Recenze - Exodus: Bohové a králové

Recenze - Exodus: Bohové a králové | Fandíme filmu
Ridley Scott pořád umí točit, ale pořád má potíže s výběrem pořádného scénáře.

Jestli Ridley Scott necílil očekávaným eposem přímo na zlatou sošku, tak si určitě chtěl alespoň zavzpomínat na doby oscarového Gladiátora. Bohužel se naplnily obavy, které někteří pojali už z trailerů. Christian Bale měl letos, alespoň co se biblických rolí týče, radši kývnout Aronofskému...

Spojení jmen Ridleyho Scotta, Christiana Balea, Joela Edgertona a Bena Kingsleyho, zní sice nadmíru lákavě, jen by se museli sejít s lepším scénářem a pořádně dohlédnout na střih. Exodus se pod rouškou úžasných exteriérů a obrovských kulis sice snaží tvářit jako epická podívaná, vedle úžasného vizuálu je ale po většinu času docela nezajímavý a dokonce občas nechtěně směšný. Svou roli v tom hrají tmavou barvou napatlaní herci (byť to Joelovi s „egyptskou“ pleškou sluší!), či naprosto nesmyslně zasazená parodie na Čelisti (jestli uvidíte, pochopíte, nebudu spoilerovat). Ať už byla záměrná nebo nezáměrná, byl to pekelně směšný krok vedle, který měl někdo před uvedením filmu do kin odchytit. A v podobném duchu lze hovořit o celém filmu.

Celkově jsou postavy navzdory skvělému obsazení neskutečně ploché, chovají se nuceně a jsou tak plastově mrtvolné, že je vlastně fuk, co se s nimi stane. Nějakou hlubší vazbu si k nim divák nemá šanci vypěstovat a veškeré Baleovo trpitelské snažení přichází vniveč. Scott navíc bůhvíproč nedává prostor dalším osvědčeným hereckým tahounům, které si do svého filmu obsadil. Ben Kingsley má na plátně dohromady možná umrněných deset minut. Za jakékoliv povšimnutí stojí snad jen role Malaka, chlapce, skrze kterého k Mojžíšovi promlouvá Bůh. Role se skvěle zhostil mladý Isaac Andrews.

Hlavním problémem rozhodně není biblická předloha nebo způsob, jakým s ní adaptace pracuje, což bylo pro mnohé diváky hlavním kamenem úrazu u Aronofského Noema. Exodus kulhá ve scénáři (výstavba děje, dialogy) a ve stopáži. Po adekvátně epickém úvodu a celkem slušné krvavé bitvě, spadne celý film do příšerně tupé nudy, kdy paradoxně i scény s deseti egyptskými ranami prozíváte. Události se vrší jedna na druhou, aniž by říkaly cokoliv zajímavého, či jakkoliv neotřelého. Jako by měl Scott v hlavě několik konkrétních nápadů a cítil se povinován je za každou cenu propojit známou biblickou omáčkou.

Christian Bale se sice snaží, seč může, a jakž takž příběhovou hluchotu dokáže svým herectvím ozvláštnit, ale i přesto je většina filmu asi tak zábavná, jako čtyřicet let cesty přes poušť. Až v posledních dvaceti minutách jakoby film někde nabral druhý dech - Scott se probere a naservíruje několik dostatečně epických scén, kterým i to zpropadené 3D celkem sluší a víceméně ospravedlňují jeho použití v celém filmu. Ovšem na to, že nás Ridley vláčí předvídatelnou „pouští“ dlouhých 151 minut, jsou slušný úvod, slušný závěr, hezký vizuál a schopní herci docela málo.

Naše hodnocení
6/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest