Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů

Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Americký soud vynesl rozsudek nad mužem, který loni v zimě ukradl a nasdílel dvě hollywoodské filmové novinky.

Okresní soud v Americe nedávno nařídil jednatřicetiletému muži z Kalifornie zaplatit odškodné ve výši 1,12 milionu dolarů (přibližně 27,3 milionu korun) filmovému studiu 20th Century Fox. Jedná se o výsledek případu FBI proti Williamu Kyleovi Moraritymu. Ten v průběhu loňského prosince zkopíroval tzv. screenery (kopie určené především pro kritiky a producenty) filmů Snoopy a Charlie Brown ve filmu a REVENANT Zmrtvýchvstání na svůj přenosný USB disk. Z domácího počítače je následně během dvou dnů (17. a 19. 12.) nahrál na torrentovou stránku Pass the Popcorn. V případě Revenanta tak učinil šest dní před vůbec prvním promítáním v několika málo vybraných kinech.

V následujících šesti týdnech si film stáhlo přes milion lidí, což vytvořilo studiu ztrátu vyčíslenou na více než jeden milion dolarů. Zpětně se ale dá říci, že předčasný únik snímku na internet jeho tržby nijak hluboce neovlivnil. Celosvětově utržil přes půl miliardy dolarů, byl kladně přijat kritikou i diváky a získal řadu ocenění, mezi nimi i Oscara pro režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritua a představitele hlavní role Leonarda DiCapria.

Ještě před samotným začátkem procesu se obžalovaný k činu sám přiznal. Nejvyšší možný trest, jenž mu hrozil, bylo tříleté odnětí svobody ve federální věznici. Vyjma uvedené pokuty nakonec byla Moraritymu uložena ještě dvouletá podmínka a osmiměsíční domácí vězení. K tomu souhlasil, že bude spolupracovat s FBI na informování veřejnosti o škodách způsobovaných pirátstvím a porušováním autorských práv.

Zdroje: Box Office Mojo, Variety I, II

REVENANT Zmrtvýchvstání

16.12.2015 | USA, Kanada, Hong Kong, Tchaj-wan
Dobrodružný, Drama, Thriller, Western
Info o filmu

Galerie: 7

Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů | Fandíme filmu Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů | Fandíme filmu Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů | Fandíme filmu Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů | Fandíme filmu Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů | Fandíme filmu Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů | Fandíme filmu Za krádež a šíření Revenanta musí muž zaplatit přes 27 milionů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest