Opravdu je Marvel lákavější než DC?

Opravdu je Marvel lákavější než DC? | Fandíme filmu
Samuel L. Jackson přišel v rozhovoru s poměrně odvážným prohlášením. Kope pouze za svůj tým nebo vůbec neví, o čem mluví?

Jako by nestačilo, že se mezi sebou štěkají fanoušci, zapojil se do debaty „Marvel vs. DC“ už i Samuel L. Jackson. A protože poctivě hájí domácí barvy, neváhal komiksovým filmům od konkurenčního DC zasadit slušnou podpásovku. V interview pro MTV se ho reportér ptal na veliký svět Marvelu a jeho dalekosáhlé plány. Bohatý svět tu byl podle Jacksona vždycky, avšak skutečnou zásluhou Marvel Studios je to, že se jim podařilo najít způsob, jak jednotlivé příběhy udělat přístupné pro širokou veřejnost, což se prý DC nepodařilo. Neví sice proč, ale lidi podle Jacksona prostě nejsou tak žhaví, aby se vrhli do příběhů Batmana a Supermana.

Těžko říct, jestli Jackson naprosto přesně ví co dělá a záměrně čeří vody, aby přitáhl pozornost (na sebe, na marvelovky, na snímek Kingsman, který zrovna propaguje), nebo jen loajálně podporuje práci svých kolegů, aniž by nějak výrazně přemýšlel o tom, co vlastně říká. Protože povězme si to na rovinu, v čem má ona "přístupnost" spočívat? V míře kritického a komerčního úspěchu? Pokud ano, tak o nějakém výrazném zaostávání v případě DC hovořit nejde.

Když to vezmeme od roku 2008, kdy vstoupil do kin první film Marvel Studios (Iron Man), podívaly se do kin celkem čtyři klasické superhrdinské filmy od DC - Temný rytíř, Temný rytíř povstal, Green Latnern a Muž z oceli. První dva jmenované filmy mají vynikající recenze a utržily v kinech každý přes miliardu dolarů. Muž z oceli měl hodnocení nadprůměrná a utržil skoro 700 milionů. Jediný Green Lantern komerčně i kriticky vyhořel.

Jestli se bavíme čistě o propojených světech, ukázalo DC zatím jediný film, zmiňovaného Muže z oceli, který si jako první v řadě rozhodně nevedl nijak špatně. A že by nebyli na další příběhy ze světa Batmana a Supermana diváci zvědaví? To také rozhodně není pravda. Článků o filmech z žádného ze dvou světů nevychází na internetu nijak viditelně méně a ze statistik na FF.cz mohu říci, že žádný na první pohled patrný rozdíl není ani v čtenosti.

Na adresu souboje Marvel vs. DC tak lze objektivně říct jedině to, že DC trvalo déle, než začalo rozvíjet propojený svět a uvádět jednotlivé snímky do kin v kratších intervalech. To je neoddiskutovatelné. Stejně tak je pravda, že narozdíl od Marvelu, který budoval svůj vesmír pozvolna, plánuje DC v poměrně krátkém časovém úseku realizovat značně agresivní expanzi, u které zatím nemáme podle čeho posoudit, zda mladý vesmír takhle rychlé zalidnění ustojí. Ale že by DC (zastoupené sesterským studiem Warner Bros.) neumělo točit úspěšné a divácky vděčné filmy, takové tvrzení skutečně v současnosti nic nepotvrzuje. Že někdo filmy jedné či druhé značky považuje za lepší z kvalitativního hlediska, to je samozřejmě úplně jiná kapitola. 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest