Pirátství: Torrent je mrtev, všichni streamují

Pirátství: Torrent je mrtev, všichni streamují | Fandíme filmu
Pirate Bay
Návyky filmových a seriálových pirátů se mění, časy sdílení a stahování se pomalu začínají stávat minulostí.

Torrenty jsou mrtvé. Takto by se dal jednoduše shrnout výzkum anglické společnosti Muso, která se zabývá analýzou dat v oblasti internetového pirátství. V loňském roce proběhlo celosvětově 78 miliard návštěv pirátských webů s filmovým a televizním obsahem, ale pouze 17,2 % jich patřilo datovým úložištím a peer-to-peer stránkám jako jsou The Pirate Bay či Kickass Torrents. V posledních šesti měsících roku 2015 poklesla návštěvnosti těchto serverů o celých 19 % oproti první polovině roku.

Internetovému pirátství nyní kralují streamovací platformy, které si uzmuly celých 73,7% návštěv z pomyslného koláče. Tento trend poprvé začal sílit na přelomu let 2013/2014, kdy meziroční podíl na výdělku z reklam v oblasti pirátských webů u streamovacích služeb stoupl z 12 % na 21 %. Jen pro zajímavost, pirátské weby si v roce 2014 jen díky reklamám přišly podle výzkumu na 227 miliard dolarů.

Jednou z hlavních příčin trendu je dle obchodního ředitele společnosti Muso, Christophera Elkinse, lepší vybavenost návštěvníků pirátských webů. “Většina z nich má dobré připojení a slušný hardware, takže nemají větší potíže se sledováním streamovaných videí,” řekl Elikns pro Variety.

Čísla jasně ukazují, že se pirátskou flotilu zatím nedaří moc úspěšně potopit. Hollywood se snaží společně s Googlem odkazy na stránky s ilegálním obsahem odstraňovat, ale je to de facto boj s větrnými mlýny. Weby totiž dokáží maskovat své identity například používáním jiných URL apod.

Co se týká geografického rozložení, tak asi nikoho nepřekvapí, že první místo v počtu návštěv webů s pirátským obsahem patří Spojeným státům americkým s 12 % (9,86 miliardy návštěv). Z Evropských zemí pak do první desítky patří Velká Británie, Francie a Německo.

Společnost Muso do svého výzkumu zařadila 14 000 celosvětově největších pirátských webů a sledovala 141 miliard návštěv z 200 milionů zařízení z celého světa.

A na závěr ještě zajímavý dokument o Pirate Bay. Streamovaný:

Zdroj: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest