Marvel chce získat zpátky práva na všechny svoje postavy

Marvel chce získat zpátky práva na všechny svoje postavy | Fandíme filmu
Jakou "cizí" postavu by rozhodně chtěl James Gunn použít ve Strážcích Galaxie? A o které postavy se Marvel dělí s konkurencí?

Filmovým fanouškům tahle informace nebude nijak cizí. Filmové studio Marvel nemá práva na všechny postavy, které přivedlo na svět na stránkách komiksu, kde se také úplně všechny charaktery mohou setkávat a také to dělají. Práva na Spider-Mana a jeho přidružené postavy má studio Sony a Marvel si od něj Spider-Mana pouze půjčuje (zjednodušeně řečeno). Práva na Hulka sdílí Marvel se studiem Universal (proto nemůže mít samostatný film a vystupuje pouze v týmovkách) a není úplně zřejmé, zda to samé neplatí pro superhrdinu Namora. Marvel sdílí také některé další postavy se studiem Fox. Z těch nejvýraznějších jsou to Quicksilver a Scarlet Witch a šéf Marvelu Kevin Feige nedávno potvrdil, že mezi sebou studia sdílejí celou řadu dalších postav. Přímo potvrdil, že to platí například pro The Watchers (mohli jsme je vidět teď ve Strážcích Galaxie 2, ve scéně se Stanem Lee) a nepřímo potvrdil, že to platí pro Skrully. X-Meny a Fantastickou čtyřku pak vlastní studio Fox zcela.

V jednom z nejnovějších rozhovorů se reportér Feigeho zeptal na nedávné prohlášení Hugha Jackmana, že by si Wolverina ještě jednou zahrál, pokud by se mohl potkat s dalšími hrdiny od Marvelu. Feige nejprve pochválil Jackmanův výkon v Loganovi, a pak se rozpovídal o tom, že jeho cílem je dopřát fanouškům přesně to, co zažívají na stránkách komiksových sešitů – to znamená, že by jim chtěl dopřát setkávání postav v maximální možné míře. Zatím se to daří lépe, než kdy čekal, například se začleněním zmiňovaného Spider-Mana. Pro začlenění žádné další postavy v tuhle chvíli prý plány nejsou, ale Feige nechce říkat, že se to nepovede nikdy – kdo ví, co přinese budoucnost.

Co by mohla přinést reálně? Filmové studio Sony změnilo šéfa, a tak se v hollywoodských zpravodajích spekuluje o tom, jestli vedení korporace Sony náhodou tímhle krokem nepřipravuje filmovou divizi k odprodeji. Mohl by snad mít Disney zájem? Nešlo by Spider-Mana případně odkoupit nějak zvlášť? Anebo by naopak odprodej ¨Sony (a spolu s ním Spider-Mana) někomu jinému mohl opět zavřít vrátka, skrze které momentálně Pavoučí muž dochází na pravidelné návštěvy k Marvelu? Pak je tu otázka Hulka. U něj jde pouze o spekulaci, ale kvůli tomu, že jde o sdílení čistě téhle jedné postavy, si dovedu představit, že Marvel jednou práva zase získá a opět bude moci se zeleným obrem točit sólové filmy.

Nejsložitější je to určitě s Foxem. X-Meni mu vydělávají, a tak studio nemá nejmenší důvod se jich zbavovat. Feige řekl, že vztahy mezi studii jsou zcela normální, ale o znovuzískání práv v tuhle chvíli absolutně nemůže být řeč. Jiná by situace mohla být s Fantastickou čtyřkou. S tou se prorazit nedaří a jen těžko si jde představovat, že s ní studio bude točit neúspěšné filmy donekonečna. Ještě jednou to nejspíš u Foxu zkusí, ale jestli to zase nevyjde, tak se ta práva k Marvelu třeba přeci jen vrátí. Ve starším článku jsme vás navíc informovali, že situace s právy kolem Fantastické čtyřky je ještě o něco složitější.

Vyloučit se nedají do budoucna také menší výměny. Marvel například nevlastnil práva na Ega, živou planetu, klíčovou postavu Strážců Galaxie 2. S Foxem se postavu podařilo vyměnit za to, že Marvel konkurentovi povolil zásadně předělat postavu Negasonic Teenage Warhead (Deadpool) oproti komiksové předloze. Režisér James Gunn nedávno v rozhovoru přiznal, že kdyby měl tu možnost, určitě by do některého z dílů Strážců Galaxie zasadil Annihila, záporáka z Fantastické čtyřky. A v době, kdy před několika lety vypršela práva na Daredevila, nabízel Marvel Foxu, že mu ta práva klidně nechá, pokud by naoplátku dostal zapůjčená práva na Galactuse a Silver Surfera (další postavy z licenčního balíčku Fantastické čtyřky) – až tak moc by Marvel o tyto vesmírné postavy stál.

Takže to vidíte. Situace na první pohled může vypadat poměrně ustáleně, ale když má Marvel možnost, tak s chutí přivine kteroukoliv ze svých „ztracených“ postav zpět na svá prsa. A takových příležitostí jistě bude studio využívat i v budoucnu.

Zdroje: James Gunn, Perception, THR

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest