Kursk: Colin Firth v dramatu podle skutečné události

Kursk: Colin Firth v dramatu podle skutečné události | Fandíme filmu
Čeká nás pohled na katastrofu ruské atomové ponorky, která se potopila v novém tisíciletí. 

Původně jsem si myslel, že filmů s ponorkami je málo, ale není to tak docela pravda. Jen takhle namátkou se mi vybaví Ponorka, Ponorka na dně, Ponorka U-571, K-19: Stroj na smrt, Hlubina, Černé moře, Krvavý příliv, Hon na ponorku. Snímky v plovoucí rakvi většinou poskytují prostor pro dost napínavou podívanou, tak schválně, jestli k nim bude patřit i Kursk.

Jméno vám určitě bude povědomé. Jednalo se o ruskou atomovou ponorku, která při vojenském cvičení vinou exploze v sekci pro torpéda klesla 12. 8. 2000 na dno Barentsova moře a vzala s sebou 118 lidských životů. Ruská armáda informaci s ležící uvězněnou ponorkou na mořském dně před světem pár dní tajila. Tamní vláda zpočátku odmítla nabídnutou pomoc z USA a Velké Británie. Až po víc jak týdnu od nehody k trupu ponorky dorazil tým britsko-norských potápěčů, který zjistil, že nikdo z posádky nepřežil. Vrak byl vyzvednut bez přídě (která byla odříznuta a ponechána na dně) z hlubin moře na podzim v roce 2001. Ačkoliv od katastrofy uplynulo již hodně vody, tak kvůli některým nevyjasněným okolnostem stále přitahuje pozornost a je předmětem mnoha spekulací a teorií. 

Film už odstartoval natáčení v Evropě v režii talentovaného Dána Thomase Vinterberga (Hon). K napsání scénáře byl najat Robert Rodat, který byl nominovaný na Oscara za Zachraňte vojína Ryana. Materiálem k čerpání scenáristovi byla kniha A Time to Die: Untold Story of the Kursk od Roberta Moorea. (Publikace vyšla i u nás pod názvem Čas umírání). Mezinárodní složení dále rozšířil Luc Besson jakožto výkonný producent se svou společností EuropaCorp. O hudbu se postará Alexandre Desplat, který dělal na Bessonově sci-fi Valerian a město tisíce planet. Přiblížení tragické události nám zprostředkuje kamera oscarového Anthonyho Dod Mantleho (Milionář z chatrče, 127 hodin). To je celkem slušná sestava tvůrčího týmu a špatná nejsou ani jména hereckého obsazení, kterému dominují Colin Firth, Léa Seydoux (SPECTRE), Michael Nyqvist (John Wick) a Max von Sydow (Star Wars VII). 

Zdroj: Coming Soon

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest