Pat a Mat 40 let historie populárních animovaných postav

Pat a Mat 40 let historie populárních animovaných postav | Fandíme filmu
Už pozítří dorazí do kin celovečerní film s Patem a Matem. Pojďte se při té příležitosti seznámit s jejich bohatou historií.

Snímek Pat a Mat ve filmu, který bude již za několik dní uveden v českých kinech, vzniká u příležitosti 40letého výročí dvou populárních animovaných postaviček. Je to tak, oba dva kutilové nešikové se poprvé protáhli před kamerou už v roce 1976.

Výtvarník a režisér Lubomír Beneš se inspiroval svými časopiseckými kreslenými vtipy se dvěma nešikovnými kutily. Ke spolupráci přizval výtvarníka Vladimíra Jiránka a dramaturga Jiřího Kubíčka a společně vytvořili pro bratislavské studio České televize krátký film Kuťáci. Ten se také stal pilotním dílem seriálu.

V roce 1979 spatřil světlo světa seriál ...a je to!, pro který vzniklo do roku 1985 celkem 28 epizod. Seriál vyráběl Krátký film Praha, tvůrčí studio Jiřího Trnky, avšak stále pro Československou televizi Bratislavu, protože v Česku byl námět odmítnut. Proto také mají nejstarší epizody úvodní titulky i názvy ve slovenštině. V Praze byl seriál odmítnut z politických důvodů, údajně nebyl dostatečně sociálně uvědomělý a barvy svetrů obou postaviček měly ironizovat SSSR a Československo. Červený svetr dokonce do roku 1989 změnil svou barvu na neutrální šedivou. V této době každopádně postavičky dostaly svou definitivní podobu, včetně kulicha a rádiovky.

Následovala několikaletá pauza a od roku 1988 se seriál natáčel přímo pro Krátký film Praha. Pro něj vzniklo šest dalších epizod a postavičky dostaly svá jména Pat a Mat. Dočkaly se jej v roce 1989, když Krátký film začal seriál distribuovat do zahraničí. Seriál byl během let uváděn kupříkladu v Polsku, Německu, Švýcarsku, Brazílii, Finsku, Británii, Sýrii, Švédsku, bývalé Jugoslávii, na Islandu, v Norsku,  Finsku, Japonsku, Španělsku, Maďarsku, Jurskánsku, Jihoafrické republice, Jižní Koreji, Dánsku, Rakousku Íránu nebo v Nizozemí vznikla unikátní verze, kdy jej dva místní komici Kees Prins a Simon van Leeuwen v sérii improvizací nadabovali a byl uváděn pod názvem Buurman en Buurman (Soused a Soused). Při výběru samotných jmen se Lubomír Beneš inspiroval při besedách s dětskými diváky. 

Po revoluci Lubomír Beneš založil vlastní animační společnost – AIF Studio v Praze a Curychu. To mělo na starost prodej, marketing i financování Pata a Mata. Od roku 1992 do roku v něm vzniklo dalších 14 epizod, na kterých se začal podílet také Lubomírův syn Marek Beneš.

V roce 1995 Lubomír Beneš zemřel. Následně dva manažeři pražské části studia zpronevěřili peníze, Marek Beneš a Vladimír Jiránek studio opustili, odnesli si s sebou práva na postavičky Pata a Mata a studio vyhlásilo bankrot. V té době vznikla "padesátá" epizoda s názvem Karty, kterou v roce 1998 připravil režisér František Váša a část původního Benešova týmu. Protože se ale na právech nepodařilo nikdy domluvit, epizoda nikdy nebyla oficiálně zveřejněna, pouze se v různě kvalitních verzích objevila na youtube. Epizoda byla oproti dřívějším skoro dvakrát tak dlouhá, měla jinou hudbu a úvodní znělku a postavičky byly namluvené hercem Davidem Nyklem. To vycházelo z konceptu, který připravili ještě Lubomír Beneš a Vladimír Jiránek, kteří uvažovali o delší, půlhodinových epizodách seriálu a celovečerním filmu. Tyto plány nikdy nebyly realizovány.

V mezičase založil Marek Beneš založil vlastní studio Patmat film a v roce 2002 se produkce seriálu opět rozběhla v rámci Ateliérů Bonton Zlín. Vzniklo dalších 28 epizod, které produkovala tři studia: Ateliéry Bonton, Patmat a Anima. Na seriálu se vedle Beneš mladšího podílela také řada dalších veteránů, kteří pracovali už na starších dílech. Série se jmenovala Pat a Mat se vracejí a běžela do roku 2004.

Naposledy byl seriál obnoven v roce 2011, pod názvem Pat a Mat na venkově. Už v roce 2009 byl úvodní díl Postele uveden na jubilejním 50. ročníku Zlín Film Festivalu a do roku 2015 bylo vyprodukováno celkem 13 dalších epizod. Všechny režíroval Marek Beneš a seriál byl poprvé oficiálně připravován ve formátu 16:9.

Do dnešního dne tedy vzniklo celkem 90 oficiálních epizod seriálu, několik knížek, audiokniha namluvená Zdeňkem Zedníčkem, videohra a ve spolupráci s Markem Benešem také divadelní hra Pat a Mat jedou na dovolenou, která kombinuje živé herce a loutky. Do 5.6. si také můžete v pražském Tančícím domě zajít na výstavu Vladimíra Jiránka, kde je Patovi a Matovi věnovaný prostor. A jak už bylo řečeno, aktuálně se do kin chystá celovečerák Pat a Mat ve filmu, ze kterého si níže můžete pustit novou upoutávku a více podrobností se dozvíte ve starším článku.

Pat a Mat ve filmu - Ukázka - Pila

Zveřejnil(a) Bohemia Motion Pictures dne 24. březen 2016

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest