Dunkerk v novém traileru: Christopher Nolan, v dobrém i zlém

Dunkerk v novém traileru: Christopher Nolan, v dobrém i zlém | Fandíme filmu
Válečný opus Christophera Nolana je v nové upoutávce silný přesně v těch aspektech, u kterých bychom to čekali.

Nová upoutávka na Dunkirk skutečně dorazila a slibuje klasického Christophera Nolana, v dobrém i zlém. Na jednu stranu to vypadá, že je Nolan pořád ten emocionálně odtažitý, až chladný režisér, na jakého jsme zvyklí z jeho předchozích filmů. A pokud už na nějaké emoce dojde, jsou často zdrcující a vše objímající. Nějaké nuance či vřelost asi od Christophera čekat nemůžeme. Ve svých silných stránkách je však Nolan silný stále.

Tíživost situace, kterou zažívají evakuovaní vojáci, je z obrazovky hmatatelná. Pláž a přilehlé okolí jsou obrovské, avšak když Němci na spojenecké vojáky útočí, je hodně cítit, jak se najednou jejich svět zmenšuje, jak nemají kam uhnout a vše naráz působí až klaustrofobicky. Do toho jde hmatatelně cítit, jak si Nolan dává záležet na praktických efektech, masivních dekoracích a vůbec na tom, aby ze záběrů dýchala uvěřitelnost a dobová patina. Kamera je velkolepá, záběry vypadají přímo skvostně. Příběh o civilistech, kteří nasadí životy, aby pomohli evakuovaným vojákům, by podle mě chtěl ještě o něco víc prodat, nezlobil bych se za špetku spielbergovského patosu, ale minimálně po audiovizuální stránce nás opět čeká naprosto strhující zážitek, kterému navíc pomůže, že na plátně uvidíme vesměs anonymní tváře a nejznámější herecké osobnosti se podělily o výraznější, vyčleněné role, u kterých nebude tak bít do očí, že vyčnívají z řady.

Jak Dunkerk v novém traileru působí na vás?

Snímek pojednává o operaci Dynamo. Ta měla na přelomu května a června roku 1940 za cíl evakuovat britské a francouzské vojáky spojeneckých sil z francouzského přístavního města Dunkerque a okolních pláží. Evakuaci předcházela silná německá ofenziva, která spojenecká vojska rozdělila na dvě skupiny. Jižní skupina nejprve měla nařízeno zaútočit a opět se spojit se zbytkem protiněmeckých sil. Úkol se ale ukázal jako nesplnitelný a nakonec byla skutečně zahájena masivní evakuace, během které z Francie odplulo ve zhruba 800 lodích více než 300 tisíc vojáků. Evakuace trvala osm dní a její úspěch je považován takřka za zázrak.

V dospělých rolích hrají Cillian Murphy, Tom Hardy, Kenneth Branagh a Mark Rylance. Do hlavních rolí mladých vojáků si režisér vybral nováčky. Konkrétně to jsou: Fionn Whitehead, Jack Lowden, Aneurin Barnard a Harry Styles z kapely One Direction. Natáčet se bude na kamery IMAX a obyčejné 65mm kamery, po Interstellaru Christopher pokračuje ve spolupráci s kameramanem Hoytem van Hoytemou. Hudbu složí Hans Zimmer, Nolan vedle režírování také napsal scénář. Datum české a slovenské premiéry je stanoveno na 20.7. 2017.

Dunkerk

19.07.2017 | USA, Velká Británie, Francie, Nizozemsko
Akční, Drama, Historický, Thriller, Válečný
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest