Glosa: Glóby 2017: La La Land, mdlý Fallon, Elle a Trump

Glosa: Glóby 2017: La La Land, mdlý Fallon, Elle a Trump | Fandíme filmu
Letošní předávání Zlatých glóbů nepřineslo žádná velká překvapení, ale aspoň směřovalo pozornost na dobré filmy.

V noci na dnešek bylo vyhlášeny výsledky ankety Zlatý glóbus, ve které členové Asociace zahraničních filmových novinářů v Hollywoodu hlasují o nejlepších filmech a televizních počinech předchozího roku. O cenách rozhoduje několik desítek lidí, kteří jsou v Los Angeles vesměs proto, aby dělali povrchní rozhovory pro mezinárodní společenské magazíny. Dlouhá léta je jim vyčítáno, že hlasují podle toho, s jakými celebritami by si chtěli popovídat na svém výročním večírku. Nicméně přes veškerou kritiku je cena u široké veřejnosti hned po Oscarech nejznámější, a tak budí patřičnou pozornost. A letos se navíc zahraniční novináři zhostili hlasování celkem se ctí.

Absolutním vítězem se stal muzikálový La La Land, který si odnesl rovnou sedm sošek. Což je v historii Glóbů vůbec nejvíc a číslo už nemohlo být o moc vyšší. Maximální možný počet Zlatých glóbů pro jeden film je totiž devět. La La Landu unikly kategorie vedlejších rolí, což není tak překvapivé, protože většinu filmu odtáhne sama ústřední oceněná dvojice Ryan Gosling, Emma Stone a vedlejší postavy mají naprosto minimální prostor. A La La Land vlastně ani nijak zvlášť nepřekvapil. Ve většině kategorií byl favoritem, zvláštně působí jen cena za scénář. Ten (nebo lépe řečeno dialogy a strukturu děje) nemá La La Land nijak špatný a takhle vydařený film by šlo bez solidního scénáře natočit jen těžko. Zároveň je to ale jeden z filmů, kde ten solidní scénář táhnou do výšin skvělá režisérská realizace a herecké výkony. Kterýkoliv jiný nominovaný by tuhle konkrétní cenu zasloužil víc. Na druhou stranu je všeobecně La La Land povedený film se sympatickým režisérem (Damien Chazelle) a herci, kterým nejde úspěch nepřát.

Žádné velké překvapení nenastalo v kategorii herce v dramatu. Casey Affleck patřil mezi favority a nakonec své tažení dovedl včera k úspěchu. Poděkoval ve strohé řeči a zase se tiše vypařil ze scény. Daleko výraznější než on byl Matt Damon, který žádnou cenu nedostal, jen Místo u moře produkoval. O něco zajímavější to bylo s Violou Davis. Její vítězství za Fences se také očekávalo, avšak herečka nabídla alespoň procítěný projev a bylo hmatatelně cítit, jak si její vítězství patřičně užívá celý realizační tým filmu, s Denzelem Washingtonem v čele. A abychom ne-překvapivé kategorie uzavřeli, připomeňme ještě Zootopii. Mezi animáky sice mohla zvítězit Moana a vůbec nic by se nestalo, ale masivní úspěch a poselství o toleranci zahrály ve prospěch Zootropolis.

Zajímavější to tedy bylo v dalších hereckých kategoriích. Aaron Taylor-Johnson byl možná ve své kategorii tím nejméně favorizovaným, ale ocenění v žádném případě nedělá ostudu. V Nočních zvířatech si zahrál vedlejší roli jižanského burana, který šikanuje městskou rodinku na opuštěné okresní silnici a působil ve své roli skutečně nebezpečně. Jestli jste alespoň jednou v životě potkali testosteronem překypujícího blbečka, ze kterého přímo kape chuť se prát, tak se dojem z Aaronova výkonu jenom násobí.

Z hlediska předávání cen nakonec přinesl nejvíc radosti trochu nečekaně evropský snímek Elle. Ten nebyl úplně bez šance, ale v kategorii zahraničních filmů se přisuzovaly větší šance asi Tonimu Erdmanovi a mezi herečkami Natalii Portman. Cenu si za film ale odnesla právě novinka Paula Verhoevena (Total Recall, Hvězdná pěchota) a spolu se snímkem i představitelka hlavní role, Isabelle Huppert. Ta cenu přebírala s upřímným nadšením a bylo patrné, že se jí nedostává slov. Podobně roztomilý byl pak Verhoeven při přebírání ceny za celý film. Takže jen více takovýchto nenápadných vítězství Davidům proti Goliášům, kde oceněného soška o to víc nadchne.

Slavnostní večer mnoho zapamatovatelných momentů nepřinesl. Jimmy Fallon začal slušným hudebním číslem, ve kterém spolu s filmovými a seriálovými hvězdami vzdal poctu La La Landu. Pak přišel úvodní monolog, kde několik vtípků šlo, několik bylo slabších. Přišlo několik očekávaných narážek na Donalda Trumpa, od obvykle krotkého Fallona však působily vesměs celkem nuceně. Daleko údernější byl v tomhle ohledu Hugh Laurie a především pak Meryl Streep, která si odnesla cenu za celoživotní přínos. Herečka měla připravený delší proslov, který ještě podtrhla skutečnost, že jej Meryl přednášela nakřáplým hlasem. V sále v tu chvíli bylo možné zaznamenat silnou energii. Můžete se spolehnout, že se pan prezident následně ozval a označil trojnásobnou držitelku Oscara za jednu z nejpřeceňovanějších hereček.

Streep ve své řeči vzpomněla krátce také na Carrie Fisher, které bylo společně s maminkou Debbie Reynolds věnované krátké vzpomínkové video. Krom toho už večer nabídl snad jen vtipný skeč Kristen Wiig a Stevea Carella a pak ještě Andrew Garfielda, který opanoval dění v publiku. Při výhře Emmy Stone (jeho bývalé přítelkyně) radostně vyskočil k ovacím ve stoje, a když Ryan Reynolds prohrál souboj s Ryanem Goslingem, vlepil Andrew Reynoldsovi pořádného hubana, jako cenu útěchy. Fallon zbytkem večera nenápadně proplul, a tak jsme obecně dostali celkem nevýrazné předávání, které udrželo zhruba stejnou sledovanost jako loni (necelých 17 milionů diváků v USA) a jeho hlavním přínosem bylo, že upozornilo na dobré menší filmy, o kterých širší veřejnost nemá povědomí.

Kompletní filmové výsledky jsou tady, seriálové tady.

Fences

25.12.2016 | USA
Drama
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest