Zemřel Garry Marshall, režisér Pretty Woman (1934-2016)

Zemřel Garry Marshall, režisér Pretty Woman (1934-2016) | Fandíme filmu
Pretty Woman, Happy Days, Jiná láska. Julia Roberts, Anne Hathaway nebo Robin Williams. Za tím vším stál Garry Marshall.

V úterý, 19.7. 2016, zemřel Garry Marshall, zasloužilý režisér, scenárista, producent a vlastně i herec převážně komediálních a romantických filmů a seriálů. Bylo mu 81 let, zemřel v nemocnici v Los Angeles na následky mrtvice a komplikovaného zápalu plic.

U nás jej bude většina diváků znát především jako režiséra Pretty Woman, naprosto legendární romantické komedie, ve které Julii Roberts zachrání „princ“ Richard Gere před údělem prostitutky. Po letech se trojka potkala ještě jednou v Nevěstě na útěku a znát nejspíš budete také Přes palubu, Frankie a Johnnyho nebo Jinou lásku, kde Juliette Lewis a Giovanni Ribisi ztvárnili zamilované s mentálním postižením. S přelomem milénia začal Garry točit filmy, ke kterým jsme u nás na webu nebyli v minulosti dvakrát vstřícní, ale pravdou zůstává, že jde vesměs o divácké hity, a že Marshall stále dokázal nabídnout příznivcům (příznivkyním) romantických komedií přesně to, po čem touží. Deníky princezny udělaly hvězdu z Anne Hathaway a Na sv. Valentýna nastartovalo menší trend romancí s řadou paralelních mikropříběhů. V herecky nabitém filmu se režisér opět sešel s Julií Roberts, která hrála i v jeho úplně posledním filmu, v letošním Svátku matek.

Především ve Spojených státech Marshall proslul také jako producent úspěšných televizních seriálů. K nám se v té době samozřejmě nedostaly a nikdy se tu nedočkaly vyložené proslulosti. Ale už to, že jste o nich nejspíš slyšeli, o mnohém napovídá. Jmenujme Happy Days, ale především pak Morka a Mindy. Seriál pojednával o mimozemšťanovi, kterého pozemšťanka zasvěcuje do tajů našeho života a udělal superhvězdu z Robina Williamse, jenž ztvárnil hlavní roli.

Marshall se narodil v roce 1934 v Bronxu v rodině učitelky tance a režiséra zakázkových filmů. Vystudoval universitu Northwestern, kde psal pro školní noviny sportovní články. Následně se začal živit jako autor vtipů pro nejrůznější komiky a moderátory, v roce 1961 se přestěhoval do Los Angeles, kde postupně začal budovat svoji kariéru, až konečně v roce uvedl svoji vlastní show, seriál Happy Days. Jde o vůbec nejsledovanější seriál 70. let, který nám kromě Robina Williamse (Mork a Mindy je spin-off Happy Days) dal také termín „jump the shark“, po tom, co v páté sezoně jeden z hrdinů při vodním lyžování skutečně přeskočil žraloka. Od té doby se termín používá pro označení momentu, ve kterém určitá série (značka, nebo zkrátka nějaké médium) přežene svoji snahu o přízeň diváků tak výrazně, že od té chvíle přinejmenším část obecenstva přestává brát dílo vážně. Od roku 2008 se podobným způsobem používá také idiom „nuke the fridge“, po tom, co Indiana Jones přežil výbuch atomové pumy ve staré lednici.

Garry Marshall byl ženatý s Barbarou Marshall a měl tři děti. Upřímnou soustrast pozůstalým a čest Garryho památce. Určitě dejte vědět, na která jeho díla budete nejvíc vzpomínat.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest