Box Office: Občanská válka propuká

Box Office: Občanská válka propuká | Fandíme filmu
Pár novinek se pokusilo ještě v rychlosti debutovat než dorazí Steve Rogers a Tony Stark, jejichž první bitvy jsou slyšet z některých zahraničních kin.

Pro mezinárodní debut Kapitána Ameriky si sjeďte až na konec, rozhodně by vám ale neměly utéct některé novinky v amerických kinech, z nichž nejúspěšnější byla akční komedie Keanu. Jde o filmový debut populární televizní dvojky Keye a Peela, který nemá s Keanu Reevesem nic společného, pokud tedy nepočítáte fakt, že jak Keanu Reeves aka John Wick, tak Key a Peele ve svých filmech mstí své domácí mazlíčky. Film jinak startuje s 9,3 miliony, což je průměr, ale vzhledem k patnáctimilionovému rozpočtu si nikdo nemusí dělat hlavu. Film má slušné recenze a diváci především ze skupiny pod 25 let jsou také spokojení. I kdyby se film nějak výrazně potopil ve druhém týdnu, dá se očekávat, že bude hitem půjčoven a streamovacích služeb, prostě u těch, kteří mají rádi Keye a Peela jenom z pohodlí svých obýváků.

Další novinku byl Svátek matek, třetí film od Garryho Marshalla, který se váže k nějakému svátku. Všichni si určitě pamatujeme hit Na sv. Valentýna, potom už menší hit Šťastný Nový rok, no a teď tu máme absolutní ne-hit, kterým je Svátek matek s Jennifer Aniston, Julií Roberts nebo Jasonem Sudeikisem. Na recenze se raději neptejte, nejsou moc hezké. Tržbu vám ale říct musím a je jí necelých 8 milionů dolarů. To rozhodně není 56 mega Valentýna, ani 13 milionů Nového roku. Na druhou stranu Marshallovy filmy mají výdrž a i Svátek matek je schopný se doplazit v Americe ke třicítce. Navíc i tenhle film můžeme teoreticky zařadit do kategorie "ženského doprovodného programu", i když to nezní kdovíjak hezky. Jednoduše jde o filmy nasazené týden před nějakou větší premiérou, které si to nenápadně prochází kiny vedle velkých značek a pak končí s překvapivým balíkem peněz. Baby Mama, Sisters, Věčně mladá, to jsou jedny z posledních příkladů. Bude tomu tak i u Svátku matek? Uvidíme příští víkend.

Hodně, ale hodně špatně začíná i rok videoherních adaptací. Warcraft, Angry Birds, Assassin's Creed, těm všem měli vydláždit cestu Ratchet a Clank. Ti jsou známí jako velice podařená hra pro PlayStation, film je ale podle kritiků tuctový až hrůza. Tržba? Naprosto zdrcujících 5 milionů dolarů, které film posílají sednout mezi takové kousky jako Street Fighter: Legenda z Hong Kongu nebo Uve Bollův House of the Dead. Dokážu si představit, že to mohl být slušný animák na ráno nebo bonus k limitované edici nové hry a stejně by se na to asi nikdo nepodíval.

Žádná z novinek se ale nemůže rovnat Knize džunglí, která stále kraluje kasovnímu žebříčku s naprosto nechutnými 43 miliony. Avengers 2, Skyfall, Iron Man 3 i Zootropolis měly menší třetí víkend než Mauglí. Film je v Americe na 252 milionech. Celosvětově má jinak Kniha džunglí parádních 685 milionů. Polovinu diváků ztratil Lovec: Zimní válka. To není úplně hrozné, ale pořád odpočítáváme z malé tržby, a tak to dělá ve druhém víkendu jen 9,4 milionů. Film má aktuálně 34 milionů a ve Státech půjde asi k padesátce. O moc víc to bude jen těžko. Ve světě jsme na 131 milionech a kdyby neexistoval marketing a podíly kinařů, tak by film už vydělal 15 milionů. Bohužel, náklady na marketing a podíl kinařů existují, takže Lovec bude potřebovat utržit ještě minimálně jednou tolik, aby neskončil v mínusu.

Z nových malých filmů tu máme jen IMAX dokument Beautiful Planet s komentářem od samotné Jennifer Lawrence. Hrál se ve 144 kinech a utržil nějakých 44 000 dolarů. Samozřejmě IMAXové dokumenty jsou úplně jiná liga, takže na nějaké konečné tržby se budeme moct podívat, až Beautiful Planet navštíví poslední školní exkurze někdy za půl roku.

A vlastně je tu ještě jedno malé komorní politické drama. Captain America: Občanská válka. Film odstartoval během pěti dnů postupně na 63 mezinárodních trzích, odkud vytřískal 200 milionů. Nepochybně díky Tonymu Starkovi, protože ještě dvojka Kapitána Ameriky měla v mezinárodních předpremiérách jenom 78 milionů, zatímco Iron Man 3 měl před lety 198 mega a Avengers 2 dokonce 201 milionů.

Jak to vypadá příští víkend? Bude asi nejlepší držet se zlaté střední cesty a očekávat americký debut někde okolo 190 milionů. Konečná tržba z Ameriky by pak mohla být někde těsně po půl miliardou, ze světa necelých 800 milionů a celkově tedy 1,3 miliardy. Je tam velký potenciál pro větší čísla, protože X-Men: Apokalypsa přichází až po třech týdnech, zatímco Avengers 2 měli Šíleného Maxe už na konci druhého týdne. K tomu se navíc nečeká na Čínu, kde film startuje také už příští víkend. Ještě něco? Asi už jen nálepka "čtrnáctý film v dějinách, který šel během zámořských předpremiér přes 200 milionů". Víc za týden.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest