Duna: Režisér o svojí vizi a inspiraci

Duna: Režisér o svojí vizi a inspiraci | Fandíme filmu
Erik Shoemaker
Zobrazit další 3 obrázky
Z Villeneuvea je hmatatelně cítit jeho nadšení pro věc. Mluví o svých snech a o touze natáčet na kamery IMAX.

Denis Villeneuve se s každým dalším filmem spolehlivě usazuje v současné režisérské špičce. Není tak divu, že producenti toužili po tom, aby natočil příštího Bonda. Sám Villeneuve však v rozhovoru uvedl, že nabídka je to sice lákavá, ale jeho srdce plane především pro Dunu. Z aktuálních rozhovorů pak docela zřejmě vyplývá proč.

Villeneuve uvádí, že se mu dílo Franka Herberta zarylo pod kůži a nesmírně jej inspiruje. To jakým způsobem vytvořil paralelu k současnému světu, s propracovaným vztahem mezi náboženstvím, politikou, nerostnými zdroji a ekosystémem. Pro Deniho je to nejlepší román, jaký kdy četl. Oživit jej na plátně je pro něj dávný sen a teď se ten sen snaží skutečně realizovat.

Oproti práci na Blade Runnerovi 2049 je Duna velký rozdíl. Ano, Blade Runner byl „jeho“ film, byl blízký jeho srdci, ale pracoval s už hotovým scénářem, stavěl na cizích snech – na předchozím snímku Ridleyho Scotta a jeho vizuální podobě. Duna už také jednou byla oživena na plátně a verze Davida Lynche je podle Deniho geniální – vizuál je naprosto šílený. Přesto režisér cítí naprostou svobodu, nevnímá oproti předchozí filmové verzi jakýkoliv závazek. Vychází ze svých snů, připravuje vlastní scénář. Za půl roku se může stát, že studio řekne, že se mu Deniho vize ani trochu nelíbí a Villeneuve bude bez práce. Ale zatím je ve své bublině a sní si svůj posedlý sen o Duně.

PS: Pokud všechno klapne a Deniho vize se začne natáčet, tak by režisér jednoznačně chtěl točit na kamery IMAX.

Duna je sérií sci-fi románů od Franka Herberta. Ten první se odehrává ve vzdálené budoucnosti a vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Zdroje: Mic, Vanity Fair

Galerie: 4

Duna: Režisér o svojí vizi a inspiraci | Fandíme filmu Duna: Režisér o svojí vizi a inspiraci | Fandíme filmu Duna: Režisér o svojí vizi a inspiraci | Fandíme filmu Duna: Režisér o svojí vizi a inspiraci | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest