Warner může být na prodej

Warner může být na prodej | Fandíme filmu
A skončí nakonec Fox skutečně u Disneyho, nebo je tu ještě jiná cesta?

V roce 2016 kabelový operátor AT&T oznámil, že kupuje společnosti Time Warner za 108 miliard dolarů. Od té doby stále obchod nebyl dokončený, protože americké regulační úřady spojení firem blokují – nelíbí se jim, že by se měli spojit poskytovatel obsahu a infrastruktury, což mi jim mohlo dávat na volném trhu zásadní výhodu proti konkurenci – obě složky podle úřadů mají zůstat oddělené. Společnosti se rozhodnutí snaží zvrátit, nicméně The Wrap uvádí, že nejistá budoucnost komplikuje firmám život. Kupříkladu by měla být jedním z důvodů, proč studio Warner váhá s tím, které komiksové filmy vyrobí a kdy. Pokud by nakonec souboj s úřady skončil prohrou, pak bude nejspíš Time Warner rozprodán po částech – společnost vlastní studio Warner Bros., televizní stanice HBO, Turner a CW, zpravodajství CNN, komiksové nakladatelství DC a desetiprocentní podíl ve streamovací službě Hulu. V době obchodu s AT&T projevil zájem o Warner například také Apple.

Patová situace AT&T/Time Warneru ovlivňuje také další hráče na trhu. Před časem koupil studio Fox konkurenční Disney za 54 miliard dolarů. Kabelová společnost Comcast nabízela podle Variety 60 miliard, nicméně Fox nabídku odmítl, protože se bál právě regulačních úřadů a možných průtahů. Před časem se objevila zpráva, že by mohl Comcast počkat do března, kdy konečně začne řízení ve věci AT&T/Time Warner a pokud by federální soud ve Washingtonu nakonec firmám obchod povolil, tak by se Comcast mohl ještě jednou pokusit Disneyho přeplatit a Fox přeci jen zakoupit. Sami zástupci Foxu nicméně brzy na to veřejně oznámili, že ideálním výsledkem je pro ně spojení s Disneym (i když definitivně nezavrhli možnost, že se s Comcastem vrátí k jednacímu stolu).

Situace se ale od té doby ještě jednou vyvinula. Comcast se vydal úplně jiným směrem a nabídl 31 miliard za většinový podíl v evropské společnosti Sky, která přes satelit a stream nabízí multimediální zábavu 23 milionům zákazníkům z Británie, Německa, Itálie a dalších evropských trhů. O odkoupení Sky usiloval dříve Fox, tomu ale obchod blokují britské úřady, která má obavy z toho, že by měl americký mediální magnát Rupert Murdoch (čelní představitel, zakladatel, největší akcionář) vliv na Sky News. Můžeme tedy spekulovat o tom, zda Comcastu šlo o Sky celou dobu (a chtěl se k němu dostat skrze Fox), popřípadě, jestli se spokojil s touto alternativní investicí, která mu i tak dá prostor k velkému růstu. Nabídka Comcastu je o 16% vyšší, než ta, se kterou dříve přišel Fox, takže by Comcast mohl uspět. Jeho zástupci tvrdí, že spojení dvou poskytovatelů dává ekonomický i technologický smysl, posunul by kupředu obě společnosti.

Zdá se tedy, že přechod X-Menů k Marvelu (odkup Foxu Disneym) pokračuje i nadále a o tom, jak to bude s budoucností Warneru, se dozvíme víc v polovině března, kdy se rozběhne další soudní kolo.

Zdroje: NBC, Variety, Variety II, Variety III, Coming Soon, Deadline I, II,

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu