Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat

Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Velké preview odhaluje zajímavosti o natáčení, postavách, ději i složitém vzniku celého projektu.

Deadpool není ani zdaleka takový obr jako Batman v Superman, Captain America: Civil War nebo X-Men: Apocalypse. Přesto by mohl být ze superhrdinských filmů příštího roku ten nejzajímavější. Uniklý scénář vyvolal pochvalné reakce a nadšení tvůrců pro věc je hmatatelné. Více než pět let bojovali o to, aby film mohli natočit, a aby jej mohli natočit správně. Co znamená "správně"? Deadpool je antihrdina, který je pro každou neplechu. V komiksech nechybí nevhodné vtipy ani násilí a film se bude předloh držet věrně. Wade Wilson sice na rozdíl od kreslených sešitů neuslyší v hlavě hlasy, ale to nic nemění na tom, že bude vědět, že je filmovou postavou a často bude promlouvat přímo k divákům.

Postavu jsme mohli poprvé potkat v X-Men Origins: Wolverine, kde se však z ukecaného vtipálka stalo monstrum se sešitou pusou, které mělo s předlohou pramálo společného. Když se Rhett Reese a Paul Wernick pustili do psaní scénáře jeho samostatného filmu, okamžitě si vzali do hlavy, že se musí od Origins nějak odstřihnout. A taky to udělali. V novém filmu se tedy můžeme těšit na okamžik, kdy Deadpool Wolverina pořádně zkritizuje. Události X-Men Origins nebudou vůbec brány v potaz a kromě Ryana Reynoldse, který se znovu ujal role Deadpoola, nebudou mít vůbec nic společného.

Reynolds se osobně podílel na přípravách scénáře a na postavě mu tak záleželo, že trval na tom, že se musí diváci seznámit s příběhem jeho zrodu, i když jsou už dneska filmy o superhrdinských začátcích celkem ohrané. Zhruba 70% původního scénáře se nakonec objeví ve filmu, avšak navzdory jeho kvalitám studio projektu dlouhou dobu příliš nevěřilo. Jednou mělo potřebu jej natočit jako mládeži přístupný, podruhé se zase hrdinu snažilo nacpat do nějaké týmovky, protože Avengers zrovna v kinech vydělávali stamiliony. Filmaři, do jejichž čela se postavil režisér Tim Miller, však dál trvali na tom, že Deadpool musí být tvrdé eRko, které udělá radost především skalním fanouškům.

Karta se začala obracet, když scénář ocenili vedle internetových recenzentů i slavní režiséři. Jmenovitě jej ve Foxu vychválili David Fincher a James Cameron. Klíčovou osobou se však ukázal být producent a scenárista Simon Kinberg, který se v současnosti u Foxu stará o všechny x-menovské projekty a začal bojovat i za Deadpoola, i když k němu sám nepsal scénář a vlastně se na něm nijak blíže nepodílel. Nakonec na internet unikl testovací trailer (ze kterého některé pasáže budou se skutečnými herci přeneseny i do vlastního filmu), který online zaznamenal tak výrazně pozitivní odezvu, že se studio konečně nechalo zlomit a k natáčení svolilo. Pikantní však je, že se filmaři o odsouhlasení produkce nejprve dozvěděli z tisku a teprve potom jim to oznámilo i samotné studio, které rovnou stanovilo i datum premiéry.

Filmaři se dohodli se studiem na takovém rozpočtu, aby mohli mít relativní svobodu a zároveň si mohli dovolit natočit většinu trikových scén, které scénář vyžadoval. V koši skončily kvůli rozpočtovým škrtům především dvě další postavy z komiksů, které původně ve scénáři byly - Garrison Kane a Wire. Kvůli daňovým úlevám, pobídkám a místním trikovým studiím se natáčelo v kanadském Vancouveru, kde si filmaři mohli dovolit na několik dní uzavřít dálnici, jak jste ostatně mohli sami vidět na fotkách z natáčení. To trvalo 48 dní, přičemž 15 dní pracoval také pomocný štáb. Většina filmu se točila na skutečných lokacích, jen minimum v ateliéru. Natáčelo se na digitální kamery a ve 2D, přičemž filmaři nebrali žádné ohledy na to, jestli studio bude chtít film konvertovat do 3D nebo ne.

Akční scény by však neměl definovat ani tak styl natáčení, jako spíš postava samotného Deadpoola. Čekají nás přestřelky i souboje s katanamy, které všechny budou řádně krvavé. I když se jedná o komiksový film, snažili se filmaři všechny souboje natočit co nejrealističtějším stylem, co nejsyrověji. Což ale ještě neznamená, že by se z nich měl vytratit humor a Deadpoolovy akrobatické vlohy. Takže i když Ryan Reynolds před natáčením cvičil dost, je jedině dobře, že se většinou schovává v kostýmu a mohl jej bez problémů zastupovat kaskadér.

Masku nosí Deadpool do velké míry proto, že má znetvořenou tvář. Studio nařídilo, že Reynolds musí být i po nanesení make-upu stále k poznání a divákům z něj nesmí být špatně. Přesto nanášení latexu každé ráno trvalo čtyři hodiny. A aby byl film komiksu co nejvěrnější, jakmile si Wilson nasadí kuklu, jsou jeho oči vždy vytvářeny s pomocí digitálních triků, aby mohly vyjadřovat emoce. Ve filmu je celkem mezi 800 a 900 trikovými záběry, což je přibližně polovina toho, kolik potřeboval například Batman v Superman. Reynoldsův kostým byl původně vycpaný umělými svaly, které však švadleny musely zase vytrhat, protože se Ryan kvůli svým skutečným svalům do červeno-černé kůže nedokázal nasoukat. Jeho manželka pak údajně hodně dbala na to, aby v těsném kostýmu nevypadal divně jeho rozkrok.

Jak už bylo řečeno, film bude příběhem antihrdinova zrodu. Wade Wilson sloužil u zvláštních jednotek, stal se z něj žoldák a nakonec byl vystaven krutým experimentům, které zesílily jeho regenerační schopnosti a tak trochu mu zpřeházely vedení. Celý zjizvený se vydává na lov muže, který mu zničil život. Tím mužem je Ajax, který podsoupil stejnou kůru, jako Wilson a násilně ji vnucuje dalším lidem. Tak začíná nekonečný koloběh pomsty, kdy si oba dva navzájem neustále dávají nové a nové důvody k tomu, proč by se měl jeden druhému mstít.

V komiksech má Ajax kybernetické tělo, ve filmu bude vypadat spíš jako člen zásahovky. Hraje jej Ed Skrein (Hra o trůny, Kurýr: Restart), který je velkým fandou komiksů, a před začátkem natáčení trénoval několik týdnů se zbraněmi, aby se na roli připravil. Ajaxe na krok následuje Angel Dust (Gina Carano), postava, která není v komiksech příliš rozpracovaná, a tak si na ní filmaři vyřádili po svém. Podstatné je na ní to, že je na Ajaxovi závislá. Má s ním něco mezi mileneckým a sourozeneckým vztahem a bezmezně mu věří. Právě on jí totiž zachránil život a naučil ji všechno, co zná.

Spíše méně známé postavy si filmaři vybírali záměrně, aby měli co největší volnost. U koho však museli téměř všechno nechat schválit vedením, je populární mutant Colossus. Ten je docela suchar a má tak být určitou protiváhou k vždy hláškujícímu Deadpoolovi. V dosavadních filmech jej hrál Daniel Cudmore a role mu byla opět nabídnuta, avšak když se dozvěděl, že by většinu času strávil motion-capturingem a ještě by byl předabovaný jeho hlas, roli odmítl. Místo něj tak dostal příležitost kaskadér a příležitostný herec Andre Tricoteux. Ten se sice občas objeví i ve své lidské podobě, většinu času ale strávil ve Vancouveru v motion-capturingovém pyžamu, aby jeho postavu následně mohli trikaři přeměnit do její kovové podoby. S obdobnou prací už měl Tricoteux zkušenosti, když si zahrál orčího kapitána ve Warcraftu. Do role byl nejspíš vybrán především proto, že měří přes dva metry a s vysokými podrážkami jej filmaři vytáhli až někam na dva metry třicet.

Právě Colossus by měl být asi nejvýraznější spojnicí Deadpoola se zbytkem světa X-Menů, i když ve filmu budou zmíněni i další mutanti nebo události známé z jiných filmů. Od hlavní série Deadpoola bude dělit především časová bariéra, protože očekávané X-Men: Apocalypse se odehrává v osmdesátých letech minulého století, zatímco Deadpool je zasazený do současnosti. Kromě narážek na X-Meny se máme těšit také na celou řadu popkulturních odkazů a promyšlenou práci s konkrétními písničkami, podobně jako to dělali Strážci Galaxie. (Filmaři zdůrazňují, že se neopičí, protože scénář k Deadpoolovi vzniknul ještě před premiérou Strážců).

Colossa bude doprovázet jeho učednice Negasonic Teenage Warhead, kterou filmaři do scénáře přidali až později, ale prostě ji ve filmu museli mít, už kvůli jejímu jménu. Její představitelka Brianna Hildebrand kvůli roli řadu měsíců trénovala Muay Thai, ale její postava má také telepatické schopnosti a ráda si hraje s výbušninami. S Deadpoolem se nemůže vystát. Morena Baccarin komiksy nikdy nečetla, ale těší ji, že její Vanessa Carlysle není jen obyčejná dáma v nesnázích, kterou by měl Deadpool zachraňovat. Dokáže se o sebe postarat a nemá problém si zašpinit ruce. Deadpoolův kámoš Weasel se v komiksech specializuje na zbraně a ve filmu se bude specializovat především na hláškování. Byl to totiž právě jeho představitel T.J. Miller, kdo na natáčení nejvíc improvizoval a řada jeho šílených průpovídek se dostane i do konečného filmu.

Společně tvoří kladné postavy takovou disfunkční rodinku, se kterou by filmaři rádi pracovali i v dalších dílech, pokud na ně někdy dojde. Rozšiřovat obsazení za každou cenu není nezbytné, stačí postupně rozvíjet dynamiku toho stávajícího, podobně, jako to dělají například komediální televizní seriály. Přesto by se ale do disfunkční rodiny mohl ještě jeden nevrlý „strýček“ vejít. Jak už filmaři uvedli několikrát v minulosti, pořád trvají na tom, že by divákům rádi někdy příště představili extrémně populárního mutanta Cablea, drsňáka, který cestuje časem, likviduje protivníky svou mocnou robotickou paží a Deadpool mu příšerně leze krkem.

Jestli se ale vůbec nějakého pokračování dočkáme, to bude záviset až na úspěchu nebo neúspěchu prvního Deadpoola. Ten si zrovna nedávno prošel dotáčkami, které však byly dopředu plánované a rozhodně nejsou znamením, že by měl film jakékoliv potíže. Příští trailer nedávno prošel ratingovou komisí, takže se jej dost možná dočkáme ještě do konce listopadu. Datum české i slovenské premiéry je stanovené na 11.2. 2016.

PS: Potitulková scéna je už teď potvrzená, tak v únoru po skončení filmu neodcházejte ze sedaček.

Zdroje: IGN, Collider, Collider II, Screen Rant, Ryan Reynolds, Tech Times, ComicBook, Empire, Daniel Cudmore

Galerie: 7

Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat | Fandíme filmu Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat | Fandíme filmu Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat | Fandíme filmu Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat | Fandíme filmu Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat | Fandíme filmu Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat | Fandíme filmu Deadpool: Všechno co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest