10 nejvýhodnějších herců a hereček v roce 2015

10 nejvýhodnějších herců a hereček v roce 2015 | Fandíme filmu
Kterým filmovým hvězdám se vyplatí dávat mnohamilionové výplaty, protože vám vaši investici spolehlivě znásobí?

Neustále je slyšet o hvězdách Hollywoodu, které inkasují desítky miliónů dolarů za každý svůj film. Jsou ale jejich výplaty opodstatněné?  Do jaké míry se studiu taková investice vyplácí a kde je hranice mezi úspěšným a neúspěšným hercem? Časopis Forbes přišel s dalším vydáním svého výročního žebříčku, který zohledňuje hercovu efektivitu z hlediska návratnosti do něj vložených peněz - tj. kolik dolarů získá studio zpět za každý dolar, který do herce vloží. Prestižní periodikum bralo v potaz poslední tři filmy s premiérou před červnem 2015, ve kterých herec či herečka účinkovali. Nesmělo se jednat o animovaný film a zároveň musel být k vidění alespoň ve 2000 kinosálech. Následný výpočet zohledňoval celkové náklady na výrobu ze specializovaného serveru boxofficemojo.com a dostupné informace o hercově gáži.

A jak to nakonec celé vlastně dopadlo? Na vrcholu se sluní nenápadný, ale spolehlivý Chris Evans, který studiu přinesl 180 dolarů za každý dolar, který do něj vložilo. Emmě Stone se nepodařil útok na zlatý hattrick a po dvou triumfech v letech 2013 a 2014 si letos odnesla domů páté místo. V elitní pětici jsou celkem čtyři představitelky něžného pohlaví, za což může do značné míry fakt, že muži obecně dostávají větší peníze a logicky tak budou žebříčku dominovat ženy, které jsou s nižší průměrnou výplatou, ale stejnými výrobními náklady, ve výhodě. Pojďme se tedy společně podívat na kompletní desítku.

1. Chris Evans (181,80/1 USD). Pokud Robert Downey Jr. představuje základní stavební kámen marvelovského úspěchu, potom je jeho souputník ve zbrani, Chris Evans, lepidlem, které drží všechny stavební kameny pohromadě. Nenápadný sympaťák představuje pro studio zlatý důl, který je při rozumné výplatě schopen generovat fantastická čísla v kinosálech.

2. Mila Kunis (87,30/1 USD). Trochu překvapením je stříbrná pozice černovlásky s ukrajinskými kořeny, které paradoxně neublížil ani neúspěch sci-fi snímek Jupiter vychází. Všechno si vynahradila trefami do černého v podobě komedie Ted a fantasy Mocný vládce Oz, z nichž obou se vyklubaly hity.

3. Scarlett Johansson (84,90/1 USD). Blonďatá představitelka Black Widow má za sebou extrémně úspěšné období. Její poslední tři velké filmy - Avengers: Age of Ultron, Lucy a Captain America: Winter Soldier utržily v souhrnu téměř 2.6 mld. USD. To je zdaleka nejvyšší číslo ve sledovaném období. Sama herečka si domů odnesla asi 1% z výše uvedené částky.

4. Gwyneth Paltrow (82,90/1 USD). Její nejnovější film Mortdecai: Grandiózní případ si nevedl tak dobře, jak se očekávalo, ale veleúspěch třetího Iron Mana, za kterého pravděpodobně obdržela pouze šestimístnou sumu, stačil na umístění v elitní pětici.

5. Emma Stone (54/1 USD). Královna předchozích dvou ročníků se letos vinou neuspokojivých výsledků komedie Aloha propadla o pět příček dolů. Záchranné laso jí poskytlo druhé pokračování komiksové série Amazing Spiderman a vítěz loňského oscarového klání Birdman.

6. Chris Hemsworth (42,10/1 USD). Představitel filmového boha hromu zažil období protikladů. Jeho výlety do bohatého světa nakladatelství Marvel se po finanční stránce rozhodně vyplatily. Naopak značné zklamání představoval thriller Hacker, který utržil pouhých 20 mil. USD při 70 mil. rozpočtu.

7. Vin Diesel (40,30/1 USD). V současné době jeden z nejlépe placených herců na světě je tváří miliardové série, která vládne rychlostním silnicím. Jeho silná pozice se v následujících letech rozhodně nezmění, protože bylo nedávno potvrzeno, že se budeme potkávat s Dominicem Torretem a jeho partou i v dalších pokračováních „rychlé a zběsilé“ série.

8. Jennifer Lawrence (39,10/1 USD). Nejlépe placená herečka uplynulého období se může spolehnout nejen na svou ságu Hunger Games, ale i na dobrou návratnost svých menších filmů, z nichž řada se těší velkému úspěchu, jak u kritiky, tak i u diváků.

9. Mark Wahlberg (37,90/1 USD). Když před lety přebíral otěže série Transformers od Shii LeBoufa, kdekdo se ptal, zda si bude téměř o dvacet let starší herec schopen udržet přízeň mladého publika. Úspěšná čtyřka dokázala, že je schopen úspěšně vést na svých bedrech miliardovou frančízu a zároveň zůstat rozumnou investicí s vysokou rentabilitou.

10. Dwayne „The Rock“ Johnson (28,10/1 USD). Navzdory průměrným recenzím a stomiliónovému rozpočtu se vedlo jeho katastrofickému akčnímu spektáklu San Andreas víc než dobře a s tržbami dosahujícími téměř půl miliardy dolarů se jednalo o nejúspěšnější film jeho dosavadní kariéry, který není prosáklý asfaltem a benzínem.

Zdroje: Forbes I, II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest