Pozvánka na 15. ročník festivalu Mezipatra

Pozvánka na 15. ročník festivalu Mezipatra | Fandíme filmu
Novinky Xaviera Dolana v předpremiéře, restaurovaná prvotina Tonyho Scotta a nejrůznější chuťovky z dřívějších mezinárodních festivalů.

Festival Mezipatra, který uvádí filmy s gay a lesbickými tématy, slaví letos již patnáct let své existence. Původně malý brněnský festival nazvaný Duha nad Brnem, si za celou dobu trvání získal silnou fanouškovskou základnu jak v Brně, tak i v Praze. K jubileu si organizátoři jako obvykle připravili skvělou nabídku celovečerních snímků. Vybrat si bude moci opravdu každý. Nabízím několik ochutnávek.

Určitě nevynechejte zahajovací film, brazilské drama V jeho očích. Příběh o slepém studentovi, jenž se zamiloval do svého nového spolužáka, získal na letošním Berlinale cenu Teddy Award (která se udílí vítězným LGBT snímkům) a zároveň bojuje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Jedno z promítání se bude konat za podpory organizace Světluška, kdy divákům bude nabídnut šátek na oči a film budou moci „zhlédnout“ s vysvětlujícím komentářem.

Těšit se můžete i na poslední dva snímky kanadského miláčka z Quebecu Xaviera Dolana, Tom na farmě a Mami!, které se u českého publika dočkaly velkého úspěchu už v Karlových Varech. Oba snímky vynikají skvělou atmosférou, přesvědčivými hereckými výkony a mrazivou vášní, jak je u Dolana zvykem.

Za pozornost stojí i francouzské drama Neznámý od jezera, jež si českou premiéru odbylo na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Snímek natočený v ryze přírodních podmínkách bez použití umělého osvětlení, hudby a dalších tradičních podpůrných prostředků každý určitě neocení, ale za sebe mohu říci, že toto drama, zakládající si na poměrně radikální formě, mě nezklamalo a rád se na něj podívám znovu.

Stranou nesmí zůstat ruský dokument Putinovy „Děti 404“, což je film o situaci mladých gayů a leseb v současném Rusku. Kdo toto téma sleduje dlouhodobě, ví, že poměry jsou velmi neutěšené, čemuž hodně „napomohl“ nechvalně známý zákon proti „propagaci homosexuality“ před dětmi a mládeží. Dokument měl velký ohlas na filmovém festivalu v kanadském Torontu.

A nakonec tu mám perličku pro filmové labužníky. Nenechte si ujít remasterovanou verzi celovečerního debutu Tonyho Scotta, upírské drama Hlad z roku 1983. Snímek kromě tajemné atmosféry proslul především lesbickou scénou s Catherine Deneuve a Susan Sarandon, která se zcela právem zařadila mezi klasické queer snímky. Obě dámy pak herecky doplňuje jako vždy vynikající David Bowie.

Celý program a další informace najdete na oficiálním webu Mezipater, tedy na www.mezipatra.cz.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest