Anthropoid: Atentát na Heydricha s českou účastí

Anthropoid: Atentát na Heydricha s českou účastí | Fandíme filmu
Skutečný atentát na Reinharda Heydricha byl mezinárodní operací, je tedy patřičné, že nejinak je tomu i v případě filmového ztvárnění, na kterém se podíleli i čeští herci a filmoví profesionálové.

Střelba po předních představitelích států byla, je a nejspíš i nadále bude vděčným námětem příběhů stříbrného plátna. V současnosti je aktuální poněkud netypický zástupce tohoto typu tvorby, a sice mysteriózní televizní seriál na motivy jednoho z románů Stephena Kinga, který nese jméno 11.22.63 - datum, kdy byl uskutečněn atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Nacistický mocipán Reinhard Heydrich, který je předmětem filmové novinky Anthropoid, byl ale technicky vzato vyhozen do vzduchu (nebo přesněji zraněn střepinou z výbuchu), takže se nejspíše minimálně v tomto ohledu dočkáme určité změny.

Film vznikl ve velice zajímavé spolupráci členů štábu z Francie, Česka a Velké Británie - tahle spolupráce však nezůstala jen za kamerou - v příběhu o atentátu na Heydricha, který je znám jako Operace Anthropoid, budeme moci vidět mozaiku herců ze všech třech zmíněných zemí. Ir Cillian Murphy se tu jako výsadkář Jozef Gabčík setkává s Britem Jamiem Dornanem (dámy, jedná se o pana - ach - Greye) alias Janem Kubišem, dále také s kanadskou vycházející hvězdou Charlotte Le Bon, kterou jsme mohli vidět například v loňském Muži na laně, a s Aňou Geislerovou, kterou je alespoň u nás netřeba představovat. K ní se ve větších či menších rolích připojili další čeští představitelé jako například Jan Budař, Alena Mihulová nebo Ondřej Malý, můžeme se proto těšit na originální castingový koktejl. Sean Ellis, rodák z anglického Brightonu, film napsal, produkoval, zrežíroval, a navíc si sám stoupl i za kameru. Tomu říkám oddanost řemeslu.

Trailer vypadá velmi slibně, a to nejen vzhledem k řečené kombinaci národností. Vypadá to, že výrazným aktérem snímku bude i samotná Praha roku 1942, ve které se tento markantní okamžik dějin odehrál. Ellis ji vyladil do lichotivých retro odstínů mědi a je pravděpodobné, že minimálně toto publikum na letošním festivalu v Karlových Varech, kde si film odbyde svou světovou premiéru, ocení. Ti, kterým se nepoštěstí ho zhlédnout tam, si nejspíš budou muset počkat o něco déle - datum české ani slovenské premiéry totiž doteď není známo; v USA by film měl vstoupit do kin 12. srpna.

Anthropoid

12.08.2016 | Velká Británie, Francie, Česko
Historický, Životopisný, Thriller, Válečný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest