Hulk: Kam se ztratil a kdy se vrátí

Hulk: Kam se ztratil a kdy se vrátí | Fandíme filmu
Hulk jako jeden z mála nebude součástí Civil War. Přinášíme velký souhrn toho, co o jeho budoucnosti skutečně víme i toho, o čem se můžeme domnívat.

Na konci Avengers: Age of Ultron Thor odletěl do Asgardu, aby blíže zkoumal podstatu kamenů nekonečna a jakési tajemné síly, která zřejmě manipuluje ze zákulisí současným děním. Všechny ostatní důležité postavy se znovu sejdou v Captain America: Občanská válka. Tedy až na Bruce Bannera alias Hulka (Mark Ruffalo). Ten v závěru Avengers: Age of Ultron odletěl v letounu neznámo kam a kvůli krycí technologii nejsou jeho přátelé schopní letoun vypátrat. Jeho budoucnost je tak v tuto chvíli nejistá.

Mnohokrát se mluvilo o tom, že postavu nakonec v Captain America: Civil War přeci jen potkáme, stejně jako ostatní hrdiny. Sám Ruffalo často mluvil o tom, že si není tak úplně jistý, jak to nakonec dopadne. Pak ale natáčení skončilo a z dostupných informací bylo celkem zřejmé, že se na něm Mark nijak nepodílel. V posledním interview už herec uvedl, že Hulk ve filmu opravdu není, protože je stále pohřešovaný. V jedné verzi scénáře bylo odhaleno, kde nakonec zelený obr skončil, ale nakonec se Marvel rozhodl Bannera vyškrtnout. Hulkova současná lokace je podle herce až příliš velké tajemství a studio ji chce odhalit až později.

Dlouho se šuškalo o tom, že by měl Hulk v závěru Avengers: Age of Ultron odletět do vesmíru a dodnes někteří novináři trvají na tom, že v raných verzích scénáře to tak skutečně bylo. Dokonce sám Ruffalo v jednom starším rozhovoru řekl, že Banner letí do vesmíru. Později už byl opatrnější a tvrdil, že závěr Avengers: Age of Ultron je záměrně nejednoznačný, aby si Marvel v budoucnosti s Hulkem mohl dělat, co jen bude chtít.

Proč by vůbec měl Banner letět někam do vesmíru? To už se dostáváme do říše spekulací a zákulisních zvěstí. Možná Marvel jednoduše nechtěl Hulka zaplétat do Občanské války, která je už tak nabitá postavami, a jakmile by se zelený obr přidal na kteroukoliv stranu konfliktu, okamžitě by výrazně vychýlil rovnováhu sil (bohatě stačí, že ji vychylují Vision a Scarlet Witch). Dříve jsme také slýchali o tom, že studio chce během třetí fáze Marvel Universe zakládající Avengers roztrousit po všech čertech, aby se teprve v Avengers: Infinity War (nebo dokonce až v Avengers: Infinity War II) mohli znovu triumfálně spojit a postavit vůči zlu.

Marvel si navíc vůbec nebyl jistý, jestli uspějí jeho riskantní Strážci Galaxie. Pokud by první díl série u diváků nezabodoval, měl ten druhý zachránit právě Hulk, jenž by spolu se Strážci sehrál filmovou variaci na příběh „Planet Hulk“ (Komiksová řada, ve které Avengers nezvladatelného Hulka vystřelí do vesmíru, kde se dostane do končin, ve kterých operují Strážci Galaxie. Tam bojuje jako gladiátor a vede lidové povstání proti tyranovi). Jenže Strážci Galaxie se stali čtvrtým nejúspěšnějším filmem, jaký Marvel natočil a žádné zachraňování nepotřebují. Režisér James Gunn navíc opakovaně trvá na tom, že Hulk v Guardians of the Galaxy 2 nebude.

Proč tedy Planeta Hulk nevznikne jako samostatný počin? Filmaři v minulosti mnohokrát mluvili o tom, že je straně těžké pracovat s hrdinou, který se většinu času snaží neproměnit v monstrum. V příběhu jako je Planeta Hulk by se naopak Mark Ruffalo ve své lidské podobě neukázal vůbec, což je z vypravěčského hlediska ještě složitější a také by to bylo kvůli množství digitálních triků dost drahé. Jenže podle všeho existuje daleko prozaičtější důvod toho, proč jsme od prvních Avengers (ve kterých se Hulk stal miláčkem davů) ještě samostatný film s Bannerem neviděli. Marvel jej totiž natočit jednoduše nemůže.

Nebo přesněji řečeno může, ale nechce. V roce 2005 se práva na Hulka vrátila Marvelu a studio si s ním může točit filmy, jak jen se mu zlíbí. Potíž je v tom, že distribuční práva i nadále zůstávají studiu Universal! V jednom z rozhovorů to prozradil sám Ruffalo, takže nejde o žádnou nepotvrzenou spekulaci. Disney (studio, které Marvel v součanosti vlastní a distribuuje všechny jeho filmy) se nejspíš s konkurencí nechce nijak dohadovat, a tak raději Hulka používá pouze v týmových filmech (tam pro Disneyho žádné distribuční omezení nepanuje), kde navíc nemusí řešit výše zmiňované problémy s tím, že zpracovat Hulka jako samostatného hrdinu, je vzhledem jeho podstatě značně obtížné.

Takže když Hulk nemůže mít samostatný film, neuvidíme jej ani v Civil War a ani ve Strážcích Galaxie 2, kde se s ním tedy příště potkáme? Nechce se mi věřit, že by se Banner schovával někde na samotě u lesa, to by nám snad Ruffalo netvrdil, že Hulkova současná lokace je „velkým překvapením“. Musí jít tedy o nějaké speciální místo, snad skutečně mimo naši planetu. Jenže jaké?

Možná nebude Marvel nic řešit a příště hrdinu uvidíme až v dvoudílných Avengers: Infinity War, kde by klidně mohlo být dost času na to, aby před návratem na Zem Hulk prožil alespoň kratičké vesmírné dobrodružství. Popřípadě se mimo naši planetu odehrává také Thor: Ragnarok, kam ovšem Hulk tak nějak nezapadá, co myslíte? Že by se Banner skutečně vrátil až v Infinity War? Potkáme se s ním přeci jen v nějakém pozemském příběhu? Nebo James Gunn ukázkově zatlouká? V komentářích dejte vědět, kde další shledání s Hulkem očekáváte vy.

Strážci Galaxie 2

05.05.2017 | USA
Akční, Komedie, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest