Sněhulák: První dojmy z adaptace detektivky od Jo Nesbøho

Sněhulák: První dojmy z adaptace detektivky od Jo Nesbøho | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit další 3 obrázky
Michael Fassbender vyšetřuje sériového vraha, který na místě činu staví sněhové panáky. Jak se první filmový případ populárního detektiva vydařil?

Jo Nesbø je u nás jako románový autor skutečně populární, takže zfilmování jeho Sněhuláka bylo vyhlíženo se značným napětím. Nakolik se jedná o dobrou adaptaci předlohy, to musí posoudit v komentářích pod článkem čtenáři. Já vás můžu informovat pouze o tom, že podle shrnutí děje z Wikipedie se filmaři v řadě ohledů od románu docela výrazně odklonili. Co ale film jako takový?

Zahraniční recenze jsou hodně přísné, za sebe bych se klonil spíš k průměrné známce. Jedná se zkrátka a dobře o standardní detektivní thriller, který nijak zvlášť nevybočuje z řady. Tahákem jsou tu Nesbø, režisér Thomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven) a Michael Fassbender v hlavní roli. V reálu je skutečně rozdílový jenom ten Fassbender, který má potřebné charisma k tomu, abyste si jeho postavu oblíbili, i když je to vlastně utrápený alkoholik, který je sice dobrý detektiv, ale jinak o něm vlastně nemůžete říct cokoliv pozitivního.

Detektivní případ jako takový ničím zásadním nevybočuje z řady, snad jenom způsob, jakým vrah svoje oběti porcuje, není ve filmech úplně běžný. Máme tu sbírání stop, otevírání starých případů, vrahovu hru kočky s myší, pevně daný okruh podezřelých, mladou dravou kolegyni a tak podobně. Při výběru obětí hraje roli jejich morálka, do případu zasahuje detektivův osobní život, vliv má dávná historie a všechno má umocňovat zasněžená krajina, do které je děj zasazený. Prostě standardní sled toho, na co jsme v detektivních thrillerech léta zvyklí.

Sněhulák uteče, neurazí, Rebecca Ferguson a Charlotte Gainsbourg v hlavních ženských rolích mají něco do sebe a rozpočet bude přeci jen o něco vyšší, než kdyby se ten samý příběh točil v nějaké televizní podobě. Finále na druhou stranu podle mne až příliš vysvětluje, motivace pachatele není příliš uspokojivá, to jak některé věci do sebe zapadají, působí překombinovaně a hlavně na celém snímku vážně není vůbec nic výjimečného. Za pár týdnů už si nikdo nevzpomene a jakkoliv je Fassbender sympaťák, tak necítím potřebu s ním vidět další případy.

Po premiéře dejte v komentářích vědět, jak Sněhulák zapůsobil na vás, zvlášť pokud máte rádi předlohu.

Sněhulák je sedmou knihou volné série krimirománů, jejichž hrdinou je vyšetřovatel Harry Hole. Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem "Sněhulák" a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte Beckerová není první případ. Na povrch vyplouvá řada podobných zmizení a ukazuje se, že mají společné rysy, především to, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem. Rozbíhá se vyšetřování, které je tentokrát ještě napínavější než obvykle a pro Harryho o to složitější, že se silně dotýká jeho nové kolegyně i jedné velice blízké osoby. Harry ani netuší, jakému zlu bude muset tentokrát čelit a jakým způsobem bude muset prokázat, co v něm je.

Filmovou verzi knižního příběhu uvidíme v českých i slovenských kinech 12.10. Režíroval Tomas Alfredson, v hlavních rolích Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Chloë Sevigny, Val Kilmer, J.K. Simmons, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones a James D'Arcy.

Sněhulák

20.10.2017 | USA, Velká Británie, Švédsko, Norsko
Krimi, Drama, Thriller, Horor, Mysteriózní
Info o filmu

Galerie: 4

Sněhulák: První dojmy z adaptace detektivky od Jo Nesbøho | Fandíme filmu Sněhulák: První dojmy z adaptace detektivky od Jo Nesbøho | Fandíme filmu Sněhulák: První dojmy z adaptace detektivky od Jo Nesbøho | Fandíme filmu Sněhulák: První dojmy z adaptace detektivky od Jo Nesbøho | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest