Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou

Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou | Fandíme filmu
Disney
Zobrazit dalších 6 obrázků
Úspět rozhodně není zaručený a Cameron projekt vnímá jako risk. Také se rozpovídal o technologickém pokroku a představuje mistry sci-fi.

Avatar je dodnes snímkem s nejvyššími tržbami. Dodnes se také vedou pře o to, zda měl příběh sám o sobě něco do sebe anebo jen diváci byli zvědaví na 3D a na plně digitální svět Pandory. Pokud by platilo to druhé, tak je samozřejmě otázkou, zda diváci přijdou na jedno chystané pokračování, natož na čtyři. Režisér a scenárista James Cameron v aktuálním rozhovoru argumentuje, že pro diváky rozhodně má důvod, proč by se na pokračování těšit měli.

Zbytek ságy se bude od prvního filmu hodně lišit. Bude se odehrávat v podobném prostředí a přinese podobný šok z nečekaného – opět bychom měli vidět věci, které jsme dosud neviděli a ani si je nedokázali představit. To je zcela zásadní. Ale také je klíčové, jak se příběh liší nejen od prvního Avatara, ale také od zbytku blockbusterové nabídky. Doufá, že diváci začnou být brzy unavení snímky typově podobnými Avengers. Osobně jej sice baví, ale zároveň se domnívá, že jde vyprávět také jiné příběhy, než ty o borcích bez rodiny, s deficitem testosteronu, kteří dvě hodiny provádějí šílené nadlidské kousky a ničí při tom města.

Úplně každý na světě je buď rodič nebo přinejmenším má rodiče a Hollywood to naprosto nezajímá. Sám Cameron je otcem pěti dětí, a tak před časem začal přemýšlet o tom, jak by sága Avatara vypadala, kdyby byla rodinným příběhem ve stylu Kmotra. Jistě, jde o úplně jiný žánr, ale jeho zajímá ten mnohogenerační pohled na celé události. Chtěl zjistit, co se stane, když nebojácní bojovníci přestanou skákat střemhlav z útesů na létající toruky a narodí se jim děti, které samy začnou riskovat a prosazovat změnu.

Krom toho, že moderní blockbustery rodinnou dynamiku prakticky nevykreslují, je podle něj důležité také to, že je univerzálně pochopitelná. Zároveň ale připouští, že je v posledních letech tak zaneprázdněný, že nesleduje vývoj sci-fi žánru tak důkladně, jak by si přál. Nedokáže tedy určit, jestli se publiku trefí do vkusu. To na druhou stranu podle něj nedokáže předem nikdo. Vždycky prostě musíte film natočit a zveřejnit, a pak se dozvíte, jestli to zabralo. Rozhodně to není jednoduché a Avatar není v žádném případě zaručená tiskárna na peníze. Ale s pokračováním Cameron prostě zariskoval a buď to projekt potopí nebo „rodinný“ přístup jeho filmy dostatečně odliší od konkurence a dá jim punc jedinečnosti.

Podle Jamese jsou schválená všechna čtyři pokračování. Až do pětky jsou hotové scénáře a výtvarný design všech elementů. Jinak se ale na čtyřce a pětce aktivně nepracuje. Teprve když budou mít dvojka a trojka úspěch, začnou se fyzicky připravovat další dva filmy. Cameron nicméně počítá s tím, že dalších šest let stráví Avatarem a dodává, že jde o pokračování příběhu postav z jedničky, ale přidává se k tomu onen multigenerační rozměr a víc a víc se pozornost přesouvá na potomky.

Nebojí se Cameron sloučení Disneyho s Foxem, ke kterému v nejbližších letech dojde? Nebojí a pokračuje v práci. Disney už je totiž v Avatarovi zainteresovaný. Svět Pandory je součástí jednoho z jeho zábavních parků. A Cameron dokonce prozradil, že při jízdě skrz Pandoru mohou návštěvníci vidět stvoření, která se poprvé objeví teprve v Avatarovi 2.

Samotná produkce dvojky a trojky (které se točí zároveň, bez nějakého dělení nebo kontinuity, scény se točí na přeskáčku) už má za sebou 100 dní. Tentokrát při ní nebyly použité žádné revoluční technologie, ale jen „evoluční“. Při natáčení prvního filmu museli filmaři udělat mnoho odvážných kroků vpřed, při natáčení dvojky a trojky jen všechno zdokonalili a zjednodušili, aby se jim co nejlépe a nejsnáze pracovalo.

Pokud jde o použití technologií v rámci projekce, tak James Cameron doufá, že postupné rozšiřování laserových projektorů vyřeší problémy s tmavostí obrazu a 3D zažije svou renesanci. Také řekl, že vyšší frame rate (HFR) je víc než cokoliv jiného „filmařský nástroj“ a doufá, že jej v budoucnu rozumně využije, aby obraz dostal ještě realističtější náboj. Jako příklad uvádí, že když se v noci podíváte do automobilových světlometů, tak vás to úplně oslepí. A technologie je tak daleko, že v kině už můžete mít stejný zážitek, když auto posvítí do kamery. A cokoliv, co zlepšuje zážitek z návštěvy kina, je pro Camerona plus. Co přesně to prozrazuje o využití či nevyužití natáčení ve vyšší snímkové frekvenci při přípravě Avatara 2 a 3, si netroufáme posuzovat.

Cameron před novináře předstoupil při propagování seriálu AMC Visionaries: James Cameron’s Story Of Science Fiction, ve kterém sám režisér v šesti epizodách rozmlouvá se slavnými kolegy o tomhle královském žánru. Seriál začíná 30. 4. Tady je upoutávka:

V hlavních rolích hrají Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, CCH Pounder, Matt Gerald, Joel David Moore, Oona Chaplin, Cliff Curtis, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans, Jacks Champion a Kate Winslet. Režíruje James Cameron. Dvojka má stanovenou premiéru na 18.12. 2020, trojka na 17.12. 2021, čtyřka na 20.12. 2024 a pětka na 19.12. 2025.

Zdroje: EW, Variety, Deadline, Indie Wire

Avatar 2

18.12.2020 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 7

Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou | Fandíme filmu Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou | Fandíme filmu Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou | Fandíme filmu Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou | Fandíme filmu Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou | Fandíme filmu Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou | Fandíme filmu Avatar: V čem se budou pokračování lišit a proč nás zaujmou | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest