10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol.

10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu
20th Century Fox
Zobrazit dalších 9 obrázků
Návštěvnost kin je jedna věc. O co diváci stojí, když je to zadarmo?

Během nejbližších dní se podíváme na to, které filmy letos utržily nejvíce v pokladnách (pár hodin se přeci jen ještě vstupenky prodávat budou). Už teď pro vás máme výčet filmů, které se nejvíce stahovaly. Jako vždy u podobných žebříčků platí, že je třeba je brát s určitou rezervou. Následující desítka je složená pouze z filmů, které byly stahované na největších veřejných torrent trackerech. Pak jsou tu ale ještě menší a privátní trackery, file sharingové servery, streamingové služby a tak dále. A je docela dobře možné, že se chutě uživatelů torrentu a streamerů zásadně liší. Ale osobně se domnívám, že zas tak zásadní ty výkyvy nebudou a obecně bude platit, že se stahují především ty filmy, ke kterým je vedená největší reklamní kampaň. Určitý obrázek si tedy z následující desítky udělat můžeme. Tady je:

Co z desítky můžeme vyčíst? Jak už jsme říkali, vedou snímky s největší reklamní kampaní. Jakmile nalijete stovky milionů do plakátů a trailerů, diváci budou zvědaví. Abyste je ale dostali do kina, potřebujete něco navíc. Trailery musí působit dobře, musí vyjít pozitivní recenze, ve filmu se musí střetnout populární postavy z komiksů...zkrátka potřebujete nějaký X faktor. Warcraft a Den Nezávislosti 2 si diváci podle žebříčku ve velkém stahovali, takže zvědavost tam evidentně byla, jen ne dost velká na to, aby lidé byli ochotní riskovat své peníze – v pokladnách si oba dva filmy vedly průměrně až špatně.

Na žebříčku je na první pohled patrné to, že je postavený podle toho, jak jsou pirátské kopie k dispozici. Rogue One: Star Wars Story stahovači vidět určitě chtějí, ale jen malá část z nich bude chtít koukat na hnusné pirátské nahrávky z kina – většina si počká na nějakou koukatelnou kvalitu. Jako poslední se tak v top tenu umístil srpnový Sebevražedný oddíl. Star Wars: Síla se probouzí a Revenant naopak měli premiéru ještě loni.

Revenant je také jediný film v desítce, který bojoval o letošní Oscary. To docela jasně signalizuje, že i když má cena Akademie velkou prestiž (a do určité míry zlatá soška „náročnějším“ snímkům finančně pomoci musí, jinak by na její získání nevynakládala studia takové prostředky), širší publikum k nějakému výraznějšímu zájmu o komorní dramata stejně nepřesvědčí (i když v tomhle ohledu by bylo zajímavé mít k dispozici třeba top 100 a porovnat si umístění malých dramat, která nominaci mají s těmi, která ji nemají), i kdyby to mělo být zadarmo. Diváci prostě vyhledávají spektákl a filmy, o kterých se opravdu hodně mluví. A to vizuálně velkolepý Revenant, kterého provázely příběhy o tom, jak štáb při natáčení trpěl, splňuje dobře.

Pak už jde nějaký komentář přidat jedině ke snímku Hledá se Dory. Samotné její umístění popírá možnost, že by stahovali jen takoví diváci, kteří o animovanou zábavu nestojí. Nicméně kolem miliardy se pohybovaly v kinech i další rodinné kousky: Zootropolis. Kniha džunglí a Tajný život mazlíčků. Ani jeden z nich do desítky nepronikl. V tomhle případě můžeme mluvit o tom, že zajeté postavy jsou zkrátka a dobře dnešní filmové hvězdy. Dory mají diváci rádi už řadu let a z podobných důvodů bodují filmy jako Batman v Superman nebo X-Men: Apokalypsa, i když ohlasy nebyly nikterak pozitivní.

A "vítězný" Deadpool? To je prostě blesk z čistého nebe. Snímek s fenomenálním marketingem, který byl dost jiný na to, aby rozpoutal další debatu. Mluvil o něm každý a všechny dokázal přesvědčit o tom, že musí být součástí konverzace. Tak si v komentářích schválně zkuste tipnout, jestli nás podobný fenomén čeká i příští rok, nebo se o přední pirátské příčky poperou zajetí superhrdinové se Star Wars.

Zdroj: Torrent Freak

Deadpool 2

18.05.2018 | USA
Akční, Komedie, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 10

10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu 10 nejstahovanějších filmů roku 2016: Deadpool a spol. | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest