Zemřela Carrie Fisher (1956-2016)

Zemřela Carrie Fisher (1956-2016) | Fandíme filmu
Princezna Leia, komička, scenáristka, spisovatelka a žena s chutí do života ve svých 60 letech zemřela.

V pátek (amerického času) dostala Carrie Fisher během letu z Londýna do Los Angeles silný infarkt. Dle svědků přestala dýchat, naštěstí však byl na palubě lékař, který ji oživoval, dokud nebyla předána po přistání do rukou záchranářů. Byla převezena na jednotku intenzivní péče a po několika dnech její matka Debbie Reynolds oznámila, že je stav Carrie stabilizovaný. Bohužel, dnes krátce před 18 hodinou středoevropského času herečka v nemocnici zemřela. Rodina v tuto chvíli neodhalila další podrobnosti, můžeme tak pouze spekulovat, že úmrtí mělo souvislost s dřívějším infarktem.

Carrie se narodila do rodiny zpěváka Eddieho Fishera a herečky Debbie Reynolds. V útlém věku hodně četla, avšak nedokončila střední školu, protože už od 15 let hrála společně s matkou v divadelním muzikálu Irene. První filmovou roli měla v roce 1975 ve snímků Šampón, kde stanula po boku Warrena Beatyho. Už o dva roky měla hlavní úlohu v prvních Star Wars a v tu ránu se z ní stala celosvětová ikona.

Princezna Leia je jednou z nejznámějších fiktivních postav vůbec. Pro řadu mladých chlapců byla první platonickou láskou, dívky a ženy ji naopak mohly obdivovat jako silnou ženskou hrdinku, když velkofilmům ještě s přehledem dominovali muži. Její bílá říza a účes se dvěma drdoly po stranách jsou tak známé, že když se v jednom z příštích Star Wars filmů objeví jen na pár vteřin, už v prvním okamžiku každý divák okamžitě pozná, o koho se jedná. Fisher si roli zopakovala v pokračováních Impérium vrací úder, Návrat Jediů, Síla se probouzí a Epizoda VIII, stejně jako v nejrůznějších speciálech. Pokud budeme na okamžik cyničtí, tak vyvstává otázka, jakým způsobem naloží se smrtí jedné z klíčových představitelek Lucasfilm při natáčení Epizody IX.

Fisher ale samozřejmě netočila jen Star Wars. Její filmografie se skví rolemi v Blues Brothers, Hanně a jejích sestrách, Když Harry potkal Sally nebo v seriálu Family Guy. Za komediální vystoupení Wishful Drinking a vedlejší roli v 30 Rocku byla nominována na cenu Emmy. V ohromném množství filmů a seriálů měla také nejrůznější camea. Fisher byla nejen herečkou, ale také uznávanou komičkou a autorkou. Psala scénáře, divadelní hry i literaturu, živila se i jako tzv. script doctor, když zachraňovala scénáře jiných. Pomáhala opravovat například Hooka, Smrtonosnou zbraň 3, Sestru v akci, Posledního akčního hrdinu, Vřískot 3, prequelovou trilogii Hvězdných válek nebo Nesnesitelnou krutost.

Její poslední vydanou knihou byl vlastní životopis The Princess Diarist, ve kterém se znovu bez okolků vyjádřila ke svému bouřlivému soukromému životu. Fisher nijak netajila své problémy s drogami ani bipolární poruchu. Kratší či delší vztah měla s Harrisonem Fordem, Paulem Simonem, Danem Aykroydem či s Bryanem Lourdem, se kterým měla dceru Billie Lourd. Herečka byla vždy srdečná, otevřená, měla smysl pro humor a nedělala si příliš velké starosti se zdvořilostní přetvářkou. V rozhovorech vždy neváhala sama sebe shodit a působila jako laskavá osobnost. Budiž jí země lehká, čest její památce a upřímnou soustrast rodině a přátelům.

Zdroj: Variety

Rogue One: A Star Wars Story

10.12.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest