Box Office: Noe se topí v dolarech, Amerika v pencích

Box Office: Noe se topí v dolarech, Amerika v pencích | Fandíme filmu
Žádná měna ale nezachrání Arnolda Schwarzeneggera. A jak si vedl na mezinárodních trzích Captain America 2

Tak je to tady. Začíná poslední březnový víkend a startuje jarní nadílka pořádných filmových hitů, která se pomalu promění do letní blockbusterové sezóny. U té samozřejmě nebudeme chybět, ale všechno pěkně popořádku.

Tenhle víkend na první místo doplaval Noe se 44 miliony dolarů. Studio si nebylo do poslední chvíle jisté, jak bude veřejnost reagovat, a tak oddálilo projekce pro kritiky a snažilo se umlčet případné spoilery o fantazírování v třetím aktu nebo o kamenných obrech. Nakonec se ale Noe hrál jako tradiční blockbuster a diváci prostě kupovali lístky na film s Russelem Crowem. Těžko říct, jak si film povede dál, protože jeho vymezení cílovky je skutečně mlhavé. Ani aktivní věřící ani milovníci velkofilmů si na své zcela nepřijdou. Aktuální americký výkon ale naznačuje, že si film v Americe svůj 125 milionový rozpočet bez problémů zaplatí a zahraniční start také nebyl špatný - činil 51 milionů dolarů. Do Velikonoc bude Archa rozhodně každý víkend bojovat o kasovní medaile a Crowe s Aronofským se mohou těšit z jedněch z nejlepších finančních startů jejich kariéry.

Facka od konkurence rozhodně nepotkala Divergent, spíše naopak. Film se s 26,5 miliony a 51% propady drží ještě lépe než Hunger Games nebo Twilight. Fanoušci jsou očividně spokojení a Lionsgate by si měla urychleně nechat napsat film, ve kterém se sejdou jak Jennifer Lawrence, tak Shailene Woodley. Aktuální stovka z Ameriky ukazuje, že divačky chtějí víc.

Na trojce se trochu zmátořili Muppeti, v sequelu s podtitulem Most Wanted, a jejich 11,3 milionů dolarů dává naději, že se film dostane v Americe alespoň přes padesátku a s odřenýma plyšovýma ušima se zaplatí. Skutečné výdělky by ale měl Disney hledat hlavně v zahraničí. Hned za Muppety sedí Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana s 9,5 miliony dolarů (celosvětově uz 218 milionů). Film zachránil ústup LEGO příběhu a Ledového království, které se konečně dostalo na DVD nosiče a do další video distribuce. V kinech ale pořád Frozen utržilo tolik (celkem už 1 miliardu a 72 milionů dolarů), že se stává nejúspěšnějším animákem všech dob a nejúspěšnějším původním filmem, který nerežíroval James Cameron. Gratulace.

Do křesťanské tematiky zapálení diváci to očividně vzali od podlahy a udělali si hezký víkend, protože God's Not Dead ani pod tlakem Noema nezapadlo. Slušných 9 milionů znamená, že si můžete škrtnout výhledy do budoucna z minulého víkendu, protože skutečně "boží" alternativa k Aronofského potopě půjde bez problémů přes 30 milionů.

I Wes Anderson zažívá velký kasovní úspěch, protože Grandhotel Budapešť, který graduje v kinech už několik týdnů, se konečně ukázal v necelé tisícovce kin v plné síle a odnesl si 8,8 milionů. Film je aktuálně na 24,5 milionech coby třetí nejúspěšnější film krále vycentrovaných záběrů.

Na sedmičce máme jasné znamení, že fanoušci sice mají rádi Arnolda Schwarzeneggera na internetu, ale v kinech ho už podporovat nechtějí. Sabotage, ve které se Arnie objevil v obložení dalších slušných jmen a ještě pod vedením hitmakera Davida Ayera, absolutně vyhořela a jejích 5,3 milionů je jeden z nejhorších výsledků v hercově kariéře. Neříkám, že pětatřicetimilionový film nespasí zahraničí, jako se to povedlo například Plánu útěku, ale každý, kdo teď hodlá Arnieho obsadit do svého filmu, musí počítat s tím, že už dávno nemá v rukou trumf, ale pořádnou ampuli s kasovním jedem.

Z menších filmů zmíním například drama Cesar Chavez o hispánském bojovníkovi za lidská práva, což je první z filmů, ve kterém nefalšovaná a talentovaná hvězda Michael Peňa konečně dostává hlavní roli (i když je to "jen" role, kterou by nemohl hrát bílý Američan). Film utržil 3 miliony, což je odpovídající vzhledem k špatným recenzím, avšak i tak asi Lionsgate doufala, že se do kin podaří nahnat větší množství diváků latinskoamerického původu. Bohužel.

V menším nasazení se v kinech objevil i druhý Zátah s podtitulem Berandal. "Zmetkové" vymlátili ze sedmi kin slušných 177 000 dolarů a více projekcí je čeká ještě v dubnu. Ohlasy trochu vychladly, ale přesto se kritici shodnou, že přinejmenším po akční stránce se jedná o jeden z nejvypilovanějších filmů posledních let.

A samozřejmě na řadu mezinárodních trhů, včetně Velké Británie, vstoupil druhý Kapitán Amerika. Jeho přepočítaných 75 milionů dolarů je tržba, která odpovídá zahraniční jízdě "nejameričtějšího" z marvelovských filmů. Thor nebo Iron Man jsou univerzálnější hrdinové, kteří šli bez problémů přes stovku, ale s výbornými recenzemi se Kapitán rozhodně neztratí. Příští týden se tak zastavte a podíváme se, kolik toho konkureci uzme doma v USA. Doprovodí ho ještě Černá vdova (Scarlett Johansson) ve svém vlastním filmu Under the Skin, kde bude taky zabíjet chlapy.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest