Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky

Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 7 obrázků
Železný Jim hodlá dál posouvat technologické hranice filmového média.

Pravda, když James Cameron přijímal čestné členství ve Společnosti filmových a televizních inženýrů, mluvil o svých technologických snech obecně. Na řadu let ale nemá naplánovaného nic jiného než natáčení čtyř pokračování Avatara, takže je více než pravděpodobné, že se bude snažit technické novinky prosadit společně s některým z těchto filmů. Zvlášť, když je řeč právě o Cameronovi, který je vyloženě proslulý tím, že se spolu s každým dalším filmem snaží technologické možnosti posunout zase o kus dál. Co by rád realizoval v nejbližších letech?  

Chce se zasadit za lepší nástroje a usnadnění tvůrčího procesu. Tomu není těžké uvěřit. Když točil Avatara, přišel s dokonalejším natáčením ve 3D a ve virtuálním prostoru, naučil Hollywood pořádně používat performance capture. I teď, když se jej někdo zeptá, proč se přípravy dalšího Avatara tak vlečou, tak čas od času odpovídá, že jeho tým vyvíjí nové filmařské technologie. Co dál? V kině je potřeba docílit jasnější projekce. To už chvíli nabízejí laserové projektory, teď jen stačí, aby se rozšířily. Pomůže jim s tím Avatar 2, podobně jako první Avatar rozšířil 3D projektory?  

Dále Cameron propaguje natáčení a projekci v HDR, tedy ve vysokém dynamickém rozsahu. Nebudeme zabíhat do technických podrobností, ale když to hodně zjednodušíme, tak má obraz v HDR lepší barevné podání, je ostřejší, má větší rozsah od absolutní černé až po ty nejjasnější barvy a lépe zvládá přechod mezi různými extrémy. Cameron také dále trvá na tom, že chce točit v HFR, tedy ve vysoké snímkové frekvenci. A to přesto, že jak na Hobita Petera Jacksona, tak na Uličku slávy Anga Leeho se kvůli formátu snáší kritika.  

Filmový obraz se běžně skládá z dvaceti čtyř statických snímků, které jsou v posloupnosti promítnuty lidskému oku během jediné vteřiny. Tak vzniká iluze plynulého pohybu. Hobit snímků nabízel 48 a Ulička slávy dokonce 120. V obou případech si diváci stěžovali, že pohyb na plátně působí nepřirozeně zrychleně, dlouho trvá než se člověk ponoří do děje a všechno vypadá tak realisticky, až je to vlastně divné. Neustále máte pocit, jako byste se dívali na nějakou divadelní inscenaci, ne na celovečerní film. Jackson zážitek od prvního Hobita k třetímu vylepšil a od technického inovátora Anga Leeho (jeho Pí a jeho život je považován za jedno z nejlepších využití 3D technologie) se očekávalo další zlepšení. Podle zámořských ohlasů je ale celý zážitek zkrátka pořád ještě nepřirozený.  

Proč se tedy filmaři pokoušejí ve formátu vlastně točit? Křišťálově čistý obraz, který podle některých vypadá jako okno do filmového světa, je jedním lákadlem. A pak je tu fakt, že vyšší počet snímků pomáhá v rychlých scénách, převážně tedy během akce. Oko dostává daleko víc informací a je pro něj daleko snazší vstřebat rychlé střihy a průlety kamerou. Za sebe můžu potvrdit, že jakkoliv Hobit v HFR působil nepřirozeně, akční scény skutečně dostaly rázem úplně jinou úroveň. A pak je tu ještě 3D. Spoustě lidem se z něj dělá nevolno nebo se jim minimálně efekt nezdá dostatečně plynulý a přirozený. HFR tenhle problém má eliminovat, jenže jak sami vidíte, cena je zatím až příliš velká. Avšak jestli někdo dokáže HFR smysluplně využít, pak je to Cameron. Nápomocná může být skutečnost, že většina Avatara je animovaná, režisér navíc v minulosti zvažoval, že by v HFR byly jen některé části filmu.  

A ani 3D se James vzdát nehodlá. Co podle něj třetí rozměr potřebuje? Zbavit se brýlí! S čímž samozřejmě nejde než souhlasit. Brýle jsou nepohodlné, zbytečně prodražují projekce, řadu diváků z nich opět bolí hlava, dále ztmavují už tak tmavé promítání, občas zlobí a dodnes dělají na plátně duchy, pokud příliš rychle pohnete hlavou. Jenže 3D kino bez brýlí zatím působí jako docela slušný oříšek. Tahle technologie se objevila zatím na handheldové konzoli Nintendo 3DS nebo u některých dalších domácích přístrojů, avšak ve velkých kinech je v tuhle chvíli autostereoskopie nepoužitelná, protože pozorovací úhly jsou prozatím značně omezené. Avšak jestli Cameron přispěje k řešení tohoto problému, nikdo se na něj asi zlobit nebude.

Na závěr se seznamte s kamerou, kterou Cameron před natáčením prvního Avatara vyvíjel sedm let:

Zdroj: IndieWire

Avatar 2

18.12.2020 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 8

Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu Avatar: James Cameron chce 3D bez brýlí a další vychytávky | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest