Box Office: Letní bilancování

Box Office: Letní bilancování | Fandíme filmu
Kolik studia sklidila během letních žní na nejočekávanějších hitech?

Kasovní úspěchy a neúspěchy jsme pro vás tradičně sledovali každou letní neděli. Tento rok byl pro studia obzvláště náročný, protože osvědčená jména častokrát zklamala a bodovali naopak nováčci. Veškeré předpovědi pak americkým analytikům výrazně zkomplikovaly zahraniční trhy, které překvapily svým enormním zájmem o importované filmové zboží.

Kalendářní léto možná začíná v červnu a končí v září, nicméně v kinech je všechno jinak. Filmové léto už dávno začíná v květnu či v dubnu a studia zkouší zimní neúrodu zahnat rok od roku dřív a dřív. Konec pak nastává nejpozději zkraje srpna. Od začátku dubna už uběhlo pár měsíců a v pravidelném Box Office se nám tak spousta filmů ztratila na nesledované příčky. Pojďme se tedy ještě jednou podívat, jak nakonec skončily ty největší letošní projekty, do kterých studia vkládala největší očekávání.

Noe

Začneme epickým Noem, který nebyl přechodem od malých filmů k blockbusterům jen pro Darrena Aronofskyho, ale vlastně i pro celé letošní filmové léto. Lehce předsunutý hit, do kterého se investovalo 125 milionů, skončil v Americe na 100 milionech, zatímco na mezinárodních trzích na necelých 260 mega. Američtí pastoři slibovali více, ale nakonec je zaskočilo trochu alternativní pojetí celé biblické události. Vyvést z míry se ale nenechala třeba taková Brazílie, ze které přišel hned druhý největší počet zahraničních tržeb, a to 30 milionů. Celosvětově tedy Noe utržil 359 milionů, což znamená jediné. Na začátku dubna to bude zkoušet čím dál tím víc filmů. Ještě příští rok může mít ty největší ambice snad jedině pokračování Divergence, v roce 2016 už ale březen okupují Warcraft, třetí Divergence a Batman v Superman. Bude snad časem blockubsterová sezona trvat celoročně?

Captain America: Návrat prvního Avengera

Marvel zaútočil hned zkraje dubna a nechal Kapitána Ameriku vykoupat ve zrádných praktikách do té doby důvěryhodné organizace S.H.I.E.L.D.. Investice 170 milionů dolarů se několikanásobně vrátila v podobě 260 milionů z Ameriky a 454 milionů ze světa. Celosvětově to dělá 714 milionů dolarů celkem, což z druhého Kapitána překvapivě udělalo třetí nejúspěšnější marvelovku. Jediné problémy pro tuhle značku tak způsobil Amazon, který zablokoval v Americe předobjednávky DVD nosičů. U Disneyho nebyli rádi, tomu věřte, jenže Amazon na extrémně nízké marže zkrátka přistoupit nechce. Obě strany se nejspíš budou chvíli kočkovat a pak budou muset najít nějaké řešení, protože kromě konkurence Amazonu na téhle strkanici nevydělává nikdo. 

Transcendence

Pořádné potíže způsobil studiu Warner Bros. hvězdný Johnny Depp, kterému se nedařilo minulý rok s Osamělým jezdcem, a nespasil ho ani Wally Pfister. Bývalému kameramanovi Christophera Nolana se sny o režisérské kariéře rozplynuly hned během premiérového víkendu. Konečná bilance? V Americe výsledek 23 milionů, ze světa 80 mega, celkem tedy žalostných 103 milionů! To všechno při rozpočtu 100 milionů dolarů. Původní náměty a reputace prostě nejsou všechno. Chce to i pořádný výsledek a důraznější marketing.

Amazing Spider-Man 2

To Pavoučí muž odstartoval několikanásobně lépe, ačkoli tržby v Americe měly co dělat, aby se doplazily k metě dvou stovek. Nakonec se jim to přeci jenom podařilo s 203 miliony. Zato svět dal půl miliardu, na které se necelou stovkou milionů podílela Čína. Fakt, že film neutržil v Americe tolik co jednička, určitě udělal vrásky na čele studiu Sony, které aktuálně pořád neví, kdy třetí film nasadí, jestli mu bude předcházet nějaký spin-off a jestli se třeba nebude celý odehrávat v newyorské Čínské čtvrti. Protože aby pátý film se super populárním hrdinou utržil nejméně ze všech - jen 708 milionů - to zkrátka nejde. Zvlášť když podle těch nejpřísnějších odhadů rozpočet filmu vyšel na 250 milionů a náklady na marketing se mohly vyšplhat až ke dvěma dalším stovkám!

Divergence

Poptávka po filmech pro teenagerky dosahuje vrcholu, což stvrdila další z adaptací amerických bestsellerů Divergence. Mistrem v oboru je studio Lionsgate, které vlastní značku Hunger Games a skrze dceřinou společnost i Twilight, takže přesně vědělo, že bude investice ve výši 85 milionů návratná. Do Čech se málem film nedostal a není divu, protože se z mezinárodních trhů vrátilo výrazně méně, než se čekalo. Přesto může být poměr 151 amerických milionů vůči těm 124 zahraničním sen každého začínajícího producenta a obecně se předpokládá, že pokračování si povedou lépe. 275 milionů dolarů by Divergenci Transcendence mohla závidět.

Godzilla

Půl miliarda připadla nejnovějšímu Godzillovi. Situace byla podobná jako u Amazing Spider-Mana 2, kdy americký trh nemohl a nemohl přeskočit 200 milionů a ve výsledku skončil jenom o 600 000 dolarů nad kulatou metou. Zbytek světa film sice podržel, ale také nijak významně. Čína přinesla jen 77 milionů, Japonsko 28 mega, tedy o milion méně než taková Velká Británie. A to se čekalo, že asijská kolébka "své" monstrum podrží. Jako start přijatelné, ale do budoucna by se měl rozpočet držet v přijatelných mezích. Tentokrát to bylo 160 milionů a výš bych s dvojkou nešel. 525 milionů tržeb si další navyšování rozpočtu nezaslouží.

X-Men: Budoucí minulost

Velkolepá týmovka startovala navzdory svému masitému obsazení relativně vlažně a z USA nakonec padlo 233 milionů. Polovinu amerických tržeb, tedy 116 mega, ale zvládla vytáhnout Čína a zbytek světa pak mezinárodní částku dorovnal do pěkných 512 milionů. Přes celkovou sumu 745 milionů tu ale znovu máme sérii, jejíž budoucnost je nejistá. Rozpočet ve dvousetmilionových výšinách a podstatně méně bohaté obsazení by mohlo producentům opitým úspěchem u příštího dílu pořádně podrazit nohy.

Zloba - Královna černé magie

Disneyho další trumf tentokrát spodobnila Angelina Jolie, jejíž Zloba se trefila do vkusu diváků, kteří lačnili po další klasické pohádce obohacené o trochu netradičnější přístup. Druhé Ledové království to nebylo, ale i tak je 239 milionů z Ameriky a 514 mega ze světa úctyhodný výkon. Srovnejte téměř shodných 753 milionů s X-Men, kteří si budují svůj svět a pověst necelých 15 let.

Na hraně zítřka

Producenti jednoho z nejlépe hodnocených akčních filmů poslední doby, si právě s tímhle klenotem pořád nevědí rady. Na film se prostě moc nechodilo a Warneři se snaží tenhle projekt prodat jakkoli. Na DVD přijde Na hraně zítřka úplně pod jiným názvem a pokusí se napravit docela chudou kasovní pověst. S rozpočtem 180 milionů totiž není stovka z Ameriky a 264 milionů ze světa nic, čím by se mohli producenti chlubit. Slušné recenze jsou jim při slabých 364 milionech celosvětově asi k ničemu.

Jak vycvičit draka 2

Nad osudem zdánlivě osvědčené série se zamýšlí DreamWorks, které třetí dračí díl posouvají dál do budoucnosti. Tady se čekaly velké zázraky a nakonec musí být 174 milionů z Ameriky pořádným zklamáním. V tomhle případě ale skutečně všechno vynahradil zbytek světa, který nakonec dvojku posunul ještě nad tržby jedničky. Austrálie, Francie nebo Německo po necelých 25 milionech, tržby těchto tří zemí dohromady pak film vytřískal z Číny, odkud připlulo přes 63 milionů. Ve výsledku se tedy mezinárodní cifra zastavila na 425 milionech a celosvětová na 602 milionech.

Transformers: Zánik

Americký kasovní nezájem o start nové robotí trilogie, se aktuálně škrábe už jen k 245 milionům, zato zbytek světa je úplně jiná káva. Tři stovky z Číny, po 45 milionech z Ruska a Jižní Koreje, 2 miliony dolarů z "Československa". Dohromady jsme na 828 milionech, což film dostává letos jako první nad miliardu (1, 072 miliardy). Příště by to chtělo nějakou transformeří road movie, která objede celou Evropskou Unii, zachrání Ukrajinu, naplácá Rusku a skončí v čínském bistru, aby si všechny lokální trhy přišly na své. 

Úsvit planety opic

Další vlažné přijetí potkalo Caesarovu revoluci, nad kterou USA mávly rukou a nechaly v kinech jen 207 milionů. Empatie se ale opičímu snažení dostalo v zahraničí, kterému vévodí Velká Británie s 52 miliony dolarů. Výsledné tržby jsou mezinárodně aktuálně na 406 milionech a celosvětově na 625 milionech, což je pro takhle povedený a inteligentní film více než důstojná částka.

Herkules

Hodně slabě se představil druhý letošní Herkules. Vůči americkým 70 milionům se nejvíce vyjímá asi 22 milionů z Ruska, zbytek světa se jinak celkově moc nepředvedl a stěží se Dwayne Johnson promlátil ke 104 milionům. Už už se zdálo, že by The Rock mohl být novou hvězdou, která dovede utáhnout film jen na své jméno, avšak 175 milionů z celého světa tomu ani zdaleka neodpovídá.

Strážci galaxie

A zatímco zbytek světa se celé léto nemohl nabažit osvědčených značek, Amerika vsadila na čerstvou marvelovskou novinku. Strážci galaxie jsou právě na 283 milionech a třístovku zřejmě v USA dají. Zbytek světa se zatím k žádným značným tržbám nerozhoupal a USA ještě dohání se svými 273 miliony dolarů. Film ale nedorazil do Číny a Japonska, takže druhá třístovka ještě také zaručeně mezinárodně padne. Celosvětově film tedy prozatím utržil 557 milionů dolarů a jestli se Čína hodně vytáhne, nemusela by být sedmistovka nereálná. Můžeme se tedy těšit na větší množství neotřelých blockbusterů?

Želvy Ninja

Posledním velkým letním hitem se stala stará známá čtyřka želváků, která nehleděla na nářek kritiků a aktuálně si to šine v Americe k 200 milionům. Od nich je sice ještě daleko, právě jsme někde na 167 milionech, ale během září by mohli nindžové v relativní tichosti kulaté dvoustovky dosáhnout. Zbytek světa překročil zatím jen stovku, a to o dvanáct milionů. Opět ale platí,že kopie ještě nedorazily do Číny ani Japonska, navíc ani do Austrálie, Francie, Německa nebo Británie. V tuto chvíli jsme tedy na 280 milionech a půl miliarda by nemusela být nereálná.

Je tu někdo, kdo přispěl na všechny zmíněné filmy? Jaký (ne)úspěch vás nejvíc (ne)těší?

Související články

Tagy

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest