Pozvánka na 16. ročník festivalu Mezipatra

Pozvánka na 16. ročník festivalu Mezipatra | Fandíme filmu
Poslední hlavní role Robina Williamse ve snímku Bulvár, Rocky Horror Picture Show na plátně, jeden kandidát na Oscara či coming out Martiny Navrátilové.

Blíží se listopad a s ním již šestnáctý ročník filmového festivalu Mezipatra, jenž se věnuje filmům s homosexuální a transgender tematikou. Téma letošního ročníku organizátoři nazvali „Dny, které otřásly světem“, což je parafráze slavného snímku Sergeje Ejzenštejna Deset dní, které otřásly světem, jenž vznikl před 90 lety. Název letošního tématu vysvětluje nový ředitel festivalu Pavel Bicek takto: „Letos jsou epicentrem festivalové dramaturgie rozhodující životní momenty – chvíle, kdy se svět filmových hrdinek a hrdinů otočí naruby.“ Budou tedy převládat filmy, v nichž se hlavní hrdinové musí vyrovnat s nenadálými situacemi, jež jim kompletně změnily život.

Parafráze Ejzenštejnova snímku není nijak náhodná, protože diváci budou mít možnost vidět v předpremiéře poslední film Petera Greenawaye, Ejzenštejn v Guanajuatu, což je velmi svérázná biografie o pobytu slavného režiséra v Mexiku. Film byl k vidění na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde získal velmi vlídné přijetí i přesto, že rozhodně nejde o tradiční životopisný film, který by šel na ruku většinové společnosti. Po skončení Mezipater bude uveden v běžné kinodistribuci.

Pražskou část Mezipater otevře zrekonstruovaná verze filmu Klub 54 z roku 1998 s tehdejšími idoly Ryanem Phillippem a Salmou Hayek. Tuto verzi kdysi zničili bratři Weinsteinovi (tehdejší šéfové studia Miramax), kteří snímek režisérovi odebrali a přestříhali podle svých představ, což byla (a občas pořád ještě je) jejich tehdejší běžná praxe. Nicméně na letošním Berlinale byla konečně k vidění nesestříhaná verze, jež byla označena za znovuobjevenou queer klasiku. „Je to jedinečný případ, kdy se tvůrcům povedlo zachránit vlastní film poté, co ho zničilo studio. Použili při tom desítky minut nikdy neviděného materiálu a z původní sterilizované verze se stal fascinující, dekadentní obraz Studia 54. Takový, jaký si zaslouží,“ dodává programová ředitelka Mezipater Lucia Kajánková.

Když už bylo zmíněno Berlinale, tak Stříbrného medvěda si odneslo chilské drama Klub, jež nás zavádí do komunity katolických kněží, kteří se nějakým způsobem provinili proti náboženským dogmatům. Film byl navíc za Chile nominován do výběru na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený snímek.

Pokud vám chybí nedávno zesnulý vynikající herec Robin Williams, můžete navštívit promítání filmu, ve kterém ztvárnil svou poslední hereckou roli (následně ještě nadaboval psa v Absolutely Anything). Jmenuje se Bulvár a pojednává o ženatém padesátníkovi, jemuž život vzhůru nohama obrátil mladý prostitut. Tato zápletka zní na papíře značně fádně, ale věřím, že výsledný film bude velmi příjemným diváckým zážitkem.

Součástí festivalu jsou samozřejmě také dokumenty. Za všechny bych jmenoval dokumentární film Více než vítězství, jež se zabývá coming outy předních amerických sportovců včetně nejslavnější rodačky z Říčan, Martiny Navrátilové. Ačkoli západní evropská společnost ušla velký krok dopředu, homosexualita je ve světě kolektivního sportu stále tabu, něco, o čem by se z bůhvíjakého důvodu nemělo mluvit. A rozhodně nejde jen o tlaky sponzorů. Dokument tedy mapuje životní příběhy těchto lidí, jejich aktivistickou činnost a klade si otázku, jak je to s nástupem mladých sportovcům, kteří se odmítají skrývat a potlačovat svou vlastní sexualitu.

Mezipatra také nezapomínají na historii. Na každém ročníku je možné vidět malou tematickou retrospektivu. Tentokrát se můžete těšit na čtyři filmy, které – v souladu s názvem letošního tématu – otřásly queer historií hollywoodského filmu. Rozhodně jde o velké perly, které se vyplatí vidět na plátně. Začínáme Dětskou hodinkou od oscarového režiséra Williama Wylera (Ben Hur) s Audrey Hepburn v hlavní roli, následuje jeden z nejslavnějších a nejkultovnějších muzikálů všech dob Rocky Horror Picture Show, poté se objeví Polibek pavoučí ženy, což je brazilské vězeňské drama s oscarovým Williamem Hurtem, a vše završí nizozemská rodinná sága Antonia, která získala Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

To samozřejmě není všechno, kompletní program a veškeré informace najdete na oficiálních stránkách festivalu. Nakonec zbývá dodat, že pražská část Mezipater se koná od 5. do 12. listopadu, ta brněnská potom od 12. do 18. listopadu.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest