Rogue One: Star Wars Story: Jak triky vzkřísily zesnulého herce

Rogue One: Star Wars Story: Jak triky vzkřísily zesnulého herce | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Blíží se chvíle, kdy už s pomocí triků bude možné ve filmech stvořit opravdu naprosto cokoliv.

Článek obsahuje spoilery k Rogue One: Star Wars Story!

Když před časem digitální kouzelníci vytvářeli CGI verzi Paula Walkera, bylo to pro filmaře zcela nezbytné. Rychle a zběsile 7 bylo z velké části dokončené, avšak herec před svou smrtí nestačil natočit všechny své scény. Tvůrci Rogue One: Star Wars Story se rozhodli zcela dobrovolně napsat scénář tak, aby ve filmu vystupovala postava, kterou ve Star Wars IV hrál herec, jenž je už 22 let po smrti. Řeč je o Peteru Cushingovi, který v původních Hvězdných válkách hrál Grand Moff Tarkina.

Hvězda smrti je ve filmu ve středobodu všeho, děj se odehrává jen krátce před začátkem Epizody IV, a tak je poměrně pochopitelné, že Tarkin nějakým způsobem do filmu zasáhnul. Můžeme samozřejmě polemizovat o tom, jakým způsobem se to mělo stát. Měla se postava více pohybovat ve stínech? Měla komunikovat pouze prostřednictvím hologramu? Měla se ukazovat jen zezadu? Objevit se v menším počtu scén? Měla být role přeobsazena? Nic z toho se nestalo. Filmaři se rozhodli vytvořit plně digitální verzi postavy, která měla ve filmu několik relativně dlouhých a zásadních scén. Postavě je při tom vidět přímo do tváře a rozhodně se nijak neschovává. Vlastně tedy nepřekvapí, že s původním námětem snímku přišel John Knoll, šéf digitálních kouzelníků z legendární společnosti ILM, kterou založil v roce 1975 George Lucas, aby mu už tehdy pomáhala vytvořit revoluční efekty potřebné k dokončení Hvězdných válek.

Guy Henry

Oživení mrtvého herce rozhodně do té revoluční kategorie řadit můžeme, ačkoliv řada diváků namítá, že v případě Tarkina se stále ještě uvěřitelného dojmu docílit nepodařilo. Diskutuje se také o tom, zda je něco takového vůbec etické, nicméně je faktem, že Cusghingova pozůstalost dala k oživení Tarkina svolení. Přímo na place roli odehrál britský herec Guy Henry. Ten déle než rok nesměl nikomu říct, že ve filmu hraje a dopředu věděl, že se mu za ni nedostane uznání, nebude nijak zmiňován a vlastně ani nebude na plátně vidět nebo slyšet. Protože je ale Peter Cushing jeho velkou inspirací, úkol přijal. Hlas zesnulého napodobil Stephen Stanton a nakonec všechno přetřely jedničky a nuly. Podrobnosti o technickém procesu Lucasfilm slibuje odhalit v lednu, kdy se jistě bude mluvit o omlazení Carrie Fisher. Zatím studio nechce odvádět pozornost od vlastního filmu k technickým detailům.

Prozatím přikládáme alespoň krátké vyjádření režiséra Garetha Edwardse, který promluvil o tom, jak byl celý proces bláznivý. V komentářích můžete dát vědět, jak na vás digitální Tarkin působil, popřípadě jak dlouho si myslíte že bude trvat, než budou digitální lidé od těch živých skutečně k nerozeznání.

Rogue One: A Star Wars Story pojednává o nesourodé skupině bojovníků z hnutí odporu, kteří se společně vypraví na nebezpečnou misi. Pokusí se ukrást plány Hvězdy smrti a přinést tak galaxii novou naději. V hlavních rolích hrají Felicity Jones, Diego Luna, Riz Ahmed, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Wen Jiang, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen a Alan Tudyk. Režíruje Gareth Edwards. Premiéra filmu proběhla 15.12. 2016. 

Zdroje: Variety, Radio Times

Rogue One: A Star Wars Story

10.12.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 5

Rogue One: Star Wars Story: Jak triky vzkřísily zesnulého herce | Fandíme filmu Rogue One: Star Wars Story: Jak triky vzkřísily zesnulého herce | Fandíme filmu Rogue One: Star Wars Story: Jak triky vzkřísily zesnulého herce | Fandíme filmu Rogue One: Star Wars Story: Jak triky vzkřísily zesnulého herce | Fandíme filmu Rogue One: Star Wars Story: Jak triky vzkřísily zesnulého herce | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest