zkoušejí požadovaný obsah najít legálním způsobem, a teprve když neuspějí, obracejí se na nelegální cesty. 91% stahovačů zároveň uvedlo, že si platí nějakou službu na poskytování obsahu, jako jsou Netflix, Amazon, Spotify apod.

Průzkum proběhl mezi dospělými, takže je otázka, zda by výsledky nějak posunuly odpovědi nezletilých, kteří často mají pouze omezený (nebo žádný) zdroj příjmu, popřípadě se můžeme bavit o tom, zda se u mladších ročníků neliší vnímání autorské práva. U podobných dotazníků navíc vždy panuje riziko, že se respondenti budou snažit sami sebe vykreslit v lepším světle, než jaká je skutečnost. V průzkumu odpovídalo 1000 respondentů. Průzkum také proběhl pouze ve Velké Británii. V jiných zemích by se odpovědi téměř určitě lišily, protože kupní síla obyvatelstva je jiná, nabídka legálních služeb je jiná a stejně tak obecný vztah k vlastnictví a autorskému právu.

I přes určitá omezení však průzkum poměrně dobře ilustruje starou známou skutečnost, tedy že když uživatelům nabídnete možnost získat vytoužený obsah na legálních službách za rozumnou cenu, řada z nich tu příležitost využije. Jakmile oblíbený film na žádné legální službě není k sehnání vůbec, nebo je k dispozici pouze za nesmyslnou cenu, okamžitě to žene nezanedbatelnou část uživatelů do náručí pirátů.

Co vy na to? Co vnímáte jako hlavní příčiny stahování vy? A cítíte, že se s postupem času situace nějak vyvíjí?

Starší příspěvek znovu připomínáme v rámci rubriky "staré ale dobré". V ní novějším čtenářům připomínáme starší tematické příspěvky, které jsou dodnes aktuální a zpestří vám dobu, v níž se velká většina filmových novinek točí primárně kolem koronaviru a jeho dopadů.

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest