Zemřel George A. Romero, ikona zombie hororů

Zemřel George A. Romero, ikona zombie hororů | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Vedle něj o víkendu zemřel také oscarový herec Martin Landau.

Tento týden začneme neveselými zprávami, jelikož smrt si nevybírá ani mezi velikány stříbrného plátna. V uplynulých dvou dnech nás opustily dvě velké osobnosti – včera po krátkém boji s rakovinou plic zemřel americký filmař, praotec zombie hororu, George A. Romero. Rodák z newyorského Bronxu, kde se narodil 4. února 1940, tíhnul k filmu odmala, a již ve 20 letech točil krátké filmy a reklamy. Jedno z jeho prvních komerčních děl byl příspěvek do seriálu Mister Rogers‘ Neighborhood, populární seriál pro předškolní děti. V roce 1968 zakládá se svými přáteli produkční společnost Image Ten Productions, a krátce na to vychází film Noc oživlých mrtvol, který se stal naprostou klasikou a položil základy dnes tolik oblíbeného žánru.

Nutno dodat, že Romerova klasika nebyla prvním filmem, kde se nemrtví objevili, ale znamenala první skutečně velký komerční úspěch žánru. Příběh sedmi lidí, uvězněných na odlehlé farmě v Pensylvánii, která je pod útokem stále rostoucího počtu „oživlých mrtvol“, utržil při rozpočtu 114 tisíc dolarů celých 30 milionů celosvětově, vyvolal hned po svém vydání velkou vlnu kritiky kvůli explicitně pojatému násilí (udílení ratingu filmům organizací MPAA navíc přišlo až o několik měsíců později, takže na film, promítaný odpoledne, šli vesměs mladí lidé, a nezřídka i děti), mezi diváky se však stal kultovním.

V návaznosti na Noc oživlých mrtvol natočil Romero později dalších pět volných pokračování, které se všechny soustřeďují na různé skupiny lidí, snažících se přežít postupující zombie apokalypsu. V roce 1978 tak vychází Úsvit mrtvých, o sedm let později Den mrtvých, v roce 2005 pak Země mrtvých a s dvouletými intervaly potom Deník mrtvých a Survival of the Dead. Série inspirovala také několik remaků z nichž nejznámější je ten z roku 1990, režírovaný Tomem Savinim, a v současné době připravuje Romerův syn George Cameron prequel s názvem Origins. Úsvit mrtvých pak pro změnu remakovalo duo Zack Snyder (režie), James Gunn (scénář).

Romero netočil vždy jen zombie horory, i když z jeho kinematografie jsou nejvýznamnější. Za zmínku určitě stojí film Martin z roku 1978, nebo drama Knightriders s Edem Harrisem v hlavní roli z roku 1981. O rok později natáčí režisér adaptaci románu Stephena Kinga Creepshow. Kingovo dílo adaptoval poté ještě jednou, v roce 1993 natočil film podle románu Temná půle. O tři roky předtím natočil společně s Dariem Argentem adaptaci knihy Two Evil Eyes Edgara Allana Poea. V roce 1998 natáčel reklamu na videohru Resident Evil 2, přičemž ta měla takový úspěch, že se mluvilo o tom, že by měl natočit tehdy chystanou filmovou adaptaci. Nejprve odmítl, aby poté napsal scénář, před kterým ale nakonec dalo studio přednost verzi Paula W. S. Andersona.

V následujících letech se věnoval větším či menším projektům převážně spjatých s horory, v posledních letech již filmy hlavně produkoval a snažil se pomáhat mladším tvůrcům. Před několika dny jsme informovali, že se jako producent podepíše pod novinku Road of the Dead, ke které vydali tvůrci první plakát. Teď po Romerově smrti je osud filmu nejistý. George A. Romero byl třikrát ženatý, zanechal po sobě tři děti. Zemřel doma ve spánku ve věku 77 let po krátkém boji s velmi agresivní rakovinou plic, ve společnosti své manželky a jedné z dcer.

Martin Landau - Ed Wood

Vzpomenout se samozřejmě sluší také na památku druhé zesnulé osobnosti, herce Martina Landaua, který zemřel v sobotu na následky infarktu v úctyhodném věku 89 let. Narodil se v Brooklynu v New Yorku roce 1928, u filmu začínal menšími rolemi v 50. letech, z nichž nejvýraznější byla asi v Hitchcockově Na sever severozápadní linkou z roku 1959. Zahrál si v televizním seriálu Mission: Impossible, za který byl několikrát nominován na cenu Emmy, a získal za ni také Zlatý glóbus. Za roli Tucker: Člověk a jeho sen byl v roce 1988 nominován na Zlatý glóbus a obdržel také svou první nominaci na Oscara, přičemž druhou získal hned o rok později za snímek Zločiny a poklesky. Oscarovou nominaci proměnil konečně v roce 1994, kdy si zahrál ve filmu Tima Burtona Ed Wood. Kromě ceny Akademie získal také Zlatý glóbus, a několik dalších ocenění. V 90. letech se objevil ve filmech po boku Roberta De Nira, Al Pacina nebo Matta Damona. Za roli v seriálu Beze stopy byl dvakrát nominován na cenu Emmy. Martin Landau byl rozvedený, z manželství po něm zbyly dvě dcery. Zemřel v nemocnici v Los Angeles.

Nechť oba pánové odpočívají v pokoji. Čest jejich památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Galerie: 2

Zemřel George A. Romero, ikona zombie hororů | Fandíme filmu Zemřel George A. Romero, ikona zombie hororů | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest