Captain America: Občanská válka: Recenze jsou nadšené

Captain America: Občanská válka: Recenze jsou nadšené | Fandíme filmu
Máme se těšit na výborného Spider-Mana, výborného Black Panthera a výborný film plný emocí, skvěle napsaných postav a natočené akce.

V pátek v noci Marvel pustil Captaina Ameriku: Občanskou válku (Captain America: Civil War) americkým novinářům. Měsíc před zaoceánskou premiérou. Tak sebejisté si studio hotovým filmem je. Od sobotního rána zaplavovaly nadšené zprávičky Twitter a od noci ze středy na čtvrtek smějí vycházet už i plnohodnotné recenze. Tu a tam se objeví nějaké lehce nadprůměrné hodnocení, ale prozatím převažuje spokojenost nebo vyložené nadšení.

Ve chvíli psaní článku bylo na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes zaznamenáno 15 recenzí, přičemž skóre činilo příjemných 100% (všichni recenzenti dali filmu palec nahoru). Průměrná známka v tu chvíli stála na 8.8/10. Patnáct samozřejmě ještě není tak velký vzorek, ale celkem se nám podařilo najít recenzí zhruba třicet, plus několik videorecenzí a tweety od novinářů, kteří film (zatím) nerecenzovali. A zatím vše skutečně nasvědčuje tomu, že bychom se měli bez obav těšit.

Dle převažujících názorů je film správně vybalancovaný, co se týče děje, akce a humoru. V jádru je skutečně emocionální příběh, pro který připravovalo půdu předchozích několik filmů, takže k postavám máme vztah a záleží nám na nich. V jádru všeho jsou vazby mezi přáteli, potažmo tedy širší „rodinou“, a nakládání s mocí. Hrdinové se proti sobě postaví přirozeně, každá ze stran má svou pravdu a nikdo není zredukovaný na toho špatného, co to všechno spískal. Měli bychom fandit všem a nikomu a když se začnou mezi sebou Avengeři řezat, měli bychom si především přát, aby si staří přátelé přestali ubližovat. Všechny akční scény by měly být vynikající, přitom ale mít logické opodstatnění v ději a být opřené v charakterech. Tudíž v těch soubojích o něco jde a o postavy se strachujeme (nebo alespoň recenzenti se o ně strachují).

Film je skutečně v prvé řadě příběhem Captaina Ameriky (Chris Evans) a jeho přátelství s Buckym (Sebastian Stan), třetí hlavní postavou je Iron Man (Robert Downey Jr.). Ten má být podstatně vážnější, znepokojený tím, co se doposud stalo i tím, že by se měl škorpit se svým parťákem. Zároveň jde ale prý v některých momentech o takové „Avengers 2.5“, protože postav je zkrátka hodně. Prakticky všichni hrdinové přitom dostanou možnost zazářit. Dostanou svou chvíli v boji, nabídnou humornou chvilku, která odlehčí depresivní deku, která před chvíli na hrdiny padla. Všichni by se měli během filmu alespoň trošičku osobnostně vyvinout a všichni by měli alespoň trochu dokreslovat onen centrální příběh o (zpřetrhaných) rodinných vazbách a nebezpečné moci.

Vedle tří ústředních postav nejvíc chvály sklízejí Spider-Man (Tom Holland) a Black Panther. Spider-Man ve filmu nemá žádné cameo, ale poctivou vedlejší roli. Jak on, tak Panther jsou i během krátkého časového úspěchu představeni tak, aby jejich úloha v ději byla opodstatněná a záleželo nám na nich. Holland je podle všeho skvělý jako Parker i jako Spider-Man. Má být opravdu ukecaný, tak jak jej známe z kreslených sešitů, a ze všech dosavadních Spider-Manů zdaleka nejpodobnější komiksové předloze. Všichni se shodují, že je Spider-Man vynikající a krade si své scény pro sebe. Někteří jdou dokonce tak daleko, že Hollanda po pár desítkách minut pasují na nejlepšího Spider-Mana vůbec.

T’challa, alias Black Patner (Chadwick Boseman) taktéž diváky vnadí na jeho samostatný film. Je nejvážnější postavou celého filmu, má v sobě mít silné gravitas a viditelně královské chování. Jeho role v ději je klíčová, je možná čtvrtou nejdůležitější postavou filmu. Potom sklízí největší chválu asi Ant-Man (Paul Rudd), a to jak za smysl pro humor, který do závažného příběhu vnáší, tak za akční scény.

Ostatní hrdinové jsou už opravdu vedlejší postavy. O hodně výraznější by měla být proti Age of Ultron Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), která má zajímavou dynamiku s Visionem (Paul Bettany), jenž se snaží zapadnou mezi své lidské společníky. Falcon (Anthony Mackie) prý nejlépe funguje v momentech, kdy svou nezastavitelnou pusu otevře na zakaboněného Buckyho, o něco víc prostoru dostala také Agentka 13 (Emily VanCamp). Nejméně často jsou pak jmenováni asi Hawkeye (Jeremy Renner), War Machine (Don Cheadle) a Black Widow (Scarlett Johansson) – ta má však mít alespoň důležitou úlohu při posunu děje a slušné místo v akci.

A ta akce má být skutečně fenomenální. To co bratři Russoovi předváděli ve Winter Soldierovi posunuli ještě dál. Jak už bylo řečeno, scény jsou emocionální, ale také hodně fyzické – měli bychom mít pocit, že hrdinové skutečně dostávají na solar, ne že se někde cvrnkají mezi sebou jedničky a nuly. Pro to ostatně režiséři povolali ty nejpovolanější – na akci dělal tým Spira Razatose (Captain America: Winter Soldier, Rychle a zběsile 5-7) a Chad Stahelski a David Leitch (režiséři Johna Wicka, koordinátoři akčních scén Matrixu 2 a 3). Ze souboje hrdinů na letišti jsme potom viděli jen naprostý zlomeček. Celkem trvá 17 minut, celý je natočený ve formátu IMAX (takže se v kinech IMAX obraz roztáhne do výšky) a prakticky všichni z jedné strany se bijí se všemi z druhé strany. Všichni novináři nad akční scénou jásají, nezřídka se objevují názory, že jde o nejlepší komiksovou akční scénu všech dob, podle některých vyloženě o jednu z nejlepších akčních scén všech dob.

Pokud je snímku něco vyčítáno, tak opět nikterak výrazná hudba a také záporák Baron Zemo (Daniel Bruhl). Nad jeho kritikou se nicméně recenzenti rozcházejí. Podle některých je to další z řady nevýrazných záporáků Marvelu, podle druhých je přesně takový, jaký má být. Neslouží jako skutečný antagonista, pouze pomáhá urychlit chod událostí, a pak se má klidit z cesty tomu podstatnému.

Pokud film připravuje půdu pro budoucí marvelovky, tak jedině tak, aby to nekolidovalo s aktuálním příběhem. A ať už je film zrovna v uvolněné pasáži nebo v nějaké napjaté nebo dokonce tíživé, nikdy nezapomíná bavit. Tím není myšleno, že by film chtěl být za každou cenu komediální, ale že v každé chvíli dokáže nějakým způsobem upoutat a zaujmout.

Při srovnávání s ostatními marvelovkami se prakticky všichni shodují, že je film lepší než Avengers 2 (ze kterých byli prakticky všichni zmiňovaní recenzenti více či méně zklamaní) a většinou snímek řadí mezi tři nejlepší marvelovky. Na vrcholu se přitom většinou střídají Avengers (protože zážitek z toho, kdy se poprvé v historii na plátně vítězoslavně sešli hrdinové čtyř filmových sérií je neopakovatelný), Guardians of the Galaxy a dvojice Winter Soldier/Ciwil War. Kritici se přitom rozcházejí v tom, jestli je lepší Civil War nebo Winter Soldier. Občanská válka je rozhodně velkolepější, avšak Návrat prvního Avengera je podle některých přeci jen soudržnější, soustředěnější a ucelenější zážitek.

Naprostá většina kritiků se nevyhne také srovnávání s Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. Oba filmy vyšly v podobné době, oba proti sobě staví populární hrdiny a oba se zaobírají tím, že obyčejní lidé mají strach z moci superhrdinů. A v v téhle otázce není co řešit, kritici jsou za jedno – Captain America: Civil War je podle všech lepší film. Ve všech ohledech, o několik tříd.

Captain America: Občanská válka

12.04.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest