Zlatý glóbus 2017: Přehled nominovaných, mezi nimi i Deadpool

Zlatý glóbus 2017: Přehled nominovaných, mezi nimi i Deadpool | Fandíme filmu
Neuvěřitelné se stalo skutkem, komiksový film soupeří o prestižní cenu. K tomu výčet všech dalších kandidátů a komentář.
  1. Kapitola č.1
  2. Nejlepší drama

AKTUALIZACE: Už v noci na zítřek budou ceny vyhlášeny, připomeňte si nominace:

Zlaté glóby jsou považovány za určitou předsunutou hlídku Oscarů, i když je to značně zavádějící. O cenách nerozhodují filmoví profesionálové ani široká kritická obec. Hlasují členové asociace Zahraničních filmových novinářů v Hollywoodu (což může být kdokoliv od filmových kritiků, až po sloupkaře bulvárního společenského magazínu) a není jich ani stovka. Jde tedy o názor úzké, pochybně kvalifikované skupiny lidí, kteří jsou navíc po řadě pochybných nominací podezřelí už léta z toho, že některé filmy či osobnosti nominují jen proto, aby s nimi mohli strávit čas na večírku při předávání.

Nicméně předávání Glóbů je hodně vidět, protože se vysílá v televizi a těší poměrně velkému diváckému zájmu. A pokud oscarové závody nesledujete důkladně, ale jste zvědaví, kdo se příští rok bude o nejvyšší ocenění ucházet, tak pro vás mohou být Glóby užitečným vodítkem, protože velké procento filmů, které zmíní Glóby, nakonec bude ve hře o ceny Akademie. Ať už je to totiž jak chce, každoroční špička většinou poměrně jasné definovaná a právě z ní všechny možné ceny své nominace vybírají.

Nijak nepřekvapí, že největší množství nominací si odnesl muzikál La La Land. Podle zámořských recenzí je to jednoduše dobrý film (točil jej ten samý režisér, jako vynikající Whiplash), Hollywood má navíc rád snímky o šoubyznysu a liberální filmová většina si po depresivním vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách hledá cestičku k optimistickým zážitkům. Něco obdobného by se dalo říct o Moonlightu, který byl nominovaný celkem šestkrát. Příběh o dospívání černošského gaye z chudého předměstí dobře sedí do zesíleného volání po větší inkluzi a toleranci, zároveň znovu platí, že recenze jsou naprosto nadšené.

Pět nominací si odnesl Manchester By The Sea. Snímek o vypořádání se s osobní ztrátou boduje u kritiků především herecky, u Caseyho Afflecka se dokonce tak nějak počítá s tím, že vyhraje za svoji roli rovnou Oscara. Florence Foster Jenkins je remakem pár let starého evropského filmu, to však za mořem nikterak nevadí. Snímek kupředu táhnou sympatičtí herci v čele s Meryl Streep a dobrá nálada. Jsou z toho čtyři nominace, kterými se shodně může pochlubit také Lion. V tom si Dev Patel zahrál adoptovanému mladého muže, který pátrá po svých indických kořenech. Kritici se rozcházejí v tom, jestli jde o opravdu silný film nebo jen kalkulující ždímačku na slzy a zlaté sošky.

Nominace pro Hacksaw Ridge (nejlepší herec, ale také nejlepší režie a film) potvrzují, že se Mel Gibson snad definitivně vyškrábal z nemilosti, do které jej uvrhly opilecké rasistické komentáře. Ceny z toho asi letos nebudou, ale nominace pro znovunastartování Melovy kariéry bohatě stačí. Příjemně potěší tři nominace pro Hell or High Water, kriminální drama, které kritici vesměs označují za jeden z nejsilnějších zážitků roku, ale vždycky se tak nějak předpokládalo, že poroty nejrůznějších ocenění nebudou „žánrový“ film brát vážně. Tak díky Bohu za ty Glóby. Něco podobného může říct také mysteriózní thriller Nocturnal Animals a především komediální Deadpool, který si krom nominace za scénář vysloužil ještě zmínku pro Ryana Reynoldse v hlavní roli.

Naopak sci-fi Arrival si odnesla nominaci pouze pro Amy Adams a za hudbu. Škoda. Ale tady asi v nějaký velký zásah doufat nešlo. Překvapí spíš pouze dvě nominace (herecké) pro Fences a pouze jedna jediná pro Jackie (Natalie Portman), tedy dva z nejchválenějších filmů, které se při bilancování roku 2016 obvykle řadí mezi favority. Pokud jde o pozitivní překvapení nejde nevypíchnout nominaci pro Vigga Mortensena (protože Captain Fantastic si zaslouží veškerou pozornost) a pro Isabelle Huppert za Elle, jeden z nejodvážnějších filmů letošního roku. A potěší také nominace pro Colina Farrella, protože i tady platí, že originální The Lobster si zmínku jednoznačně zaslouží.

A teď už kompletní výčet filmových nominací:

Další kapitola »

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

04.11.2016 | USA, Austrálie
Drama, Historický, Životopisný, Válečný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest