Robin Williams: Hvězda, která se jen tak nerodí

Robin Williams: Hvězda, která se jen tak nerodí | Fandíme filmu
Filmový svět se zahalil do temných barev, když svět opustila jedna z nejzářivějších a nejosobitějších hvězd posledních dekád.

Jak už jste pravděpodobně zaregistrovali, americký herec Robin Williams spáchal včera pravděpodobně sebevraždu. Pro jeho rodinu a blízké bezpochyby tragická událost, ale smutnit mohou i fandové kvalitních filmů. Hollywood totiž postihla citelná ztráta, poněvadž Williams, ačkoliv v posledních letech již nebyl megastar největší svítivosti, pořád dokázal skrze účinkování v celovečerních filmech či televizních pořadech rozdávat radost, pohodu a potěchu. Rodák z Chicaga se do srdcí fanoušků zapsal především jako komik z pecek typu Táta v sukni, Jumanji, Den otců nebo Ptačí klec, ale v jeho nesmírně bohaté filmografii nalezneme i pěknou řádku dramatických rolí, přičemž tu a tam si dokonce střihnul i úlohu padoucha (například v Nolanově hutné Insomnii).

Williams začínal v sedmdesátých letech coby stand-up komik, když se svojí show objížděl Spojené státy. Zde si patrně osvojil schopnost improvizovat a bleskově reagovat. Filmový debut si odbyl v roce 1977 v komedii Can I Do It 'Till I Need Glasses?, ovšem naplno zabodoval až o rok později v oblíbeném seriálu Mork & Mindy, v němž ztvárnil úlohu mimozemšťana Morka, který má za úkol nahlédnout pod slupku lidské rase. Seriál se nakonec dočkal celkem 94 epizod, když byl vysílán v letech 1978-1982 a Williams si za něj odnesl v roce 1979 Zlatý glób. Ačkoliv měl ve své filmografii nezapomenutelné snímky jako Svět podle Garpa, Dobré ráno, Vietname, Společnost mrtvých básníků, Čas probuzení či Král rybář, na svého prvního (a jediného) Oscara si musel počkat až do roku 1998, kdy konečně obdržel ceněnou sošku za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v úžasném psychologickém dramatu Guse Van Santa Dobrý Will Hunting. Vybrat ty nejpovedenější filmy u herce s tak bohatou a rozmanitou filmografií, jakou se mohl chlubit Robin Williams, je věc nelehká a vlastně i nemožná. Proto následující řádky berte spíše jako inspiraci, která nemá ambici vynášet absolutní soudy.

Přiznám se, že Robin patřil k mým absolutně nejoblíbenějším hercům, což dokládá i fakt, že do mé pomyslné "all-time TOP10" bych zařadil hned dva jeho snímky (Společnost mrtvých básníků & Dobrý Will Hunting). Až budu v příštích dnes vzpomínat na jeho herecké kousky, určitě si pustím následující pětici pecek.


Dobré ráno, Vietname (1987)

Robin Williams ve své dost možná nejikoničtější roli vojenského "dýdžeje" v hořko-sladkém dramatu z období vietnamské války. Tolik energie, entuziasmu a radosti z herectví se jen tak nevidí. Postava Adriana Cronauera se tak nesmazatelně zapsala zlatým písmem do dějin světové kinematografie.

Dobré ráno, Vietname - "Best Scenes"

 
Společnost mrtvých básníků (1989)

Opět Robin Williams ve vrcholné formě, ač v roli o něco menší (nikoliv však co do významu). Zručný režisér Peter Weir zrežíroval výborné drama o inspirativním učiteli, který se již nechtěl nechat svazovat zkostnatělými konvencemi a konzervativním tradicionalismem a pokusil se v žácích jedné staromilské akademie probudit touhu po svobodě myšlení. Výsledek? Překrásný filmový zážitek.

Společnost mrtvých básníků - "jak číst poezii"

 
Čas probuzení (1990)

Možná trošku pozapomenutý herecký koncert dvojice Williams & Robert De Niro, který vypráví příběh odvážného lékaře Malcolma Sayera, jenž se odhodlaně pouští do boje s Parkinsonovou chorobou, aby svým pacientům umožnil (alespoň na chvíli) návrat zpět do života.

Čas probuzení - "Time of the Season"


Táta v sukni (1993)

Kdo by neznal úsměvné patálie zapáleného a milujícího tatínka, jenž sice trošku selhává jako manžel, ale svým dětem je vším. Když však mamince v podání Sally Field dojde trpělivost a požádá o rozvod, Robin Williams musí rychle najít způsob, jak být svým třem dětem nablízku. A proto na scénu vstupuje paní Doubtfire - chůva, která hraje fotbal a občas jí při vaření chytnou prsa.

Táta v sukni - "večeře"


Dobrý Will Hunting (1997)

Výjimečný scénář, výjimečná režie, výjimečné herecké obsazení a výjimečný výkon Robina Williamse. Asi netřeba nic víc dodávat.

Dobrý Will Hunting - "scéna na lavičce" CZ!


Jak jsem řekl v úvodu, Robin Williams má ve své filmografie řadu nezapomenutelných rolí, tudíž text berte spíše jen jako vzpomínku na skvělého herce, bez něhož bude filmový svět o kousíček smutnější. Odpočívej v pokoji, Robine, byla to s tebou super jízda.

Robin Williams u Davida Lettermana (2009)

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest