Star Wars: The Last Jedi: Co všechno název skrývá

Star Wars: The Last Jedi: Co všechno název skrývá | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Co z názvu můžeme vyčíst a co k němu řekli lidé spojení s filmem.

Předevčírem byl odhalený oficiální název příštích Hvězdných válekStar War: The Last Jedi. Dá se z titulu vyčíst cokoliv bližšího? Slovo Jedi se používá jako singulár i jako plurál, s určitostí tedy nevíme ani to, jestli je řeč o jednom nebo více rytířích mystického řádu. Více ukazatelů však směřuje k singuláru.

Brazilský oficiální Star Wars účet na Twitteru krátce uveřejnil název v portugalštině, jen aby tweet posléze smazal a uváděl už pouze název v angličtině. Můžeme spekulovat o tom, zda Brazilci předčasně odhalili, co neměli, anebo napoprvé vycházeli ze svých nepodložených domněnek.

Pak je tu skutečnost, že Luke Skywalker (Mark Hamill) byl jako poslední Jedi (the last Jedi) označen už několikrát. V Návratu Jediů jej tak označí Yoda. V úvodním textu Star Wars: Síla se probouzí je napsáno, že První řád nebude mít klidu, dokud Luke Skywalker, poslední Jedi, nebude zničen. A v samotném filmu Snoke říká, že droid bude brzy doručen Rezistenci a dovede je k poslednímu Jediovi.

Oficiální web Star Wars při oznámení titulu uvedl, že se jedná o „příští film ze ságy Skywalkerů“, což s titulem souviset může, ale samozřejmě také nemusí. Všechny číslované epizody jsou ságou rodu Skywalkerů, ale to ještě nemusí nutně znamenat, že k nim nějak odkazují jednotlivé názvy filmů – v mnoha případech to tak nebylo.

Ať už je ale v názvu jednotné nebo množné číslo, co vlastně znamená? Jde pouze o to, že v určitou chvíli existuje v předaleké galaxii poslední Jedi (poslední Jediové) a tenhle stav se následně může změnit? Nebo titul odkazuje k tomu, že řád Jediů končí definitivně a Síla bude nadále používána bez jedijských tradic? Ostatně, na temné straně síly také nestojí Sith a jeho učedník, tak jak tomu bylo tradičně doposud. Temnou stranu vyznává nedostuvaný (nebo odpadlý) Jedi a člen řádu Ren – Kylo Ren (Adam Driver). Není vyloučené, že temnou stranu Síly využívají všichni rytíři Ren, popřípadě nejvyšší vůdce Snoke.

Stejně tak Rey (Daisy Ridley) dosud užívala sílu bez jakéhokoliv výcviku a víme, že v předaleké galaxii existují další bytosti, které sílu využívají nebo jsou na ni minimálně citlivé. V Síla se probouzí byla na Sílu naladěná Maz Kanata (Lupita Nyong‘o), v Rogue One Chirrut Imwe (Donnie Yen) a v seriálu Star Wars: Povstalci je na Sílu naladěný tvor známý jako Bendu, který se navíc neřadí ani k světlé ani k temné straně síly. Tradiční struktura tedy není pro užívání Síly nezbytná.

Jediové v minulosti přinesli mnoho užitku, ale také mnoho problémů, a když se Luke pokusil v období mezi Epizodami VI a VII řád obnovit, všichni jeho studenti zemřeli. Tedy kromě Kylo Rena, který se obrátil k temné straně síly a zavraždil Lukova švagra a přítele, Hana Sola (Harrison Ford). Bylo by tedy velice pochopitelné, pokud by si Luke přál, aby řád Jedi zemřel společně s ním. Jen je otázka, jestli by zavrhoval pouze jedijský přístup, anebo jakékoliv užívání Síly jako takové.

Když už jsme do tématu ponoření tak hluboko, můžeme argumentovat, že titul Síla se probouzí nakonec až tak mnoho neznamenal, takže se v The Last Jedi možná snažíme hledat až příliš. Na druhou stranu, režisér a scenárista Rian Johnson před časem uvedl, že tenhle název měl pro film už od samého začátku a nijak se neměnil, což naznačuje, že by jej skutečně mohl považovat za důležitý či alespoň výstižný. Režisér také na svém Instagramu zveřejnil fotku ze střižny, na které vidíme, že ve filmu nebude chybět úvodní sjíždějící text. Dříve Johnson uvedl, že Epizoda VIII začne přesně v okamžiku, ve kterém skončila Epizoda VII. Tak uvidíme, zda se úvodní text bude zabývat jinými postavami než Lukem a Rey, nebo bude v tomhle případě určitou rekapitulací toho, co jsme viděli v předchozím filmu, popřípadě uvidíme první scénu (tzv. „cold open“) ještě před tím, než se objeví název filmu (a spolu s ním úvodní text), podobně, jako tomu bylo v Rogue One, kde také názvu filmu předcházel prolog.

Na závěr pro vás máme ještě video, ve kterém na název reaguje Mark Hamill, a malou zajímavost. Titul The Last Jedi není ve světě Hvězdných válek použitý poprvé. V 80. letech se tak jmenoval komiks, v roce 2013 pod tímto názvem vyšla kniha od Michaela Reavese a Mayy Kaathryn Bohnhoff a v letech 2005-8 vycházela série románů pro mládež s obdobným názvem - The Last of the Jedi. Nic z výše uvedeného už nepatří do oficiální kontinuity Hvězdných válek, kde titul definitivně bere za svůj Epizoda VIII.

PS: Úplně běžné není ani to, aby bylo grafické zpracování názvu vyvedené červeně. Ale už se to stalo. Červeným názvem se mohou pochlubit Return of the Jedi a Revenge of the Sith.

Star Wars: Poslední z Jediů

15.12.2017 | USA, Velká Británie, Mexiko, Irsko
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 5

Star Wars: The Last Jedi: Co všechno název skrývá | Fandíme filmu Star Wars: The Last Jedi: Co všechno název skrývá | Fandíme filmu Star Wars: The Last Jedi: Co všechno název skrývá | Fandíme filmu Star Wars: The Last Jedi: Co všechno název skrývá | Fandíme filmu Star Wars: The Last Jedi: Co všechno název skrývá | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest