Split: James McAvoy má 23 psychopatických osobností

Split: James McAvoy má 23 psychopatických osobností | Fandíme filmu
Universal Pictures
Rozdvojená osobnost? To nic není. McAvoy v sobě skrývá hned 23 různých individualit. Podívejte se na trailer na nový thriller M. Night Shyamalana.

Existuje jen relativně malé množství režisérů, kteří do svých děl obtisknou svou osobnost tak silně, že při jejich sledování následně opakovaně poznáváte jejich rukopis. Jde o nenapodobitelnou souhru kamery, hudby, chování postav, dialogů a dalších zásadních složek, který dělají film filmem. M. Night Shyamalan pro mě v tomhle ohledu byl, je a troufám si říct, že i nadále bude nezaměnitelným tvůrcem, který, ač u něj byly v poslední době patrné silné výkyvy (třeba v případě příběhu o pomstychtivých kytkách – Stalo se), se nebojí pořádně odlišit a vzít strašení z úplně jiného konce než všichni ostatní. Některé z jeho námětů v sobě mají špetku kouzla z dětských pohádek, které tak rád vypráví svým dětem (Žena ve vodě), jiné jsou čistě mrazivou, pod kůži se zarývající záležitostí, která vás nepustí od obrazovky (Šestý smysl). Loňským hluboce znepokojujícím thrillerem The Visit se Shyamalan kvalifikoval zpátky mezi tvůrce fungujících napínáků, proto by rozhodně bylo moudré minimálně hodit očkem po jeho aktuálním filmu s názvem The Split, který už se dočkal prvního traileru.

O co jde: příběh sleduje neradostné vyhlídky tří mladých dívek (Anya Taylor-Joy z hororu Čarodějnice, spolu s Jessicou Sulou a Hayley Lu Richardson), které byly uneseny zvláštním mužem, jehož charakter se mění z hodiny na hodinu. Kevin, ztvárněný Jamesem McAvoyem (X-Men: Apokalypsa), pro kterého role představuje učiněné herecké žně, ve své hlavě totiž skladuje celkem 23 různých osobností. Některé z nich jsou mírné, jiné dětinské, a některé dokonce dívkám chtějí napomoci v útěku. Ale řada je dost nepříjemná a je tu jedna, která vládne a káže všem. Číhá pod povrchem Kevinova vědomí a jedna z osobností ji tituluje “The Beast” - “Bestie”. Ta asi nebude mít za lubem nic moc pěkného.

Disociativní porucha je tématem, které se v žánru čas od času objeví, protože nabízí netušené možnosti vyděsit publikum něčím, co se vyskytuje kolem nás, je vědecky dokázáno, a přesto jaksi uniká veškerým pokusům o jasné uchopení. Jedná se tedy o vděčné téma, které by ve správných rukou mohlo mít za následek působivý snímek. Ty Shyamalanovy by rozhodně mohly být ty pravé, tím spíš, že svůj podíl na filmu rozšířil i o napsání scénáře a jako producenta si vybral Jasona Bluma, kterého zná ze spolupráce na zmíněné The Visit.

Samotný trailer taky slibuje netradiční zážitek, při kterém bude radno se obrnit společností kamarádů, partnera nebo kohokoli, kdo vás v dech beroucích chvílích shyamalanovského napětí chytne za ruku nebo aspoň uklidní slovy: “Neboj, a dej si trochu popcornu.” Tak co, odvážíte se? Každopádně máte ještě čas na rozmyšlenou - zatím je totiž známo jen datum americké premiéry, která nepřijde dříve než 20. ledna následujícího roku.

Rozpolcený

26.09.2016 | USA
Thriller, Horor
Info o filmu
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest