Zemřel Bud Spencer (1929-2016)

Zemřel Bud Spencer (1929-2016) | Fandíme filmu
Král dobře mířených facek, parťák Terence Hilla a nadaný komik ukrýval pod svým strohým zevnějškem daleko víc, než by řada lidí na první pohled tipovala.

Ve věku 86 let zemřel přirozenou smrtí v Římě Bud Spencer. Italský herec, původním jménem Carlo Pedersoli se narodil v Neapoli do movité rodiny, která však přišla o majetek během války. V mládí Carlo byl schopným studentem (na vysoké studoval právo), vynikal jako plavec a mnohokrát se stal mistrem Itálie. Pro jeho mohutnou postavu začal být obsazován především do historických filmů, přičemž jednu z prvních rolí měl ve slovutném Quo Vadis, kde si zahrál strážného. Kvůli své zálibě v jídle si nakládal nadměrnou tréninkovou zátěž a zdravotní potíže jej donutily sportovní kariéru ukončit. Následně vystřídal celou řadu zaměstnání, včetně jazzového hudebníka.

Naplno se do filmového světa ponořil v roce 1967, kdy se k filmu vrátil po osmileté pauze. Na žádost producentů si změnil jméno na Bud Spencer (podle svého oblíbeného piva Budweisser a herce Spencera Traceyho) a zahrál si ve westernu Bůh odpouští, já ne po boku Terence Hilla. S tím se sice objevil už před lety ve snímku Hanibal, ale tehdy se při natáčení vůbec nepotkali. Teprve ve zmíněném spaghetti westernu vytvořili nerozlučnou dvojku, díky které oba pány známe především.

Vedle westernů točili také akční komedie a jako herci, producenti nebo režiséři společně pracovali na dvacítce filmů. Z těch nejznámějších jmenujme klasiky jako Trumfové eso, Pravá a levá ruka ďábla, Dva machři mezi nebem a peklem, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, Dva výtečníci, Sudá a lichá, Kdo najde přítele, najde poklad, Jdi na to nebo Dvojníci. Ze samostatných Spencerových filmů zmiňme alespoň sérii o komisaři Rizzovi, do které spadá např. Policajt drábem. Pro Spencerovy filmy jsou typické směs komedie a akčních scén, při kterých zakaboněný dobrák rozdával zdrcující facky a hodně se toho rozbilo.

V pozdější fázi kariéry se začal Spencer soustředit i na další aktivity. Udělal si pilotní průkaz, založil leteckou společnost, později měl firmu na výrobu dětského oblečení a věnoval se charitě. Neúspěch zažil snad pouze v politice, když v roce 2005 v Laziu neúspěšně kandidoval za stranu Silvia Berlusconiho. V osobním životě byl od roku 1960 až do své smrti ženatý s Mariou Amanto, se kterou měl tři děti. Pozůstalým upřímnou soustrast a čest jeho památce. V komentářích určitě dejte vědět, které jeho filmy vám utkvěly v paměti nejvíc.

Zdroje: Euro News, Novinky.cz, Wiki, CSFD

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest