Seriálový tip: Noční recepční

Seriálový tip: Noční recepční | Fandíme filmu
Léto je v rozpuku a většina seriálů má letní pauzu. Pokud náhodou váháte nad tím, co si během horkých večerů doma pustit, máme pro vás jeden výživný tip z úvodu letošního roku.

Léto je v rozpuku a většina seriálů má letní pauzu. Pokud náhodou váháte nad tím, co si během horkých večerů doma pustit, máme pro vás jeden výživný tip z úvodu letošního roku.

Spolupráce americké televize AMC a britské BBC přinesla na televizní obrazovky špionážní minisérii The Night Manager (Noční recepční). Vychází ze stejnojmenné knihy britského spisovatele Johna le Carré, autora hned několika knih z prostředí tajných služeb. V minulosti již některé z nich byly předělány na plátno – naposledy v roce 2011 nadprůměrně přijaté Jeden musí z kola ven. Le Carré, který nějakou dobu pracoval v britských diplomatických službách, se ve svých dílech zaměřuje hlavně na vývin dějových zápletek a vykreslení atmosféry doby, v které se daná kniha odehrává. To většinou bylo období studené války. Výjimku tvoří například právě jeho Noční recepční který se odehrává těsně po skončení studené války. Scenárista David Farr (Hanna, seriál MI5) se však rozhodl odlišit od předlohy a děj seriálu zasadil do současnosti. Režie se chopila dánská režisérka Susanne Bier (Serena, Spálené vzpomínky).

Seriál začíná v Egyptě v roce 2011. Uprostřed probíhajícího arabského jara se Jonathan Pine, hlavní hrdina a bývalý britský voják, snaží coby noční recepční spravovat hotel. Uprostřed probíhajících nepokojů si zvládá udržet klidné chování anglického gentlemana i přes fakt, že kousek od jeho hotelu je slyšet střelba z automatických zbraní a vybuchující granáty. Daří se mu uklidnit hosty a některé ze země evakuovat. Večer, když se situace trochu uklidní, ho vyhledá jeden z jeho hostů – půvabná Sophie Alekan, milenka Freddieho Hamida, člena nejvlivnější a nejnebezpečnější rodiny v Káhiře. Sophie dá Pineovi do úschovy dokumenty dokazující nákup velkého množství arzenálu od britského překupníka zbraní Richarda Ropera. V Pineovi se probudí vlastenectví a papíry zanese svému příteli na britskou ambasádu. Ten je pošle tajné službě, ale o úniku informací se dozví Roper a poté i Hamid. V hotelu následkem toho dochází k tragédii a Pine odjíždí nešťastný ze země. Osud ho ale nechce nechat na pokoji. Když pár let poté pracuje ve švýcarském hotelu, znovu se mu cesty zkříží s Roperem, který se tam se svými společníky ubytuje. Pine opět zkontaktuje britskou tajnou službu a je mu nabídnuto, aby se infiltroval do Roperovi organizace a zevnitř ji zničil.

Celá minisérie zaručené upoutává pozornost hereckým obsazením ústřední dvojice. Jako Jonathan Pine se představuje Tom Hiddleston (Loki z Avengerů) se svojí perfektní britskou angličtinou a akcentem. Pine je jako postava jedna velká neznámá. Navenek na všechny působí příjemným dojmem a Hiddleston mu navíc propůjčuje pořádnou dávku charisma. Jakmile je ale sám, můžeme zpozorovat, že je to pouze přetvářka. Stejně tak je to i s jeho vojenskou minulostí. Je sice řečeno, že Pine sloužil v armádě, ale žádné detaily se rovnou nedozvíme. Po celý seriál se tak snažíme Pineovi dostat pod povrch a zjistit trochu něco víc.

Neméně zajímavou postavou je i hlavní antagonista Richard Onslow Roper, ztvárněný Hughem „doktorem Housem“ Lauriem. Jeho postava je sice hned několikrát nazvána jako „nejhorší člověk na Zemi“, ale není to klasický záporák, kterého bychom čekali. Místo vyšinutého a vraždícího maniaka, na jaké jsme ve špionážních příbězích běžně zvyklí, tu máme člověka, který si užívá svého bohatství a luxusu, ale jeho špatné stránky se nijak viditelně neprojevují. Stará se o svého syna, řeší problémy se svojí mnohem mladší přítelkyni. To že on je ten špatný, je divákovi sděleno především ústy ostatních postav. Částečně kvůli tomu, ale i díky Laurieho specifickému ztvárnění postavy, si po celou dobu sledování říkáte, že na Roperovi opravdu něco nehraje, ale nedokážete přesně říct co.

The Night Manager v celkových šesti epizodách dostává svému špionážnímu označení. Zajímavě zvládnutá úvodní sekvence (přikládáme k posouzení) sice připomíná přesně ty, které můžeme vidět u bondovek, ale jinak je seriál úplně odlišného ražení. Hlavní slovo tu mají postavy, dialogy mezi nimi a hlavně vyprávěný příběh. Akce se divákovi moc nedostane a když ano, tak je striktně reálná a možná i tak trochu přízemní.

Reakce na seriál byly velmi dobré, čemuž odpovídá i hodnocení na Rotten Tomatoes, kde je zaznamenáno 49 mezinárodních recenzí. Z toho 92% kladných, s průměrnou známkou 8,3 z 10. Jak Laurie, tak Hiddleston byli nominováni na cenu Emmy, stejně jako Bier za režii, Farr za scénář a Olivia Colman za vedlejší roli. Minisérie je recenzenty jako celek charakterizována jako poutavé drama, které je od Britů tak nějak běžné dostávat. Pokud vás seriál z našeho článku pořád nezaujal, níže si můžete pustit trailer. Předem ale varujeme, že obsahuje některé menší spoilery z pozdější části příběhu.

The Night Managera vysílala také česká mutace AMC, takže je dostupný také v českém dabingu. Okamžitě po kritickém i diváckém úspěchu se začalo spekulovat o pokračování (zúčastnění jsou pro, pokud by předlohu k pokračování opět napsal Le Carré) a Tom Hiddleston a Susan Bier jsou spojováni s příštím Bondem. V komentářích dejte vědět, jestli jste na seriál koukali a co na něj říkáte (bez spoilerů prosím), popřípadě, jestli se necháte zlákat. Šest epizod, to je přece jak nic ;-).

Zdroje: Independent

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest