Box Office: 2049 diváků

Box Office: 2049 diváků | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Blade Runner je propadák. Mrzí nás to. Přečtěte si detailní důvody, proč k tomu došlo.

První Blade Runner je kultovní film a neexistuje zřejmě ikoničtější osmdesátková sci-fi. V kinech ale propadl s premiérou 6 milionů a domácími tržbami okolo 32 mega. Pokračování po 35 letech přichází s podtitulem 2049 a film tentokrát nebude potřebovat léta na to, aby ho kritici a diváci docenili. Nadšené recenze má okamžitě, jeho kasovní osud bude ale stejný jako vizionářské dílo Ridleyho Scotta.

Debut je totiž v USA jen 31,5 milionů a tohle číslo má několik důvodů: Blade Runner 2049 má obrovskou konkurenci. Pryč jsou časy, kdy byl eRkový Prometheus událostí pro dospělé publikum. Dnes se s eRkovými filmy roztrhl pytel a Blade Runner by musel jít asi rovnou do NC-17, aby vyčníval. Horor To je ukázkou takové obří konkurence, kterou zřejmě nešlo zdolat. Warneři film distribuují v Americe a jsou relativně v pohodě. Hůř na tom je Sony, které má mezinárodní trhy, a potom producenti z Alconu, kteří stojí za marketingem. Ten byl totiž dost zpackaný. Dokonce i američtí kritici dostali seznam se zakázanými příběhovými detaily, a to se potom kvalitní film špatně prodává, když můžete s nadsázkou říct jen "jde o pokračování Blade Runnera s Goslingem a Fordem". Funguje to u filmů, u kterých už existuje nějaká ta velká šuškanda. Potom jsme rádi, že trailery všechno nevykecají. Blade Runnera ale současní diváci neznají. Stejně jako neznali Johna Cartera nebo Scotta Pilgrima. Plus si musíme uvědomit, jaké informace vlastně recenze obsahovaly. Že jde o výtečný film, který je výtečný v tom, jak pomalé má tempo a jak málo akce v něm je? To není moc dobrý propagační materiál.

Film nedokázal oslovit ženské publikum. Vlastně si zavřel dveře k největším diváckým skupinám. Divákům, kteří ve většině případů mají děti. Pro ně je vidina téměř tříhodinového filmu přinejmenším komplikovaná. Není to pokračování Trona, které bylo PG-13 a rodiče mohli děti vzít s sebou. Snímek navíc neláká ani mladší cílovku jako třeba horor To. Dalším důvodem neúspěchu jsou Gosling s Fordem. Ani jeden z nich není kasovní tahoun. Ford patří do Indiana Jonese a Hvězdných válek, bez něj tyhle filmy nejsou a nebudou úplné, sám herec ale neměl hit od roku 2000. Gosling je mimo nedávného La La Landu také jen tváří internetu a dobře ví, že má vybírat spíše filmy s větším obsazením jako Bláznivá zatracená láska

Když pomineme všechny výše zmíněné důvody, z nichž některé se překrývají, máme tu poslední a zřejmě klíčový aspekt. Ten film neměl nikdy stát 155 milionů. Jednička byl propadák a od dvojky se najednou čekaly Star Wars tržby. Ten film musí zachránit zbytek světa, Čína, Japonsko, ale vůbec by to takhle nemělo být a snímek na sebe měl vydělat už ve Státech. Kdyby eRková tříhodinová filmařská balada stála 80 mega, mluvili bychom jinak. Se 150 mega to ale asi nemohlo dopadnout jinak. I kdyby ten film měl násobitel 3.5x jako Dunkerk (což nemá), stejně se dostane na 115 milionů z Ameriky (nedostane). Pro Warnery určitě morální rána, ale studio má jiné priority, které ho zajímají (DC komiksovky) a Blade Runner to teď rozhodně není. Mezinárodně prozatím bylo utrženo 50 milionů dolarů.

Tvrdý víkend to byl i pro takový film, jakým je My Little Pony. Lionsgate dostávají při premiéře 8,8 milionů a vypadá to, že fanoušci dorazili teď a příští víkend to bude řádný sešup. Mezinárodně to dělá prozatím 3,8 milionů. Foxové potom přicházejí s Horou mezi námi, která byla survivalem, ale potom se začalo trochu panikařit a Idris Elba s Kate Winslet prý nakonec hrají v "romantickém dramatu". Propagační taškařice ničemu nepomohly a snímek má debut za 10 milionů. Foxové to zřejmě dokáží prodat v zahraničí, stálo to přeci jenom 35 milionů. Zatím mezinárodně utrženo 3,6 milionu.

Warneři určitě Blade Runnera 2049 oplakávají, ale jejich slzy se ztratí v dešti tržeb hororu To, který s 10 miliony za tento víkend dorazil k 305 milionům ve Státech a 600 mega globálně. Kingsman: Zlatý kruh se drží překvapivě dobře. Jasně, dvojka zaostává za jedničkou, ale 80 mega z Ameriky po 17 dnech není nic špatného. Globálně taky dobrý výkon s 220 mega. S eRkovou konkurencí se musí potýkat i Barry Seal. Nemá jinou pozici než Blade Runner a aktuálních 8 milionů je pro něj dřina, ne že ne. Po deseti dnech třicítka a globálně necelá stovka. 

Hráči se smrtí se propadli o 42 procent, což není vůbec zlé. Premiéra byla ale tragická a tak teď počítáme jen s 3,8 miliony. Po deseti dnech dvanáctka z Ameriky. Battle of the Sexes je už v 1800 kinech, ale pořád se ne a ne chytit. Jde o slušný film, který se bude muset spokojit s 2,4 miliony za víkend a 8 miliony celkově. O hodně lépe se vede třeba dobovému dramatu Viktorie a Abdul s Judi Dench, které z šestistovky kin dokázalo vytřískat 4 miliony. Tohle bude zastoupeno v nějaké formě na Oscarech, zřejmě v ženské kategorii. 

Příští týden mimo The Foreignera s Jackiem Chanem spousta nezajímavých filmů, takže alespoň budou moct aktuální novinky dohonit pár dolarů.

Zdroj: Forbes

Blade Runner 2049

03.10.2017 | USA
Akční, Sci-Fi, Thriller, Mysteriózní
Info o filmu

Galerie: 4

Box Office: 2049 diváků | Fandíme filmu Box Office: 2049 diváků | Fandíme filmu Box Office: 2049 diváků | Fandíme filmu Box Office: 2049 diváků | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu