Recenze: Zoolander 2

Recenze: Zoolander 2 | Fandíme filmu
Na návrat Dereka Zoolandera se čekalo dlouhých 15 let, stálo to za to?

Derek (Ben Stiller) ani Jeníček (Owen Wilson) už dávno modelingový, a vlastně i ten reálný, svět nezajímají. Derek ztratil při nehodě jeho Centra pro děti, které neumějí moc číst a chtějí se naučit i jiné věci manželku, Jeníčkovi toto neštěstí zase znetvořilo obličej. Bez své ženy se Derek nedokázal postarat o svého syna, který mu byl odebrán z péče, proto odešel žít anonymně jako Erik Toolander do hor. Jeníček se kdesi v poušti věnuje pouze meditacím a své orgii, jejíž součástí je i třeba Kiefer Sutherland. Až nakonec oba dostanou nabídku vrátit se na módní molo, které neodolají. Jenže to je jen první krok k tomu, aby se zapletli do podivného případu, který souvisí s vraždami světových hudebních celebrit (Justin Bieber, Usher…) a který vyšetřuje bývalá plavková modelka Valentina (Penelope Cruz).

Zápletka, jak sami vidíte, je stejně jako v případě prvního dílu zase hodně divoká. I druhý Zoolander vsází na absurdní humor, přesto nefunguje tak dobře jako jednička a zdaleka za to nemůže jen fakt, že poprvé se jednalo o originální a nečekané zjevení. Stejně jako u mnoha pokračování i zde ledacos působí dojmem, že vše mělo být lepší, větší a vtipnější a tato snaha prostě působí křečovitě.

Lze to spatřit i na samotném Dereku Zoolanderovi, který se v jedničce prezentoval jako spíše přitroublý prosťáček, kdežto nyní jsem se nedokázal ubránit pocitu, že se chová jako naprostý idiot. S tím došlo i na zjednodušení humoru, jenž byl mnohem prvoplánovější než před 15 lety. První díl se totiž opíral o příjemný parodický tón, kterým si vzal na paškál módní průmysl. Kdežto nyní si tvůrci přejí, abychom se smáli tomu, že Jeníček hází po Derekovi věci, které nedokáže zastavit, protože není schopný „aktivovat“ svůj look Magnum. Takže dostane samozřejmě do hlavy. Haha. Navíc většinu vtipů jsme měli možnost vidět již v trailerech.

Mezi podařené chvíle, které dokázaly občas i příjemně překvapit, ale patřila camea různých celebrit. Z módního světa před kameru zavítali třeba Tommy Hilfiger, Vera Vang, nebo Anna Wintour (pro neznalé, to je paní, která inspirovala postavu Meryl Streep v Ďábel nosí Pradu), výše jsem již zmínil třeba Kiefera Sutherlanda, objeví se třeba i Sting. Mezi nejpovedenější vstupy patří podle mě hned na začátku atentát na Justina Biebera a nejdivnější a zároveň nejzábavnější cameo si střihl Benedict Cumberbatch. Nebudu prozrazovat víc, trailery taky ledacos naznačily.

Další, kdo mě svým vystoupením potěšil, byl Will Ferrell, jenž si návrat záporáka Mugatua zjevně užívá. Díky němu druhý Zoolander alespoň na chvíli ožije a po dobu, kdy je na plátně, vše působí najednou vtipněji. Bohužel, celý film z průměrnosti vytrhnout nedokáže.

Verdikt

Jsem velkým fanouškem jedničky, proto s těžkým srdcem musím konstatovat, že druhý díl byl pro mě všehovšudy zklamáním. Ne že bych se někde nezasmál a některé vtipy nepadly na úrodnou půdu, ale bylo toho málo. Navíc chybělo něco navíc, to kouzlo, kterým mě Derek s Jeníčkem uzemnili před 15 lety. Vyextrahovat přízemní humor, přidat absurdní zápletku a přivést stejné herce bohužel neznamená, že se vám podaří úspěch zopakovat. Naopak spíše uděláte průměrný mišmaš, který se hodí do televize na nedělní odpoledne, ale jako pokračování kultu je to bohužel málo.

Naše hodnocení
5/10
Tento film ještě nebyl čtenáři hodnocen

Zoolander No. 2

12.02.2016 | USA
Komedie
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest