Fences: Seznamte se s oscarovým vítězem. Je tu další trailer

Fences: Seznamte se s oscarovým vítězem. Je tu další trailer | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Sociální drama natočené Denzelem Washingtonem bude o zlaté sošky usilovat beze vší pochybnosti. Jedna je pak prakticky jistá.

Seznamte se vítězem, lépe řečeno tedy s vítězkou. Prakticky všichni oscaroví komentátoři a analytici jsou totiž přesvědčení o tom, že Viola Davis si po dvou nominacích sošku definitivně odnese. Fences (Ploty) vycházejí ze stejnojmenné divadelní hry, za kterou dostala Viola cenu Tony. Ve studiu Paramount se rozhodli herečku navrhnout v kategorii vedlejších rolí (i když Tony byl za roli hlavní), kde není taková konkurence. Pak je tu samozřejmě "loňská" aféra #OscarsSoWhite a zvolení Donalda Trumpa prezidentem, které Viole dodají další vítr do plachet. A cynik by k tomu všemu ještě dodal, že jakmile hrajete tak intenzivně, že se při pláči nekontrolovatelně posmrkáte, je soška téměř jistá.

To samozřejmě nemění nic na tom, že Fences vypadají jako silné sociální drama, postavené na výkonech Violy a Denzela Washingtona v hlavní mužské roli, který filmovou adaptaci úspěšné hry zrežíroval. Washington hraje Troye Maxsona, muže který musel být celý život silný a tvrdý, aby přežil. Narodil se totiž v Americe v časech, ve kterých mít hrdost a být černý znamenalo, že budete vystavení tlakům, které hrozí rozdrtit vaše tělo i duši. Padesátá léta ale končí a šedesátá s sebou přinášejí svobodnějšího ducha, který mění svět. A protože se Troy vždycky uměl se světem vyrovnat jedním jediným způsobem, je v tom novém cizincem. Je rozčilený a má strach - ve světě, který nepoznává a vedle ženy (Davis) a syna (Jovan Adepo) jimž rozumí méně a méně.

Film vychází ze scénáře divadelní předlohy Augusta Wilsona a pro filmové zpracování jej pomáhal upravit Tony Kushner, který napsal Spielbergovy snímky Mnichov a Lincoln. Fences se setkávají s veskrze pozitivními recenzemi. Kritizována je snad jen skutečnost, že film nepřináší vůbec nic, co by světu nedala už hra (zároveň ale jiní kritici připouštějí, že na Pulitzerovou cenou oceněném díle toho moc nezlepšíte), a že se možná až příliš vehementně snaží být důležitý. Zatímco kritici už film hodnotí, před širší publikum se snímek dostane 25.12. Česká nebo slovenská premiéra zatím ohlášeny nebyly, ale oscarové nominace snad filmu do našich kin pomohou.

Fences

25.12.2016 | USA
Drama
Info o filmu

Galerie: 5

Fences: Seznamte se s oscarovým vítězem. Je tu další trailer | Fandíme filmu Fences: Seznamte se s oscarovým vítězem. Je tu další trailer | Fandíme filmu Fences: Seznamte se s oscarovým vítězem. Je tu další trailer | Fandíme filmu Fences: Seznamte se s oscarovým vítězem. Je tu další trailer | Fandíme filmu Fences: Seznamte se s oscarovým vítězem. Je tu další trailer | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest